Big_loader_ajax

Společné prohlášení Luďka Niedermayera a Michaely Šojdrové

28.06.2016

"Transparentní a férové jednání je jedinou cestou ke snížení škod, pokud se UK rozhodne z Unie vystoupit. Vyjednavači za 27 zemí EU musí v tomto jednání prosazovat účinně zájmy občanů EU a členských zemí. Neznamená to však, že nátlakové jednání či jednání z pozice silnějšího je nejlepší cestou."

Budoucí vztahy mezi EU a Velkou Británií je třeba nastavit korektně a se vzájemným respektem. Výsledek referenda není dobrou zprávou a bude zřejmě mít nepříznivý vliv na životy britských občanů i na občany Evropské unie.

Proces vystoupení země z EU musí iniciovat země, která vystoupit hodlá. Proto by představitelé Velké Británie měli co nejrychleji informovat o dalších krocích své kolegy na Radě a občany Evropy, a společně nastínit vzájemně přijatelnou cestu, jakým způsobem bude proces vyvázání se z evropských struktur postupovat dle článku 50 Smlouvy o EU. Prodlužování nejistoty má nepříznivé dopady na finanční trhy a ovlivní chování firem. Dopady na ekonomiku Spojeného království mohou být značné, negativně postižen bude i růst evropské a světové ekonomiky.

Transparentní a férové jednání je jedinou cestou ke snížení škod, pokud se UK rozhodne z Unie vystoupit. Vyjednavači za 27 zemí EU musí v tomto jednání prosazovat účinně zájmy občanů EU a členských zemí. Neznamená to však, že nátlakové jednání či jednání z pozice silnějšího je nejlepší cestou.

Zasedání Evropské rady musí vydat jasný signál významu evropského projektu pro naše občany a jeho možných reformách a hlavně o způsobu jakým zvýšit informovanost unijních obyvatel. Výsledky britského referenda včetně argumentů, které občany nejvíce zaujaly, je třeba analyzovat a vyvodit důsledky pro lepší fungování EU. V této souvislosti stojí za pozornost velmi silná podpora setrvání v EU u mladých voličů a naopak příklon starších občanů k vystoupení z Unie.

Z událostí minulých dní je třeba vyvodit důsledky, ovšem nikoliv unáhlené, jak se o to pokoušejí některé politické směry. Období sebereflexe následované promyšlenými změnami by mělo ve finále posílit evropský projekt. Toto období reflexe potřebuje i  Česká republika. Je třeba férově diskutovat o naší roli ve světě a v Evropě, o našich cílech a prioritách. O tom, co od Unie čekáme a co naopak ostatním nabízíme. Praxe, kdy někteří naši představitelé svoji neschopnost prosadit své postoje v kolektivu svých evropských partnerů vydávají za diktát Bruselu, je jednou z hlavních cest, které vedou k averzi vůči EU u části populace. Evropská unie jsme i my a v ní jsme schopni nejefektivněji ovlivňovat budoucnost naší části světa. Tuto možnost se musíme naučit lépe využívat.

I proto vidíme jako hlavní prioritu pro EU v dnešní době hledání cesty k účinným a společným řešením nejpalčivějších problémů dneška, jakými jsou otázky bezpečnosti, migrace či nezaměstnanosti, při snížení důrazu na agendy, které zásadní nejsou. Otázka eventuálního vystoupení Velké Británie z EU je nyní v rukou tamní vlády a měla by být její prioritou. Unie by pak na její kroky měla bez otálení reagovat, což ustavením vyjednávacího týmu jasně ukázala.

V reakci na výsledek referenda se Evropský parlament dnes sešel k mimořádnému jednání. Parlament odhlasoval text politické rezoluce, kterou ve spěchu připravili zástupci evropských liberálů a socialistů. Skupině ELS se bohužel nepodařilo prosadit odložení hlasování o rezoluci na jednání ve Štrasburku příští týden. Výsledkem byl nesourodý text, který se bohužel nepodařilo upravit pozměňovacími návrhy vypracovanými naší politickou skupinou. Protože tento neupravený text dle našeho názoru nepřispěje k uklidnění situace a k nalezení rozumné cesty k jejímu řešení, rozhodli se jej čeští poslanci v ELS nepodpořit. Právě klidný a rozvážný přístup je hlavním atributem, který by jednání představitelů Unie i všech členských zemí dle našeho názoru měl v dalších týdnech provázet.

Původní článek si přečtěte zde.

Autor článku : Marek Hannibal
Zdroj : www.eppgroup.cz