Big_loader_ajax

Shrnutí plenárního zasedání: 28. - 31. května

04.06.2018

Jaké byly hlavní body květnového plenárního zasedání ve Štrasburku?

Hlasovali jsme o směrnici o vysílání pracovníků, kterou Evropský parlament schválil po 27 měsících vyjednávání. Nová směrnice má zlepšit postavení vyslaných pracovníků tím, že se na ně budou vztahovat stejná pravidla (tedy ne stejné "částky") odměňování jako na domácí pracovníky v hostitelském státě. Trošku víc o tom sepsal můj stážista Lukáš zde.

Každopádně výsledek je velmi obtížným kompromisem a jak bude fungovat, uvidíme v praxi za dva roky.

Zabývali jsme se také víceletým finančním rámcem, tedy rozpočtem EU na léta 2021-2027. Návrh Evropské komise se setkal s poměrně silnou opozicí, hlavně co se snížení dotací z kohezních fondů týče. Podle mého názoru není důvod k panice – ale bude i na vládě, aby přesvědčila ostatní země, že poskytování těchto peněz do ČR dává smysl (i když je její pozice oslabený nekvalitními čerpáními i dotačními podvody).

Řeč (zatím bohužel jen ta) byla i o vydávání tzv. Zlatých víz v EU. Což je hezky řečeno program na udělování občanství výměnou za investice v dané zemi, ve skutečnosti to je ale hlavně praxe, kdy unijní země "prodávají" právo k pobytu a pasy "bohatým lidem" často s podivnou minulostí (viz příklad Abramovich). Asi chápete, proč se mi to hrubě nelíbí. A vystoupil jsem s tím i na plénu (v čase 15:51).

Schválili jsme také nové nařízení o ochraně před dumpingovým dovozem ze třetích zemí, abychom mohli efektivněji bránit evropské podniky a ve finále i spotřebitele.

Mimo to jsme jednali o obnovení důvěry ve fungování schengenského prostoru, hlasovali o reformních návrzích na jednodušší, konkrétním státům víc odpovídající, ale zároveň společnou zemědělskou politiku a schválili jsme návrh usnesení, který vyzývá Evropskou komisi k přijetí opatření proti podvodům s přetáčením tachometrů.

Autor článku : Luděk Niedermayer