Big_loader_ajax

Shrnutí plenárního zasedání: 11. - 14. června

18.06.2018

Jaké byly hlavní body červnového plenárního zasedání ve Štrasburku?

Europoslanci představili svá očekávání před červnovým setkáním hlav států a vlád EU. Summit EU se zaměří na migraci, bezpečnost a obranu, rozpočet EU po roce 2020, brexit i reformu eurozóny. Místopředseda Komise Timmermans v té příležitosti zmínil, že „EU musí být sebevědomá a vzít svůj osud do vlastních rukou. Je to právě jednota, která nám dává globální sílu”. Souhlasím s ním.

Diskutovali jsme se zástupci Komise o tzv. zimním balíčku návrhů na reformu správy hospodářské a měnové unie, například o návrhu na zřízení Evropského měnového fondu, který by kromě pomoci členským státům eurozóny ve finančních potížích poskytovat půjčky pro banky v problémech. Komise také podporuje vznik postu ministra financí eurozóny, připomíná potřebu dokončit bankovní Unii a podporuje zjednodušení pravidel hospodářské a měnové unie. Tyto návrhy každopádně otevírají diskuzi, nečekám, že všechny uspějí.

A také jsme si odhlasovali, že po odchodu Spojeného království z EU se počet poslanců sníží ze 751 na 705. České republiky se tato změna nijak nedotkne, zachová si 21 mandátů. Změna ale musí projít ještě schválením od Evropské rady na konci června.

Mimo to jsme přijali rezoluci na posílení kybernetické bezpečnosti, vyzvali jsme Komisi a členské státy, aby vytvořily zvláštní opatření na podporu mediální a digitální gramotnosti dětí nebo jsme vyslechli nizozemského premiéra Marka Rutta a jeho vizi fungování Evropské unie.

Autor článku : Luděk Niedermayer