Big_loader_ajax

Tento týden v Parlamentu: nezávislé emisní testy, politika centrální banky, Schengen

07.02.2017

V reakci na podvody s emisními testy při výrobě aut vznikla nová pravidla, která by měla nastavit testování tak, aby bylo více nezávislé na automobilkách. Tento týden o nich budou hlasovat poslanci výboru pro životní prostředí. Členové hospodářského výboru probírají s prezidentem Evropské centrální banky Mariem Draghim současnou hospodářskou a monetární politiku EU, výbor pro občanské svobody a vnitro bude hodnotit prodloužení kontrol na některých vnitřních hranicích schengenského prostoru.

Prezident Evropské centrální banky Draghi v pondělí s poslanci diskutuje o měnové politice centrální banky a zejména zda pokračovat v kvantitativním uvolňování v kontextu nastartované inflace.

Nová pravidla pro bezpečnost a environmentální testování vozů budou předmětem hlasování ve výboru pro vnitřní trh ve čtvrtek. Nová legislativa posiluje dozor nad vozy, které jsou již v provozu na silnicích, a umožňuje Evropské komisi provádět neohlášené testy ověřující provádění pravidel a v extrémních případech by evropská exekutiva mohla také požadovat stažení automobilů z trhu.

Některé evropské země zavedly v květnu 2016 hraniční kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru ve snaze kontrolovat příliv migrantů. Členové výboru pro občanské svobody budou se zástupci Evropské komise ve čtvrtek hovořit o jejich prodloužení o další tři měsíce. Konktrétně jde o Rakousko, Dánsko, Německo, Švédsko a Norsko.

Zvláštní výbor pro praní špinavých peněz a daňové úniky se bude zabývat tím, jak předcházet vytváření tajných finančních produktů v daňových rájích. Na jeho čtvrteční schůzi byli pozváni i představitelé bank, účetní, právníci a novináři z Mezinárodního konsorcia pro investigativní žurnalistiku.

Poslanci tento týden také v rámci politických klubů připravují plenární schůzi týdne následujícího, kdy se krom jiného bude hlasovat o obchodní dohodě s Kanadou CETA. Ve Štrasburku k poslancům také promluví rakouský prezident Alexander Van der Bellen.

Zdroj : http://www.europarl.europa.eu/