Big_loader_ajax

Tento týden v EP: ozdravný plán po koronaviru, nouzový rozpočet, pneumatiky

11.05.2020

Plénum se bude zabývat otázkou, jak Unii pomocí evropských peněz vyvést ze současné krize. Řešit bude i záležitosti, které s koronavirem nesouvisejí, třeba nové značení pneumatik.

Pomoc ekonomice

Výrazné zpomalení ekonomiky za sebou jako jeden z následků zanechává pandemie koronaviru. Evropa teď hledá cestu, jak znovu nastartovat růst. Evropská komise představí nový návrh dlouhodobého rozpočtu (víceletého finančního rámce) na roky 2021-2027, který bude se sumou na obnovu počítat. O návrhu bude ve středu diskuze na plénu spolu s Komisí a zástupci Rady (členských států). Následně má Parlament hlasovat o usnesení.

Shoda na mnohamiliardovém víceletém rozpočtu se zatím nerýsuje a unijní finanční plán bude mít pravděpodobně zpoždění. Poslanci budou proto ve středu hlasovat o usnesení, aby Komise do 15. června připravila rozpočet nouzový – ten by zajistil kontinuální financování zemědělců, firem i organizací, které s dotacemi počítají.

Značení pneumatik

Ve středu poslanci hlasují o novém systému označování pneumatik. Díky podrobným štítkům si každý bude moct vybrat tišší a úspornější pneumatiky.

Aplikace k monitorování pohybu

Mobilní aplikace boj proti šíření nákazy covid-19 významně usnadňují. Umí vysledovat, s kým se jejich uživatel setkal – a varovat ho v případě, že byl v blízkosti nakaženého. Poslanci se však zároveň chtějí ujistit, že tyto aplikace jsou v souladu s ochranou osobních údajů. Téma probírají ve čtvrtek.

Maďarsko

Obavy z porušování zásad právního státu panují kolem situace v Maďarsku. Vláda v Budapešti vyhlásila 23. března kvůli koronaviru výjimečný stav a může tak po dobu neurčitou rozhodovat pomocí vyhlášek. Opatření vyvolávají také obavy, že by vláda mohla cenzurovat média nebo opozici. Podrobnosti poslanci ve středu rozebírají s Komisí a se zástupcem Rady (členských států).

Šetřit vodou

Ve středu Parlament hlasuje i o pravidlech, která mají omezit plýtvání vodou. Zemědělci by měli na zavlažování používat čištěnou odpadní vodu a jde o to nastavit její bezpečné parametry. To pomůže předcházet nedostatku vody v současném suchu.

Rozpočtové absolutorium

Ve středu poslanci také hlasují o udělení takzvaného rozpočtového absolutoria. Týká se roku 2018 a Parlament jím vyjádří souhlas s tím, jak byly prostředky evropského rozpočtu využity jednotlivými agenturami a institucemi EU.

Jednání výborů

Řadu dalších témat mají na stole parlamentní výbory. Tento týden jednají mimo jiné o oběhovém hospodářství a recyklaci, biodiverzitě a ekologické dopravě nebo o etických otázkách kolem umělé inteligence.

Původní článek si můžete přečíst zde

Zdroj : www.europarl.europa.eu