Big_loader_ajax

Tento týden v Parlamentu: brexit, památka obětí holokaustu a rovné podmínky v platech žen a mužů

27.01.2020

Hlasování o brexitové smlouvě, snižování rozdílů v odměňování žen a mužů, univerzální nabíječka a výročí osvobození Osvětimi jsou na pořadu plenárky v Bruselu.

Hlasování o brexitu

Plénum hlasuje o dohodě o vystoupení UK z EU ve středu 29.1. v 18:00. Aby dohoda vstoupila v platnost, musí být schválena prostou většinou, to znamená nadpoloviční většinou hlasujících poslanců. V nedávném usnesení Parlament upozornil, že jeho souhlas s dohodou závisí na tom, zda Londýn zaručí práva občanů EU v Británii.

Připomínka obětí holokaustu

V pondělí 27. 1. je tomu přesně 75 let, co byl osvobozen koncentrační a vyhlazovací tábor v Osvětimi. Parlament si památku 6 milionů Židů, Romů a dalších pronásledovaných skupin zavražděných nacistickým režimem připomene během zvláštního aktu na plénu ve středu 29. ledna.

Jednotná nabíječka

Evropané by měli mít k dispozici univerzální nabíječku, naléhají poslanci. O usnesení hlasuje plénum ve čtvrtek. Nabíječka má být kompatibilní ke všem mobilním telefonům, tabletům, čtečkám a dalším přenosným zařízením. Odpad z nabíječek totiž představuje podle odhadů 51 000 tun každý rok.

Rozdíly v platech žen a mužů

Ačkoliv v Evropě platí zásada „stejné odměny za stejnou práci“, ženy v EU stále vydělávají v průměru o 16 % za hodinu méně než muži. V Česku je to dokonce rozdíl o 21 %. Plénum hlasuje ve čtvrtek o krocích, kterých je třeba, aby byly smazány rozdíly v odměňování žen a mužů.

Pracovní program Komise

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen probere s poslanci ve čtvrtek dopoledne pracovní program unijní exekutivy na rok 2020.

Zákon o občanství Indie

Poslanci odsuzují kontroverzní zákon o občanství Indie, který vstoupil v platnost koncem minulého roku. Vylučuje muslimské uprchlíky z možnosti získat indickou státní příslušnost, přičemž přiznává právo na statut uprchlíka vyznavačům jiných náboženství.

Západní Balkán

V rámci přípravy na summit EU a zemí západního Balkánu, který se bude konat v květnu v Záhřebu, předseda Parlamentu David Sassoli a předsedové parlamentů Chorvatska, Albánie, Bosny a Hercegoviny, Kosova, Černé Hory, Severní Makedonie a Srbska projednají v úterý vyhlídky západního Balkánu na členství v EU.

Původní článek si můžete přečíst zde

Zdroj : www.europarl.europa.eu