Big_loader_ajax

Přehled plenárního zasedání EP 23.- 26. listopadu 2015

27.11.2015

Boj s terorismem, rozpočet EU na rok 2016 i cena LUX za filmovou tvorbu. Přečtěte si, co se tento týden odehrálo ve Štrasburku.

Rozprava o útocích v Paříži a opatřeních v boji s terorismem

Poslanci diskutovali o teroristických útocích v Paříži 13. listopadu 2015 a následných policejních operacích.

  • Poslanci drželi minutu ticha za oběti teroru (včetně obětí v Mali, Sýrii a Iráku).
  • Apel na nezaměňování uprchlíků s teroristy.
  • Poslanci rovněž vyzvali země EU k tomu, aby posílily bezpečnost a zpravodajskou spolupráci.
  • Juncker dodal, že v prosinci EK navrhne vytvoření hraniční a pobřežní hlídky EU a evropského registru cestovatele.
  • Předseda EPP  Manfred Weber míní, že Islám obecně není problém, problémem však jsou „blázniví“ teroristé. Je třeba také urychleně přijmout směrnici PNR (jmenná evidence cestujících).

Boj proti radikalizaci mladých Evropanů: bez podkopání občanských práv

Členské státy EU by podle poslanců měly posílit spolupráci a začít s okamžitou výměnu informací mezi vnitrostátními donucovacími orgány a Europolem. Společně budou spolupracovat na odhalování a monitorování osob podezřelých z terorismu nebo potenciálních "zahraničních bojovníků". Poslanci doporučují přijetí dalších opatření, jako okamžitá odstranění nelegálního obsahu šířícího násilný extremismus po internetu.

  • Přijato  nelegislativní usnesení
  • Usnesení vypracovala Rachida Dati (EPP, FR) -  předcházení radikalizace a náboru evropských občanů teroristickými organizacemi – bylo přijato 548 hlasy pro, 110 bylo proti, 36 členů se zdrželo hlasování.
  • EP v usnesení navrhla komplexní strategii pro řešení radikalizace prostřednictvím vzdělávání a sociálního začleňování, a to zejména ve věznicích a na internetu.
  • EP také navrhuje konfiskaci pasů a zmrazení finančních aktiv s cílem zabránit možným zradikalizovaným Evropanům opuštění EU. (Tato preventivní opatření by měla být doprovázena podpůrným systémem, jako jsou horké linky, kde rodiny a přátelé mohou získat rychlou pomoc, pokud se obávají, že se někdo v jejich okolí radikalizuje nebo může být spojen s teroristickou organizací.Poslanci navrhují segregaci těch, kteří radikalizují další vězně.
  • Podle odhadů se k teroristickým organizacím a dalším vojenským útvarům připojilo 5 000 evropských občanů, zejména pak k ISIS, Jahbat al-Nusra a dalším na Blízkém východě a v severní Africe.

Cena LUX za filmovou tvorbu ve Štrasburku

Předseda EP Martin Schulz oznámil vítěze letošní Filmové ceny Evropského parlamentu LUX. Letošními finalisty byly filmy Mediterranea (Itálie, USA, Německo, Francie, Katar) Jonase Carpignana, Mustang (Francie, Německo, Turecko, Katar) Denize Gamze Ergüvena a Urok (Lekce), na kterém

se podíleli Kristina Grozeva a Petar Valchanov (Bulharsko, Řecko). Cenu vyhrál snímek Mustang.

  • Byla udělena filmová Cena LUX snímku Mustang
  • Jedná se o příběh pěti tureckých sester, které se rozhodly žít svůj vlastní život v rozporu s tureckými tradicemi.

Ukončení agresivního daňového plánování a úniků: hlasování o doporučeních

Parlament v úterý diskutoval o doporučeních k boji proti agresivnímu daňovému plánování

a daňovým únikům. Ve středu pak poslanci svá doporučení vyjádřili formou usnesení. Požadují, aby nadnárodní firmy vykazovaly své finanční údaje pro každou zemi zvlášť, aby byl zaveden společný konsolidovaný daňový základ, zajištěna větší transparentnost daňových dohod členských států s těmito firmami a také lepší ochrana oznamovatelů.

  • Bylo přijato usnesení z vlastní iniciativy, nelegislativní povahy
  • Usnesení vypracované Elisou Ferreirou (S&D, PT) a Michaelem Theurerem (ALDE, DE) bylo schváleno s 508 hlasy pro, 108 proti a 85 se zdrželo.
  • EP doporučuje zavedení povinného c – b – c reportingu mezinárodními společnostmi, reporting se bude týkat finančních dat, zahrnující zisky, placené daně a získané dotace. Také by měla být zavedena jasná definice „ekonomické podstaty“ (economic substance) a dalších určujících faktorů zdanění právnických osob.

Rozpočet EU pro rok 2016: konečné hlasování

Parlament hlasoval o rozpočtu EU na rok 2016 v návaznosti na kompromisní dohodu Parlamentu s Radou. Vyjednavači Parlamentu zvrátili většinu škrtů, které dříve navrhovala Rada, a vyjednali více prostředků pro země potýkající se v první linii s migrací. Dále bude navýšena humanitární pomoc, Horizont 2020 (nástroj EU pro výzkum a rozvoj), finanční posílení malých a středních podniků a program výměnných pobytů pro studenty Erasmus+.

  • V návaznosti na formální schválení ze strany Rady dne 24. listopadu, EP přijal rozpočet s 516 hlasy pro, 179 bylo proti, 8 členů se zdrželo hlasování.
  • EP se s Radou shodli na 155 miliardách euro vyhraněných na závazky a 143,9 miliardách euro na platby.

Antidumpingová opatření

Rozprava na téma antidumpingových opatření a udržitelné iniciativy na podporu evropského kovového průmyslu, včetně oceli.

  • Hlasování proběhne v prosinci – návrh usnesení připravuje Edouard Martin (S & D, FR).
  • Komise by měla využít všech dostupných antidumpingových nástrojů kvůli ochraně evropského průmyslu.
  • Obavy z udělení statusu tržní ekonomiky Číně.

Dětská chudoba

Poslanci přijali usnesení vyzývající země EU, aby zvýšily své úsilí v boji proti dětské chudobě a sociální nerovnosti.

  • Více než jedno ze čtyř dětí v Evropě je ohroženo chudobou a sociálním vyloučením, což bude mít dopad na dítě po celý život.
  • Text byl přijat 569 pro, 77 proti a 49 se zdrželo hlasování.

Italský prezident Sergio Mattarella promluvil k Parlamentu

Prezident Italské republiky Sergio Mattarrella pronesl ve středu v 12:00 slavnostní projev

k Evropskému parlamentu. Jednalo se o jeho první projev v EP od jeho zvolení prezidentem dne 31. ledna 2015.

  • Mluvil o budoucnosti EU, zejména o tom, jak by členské státy měly reagovat na terorismus a příliv uprchlíků.

Rozprava na téma závěrů summitů G20 a ve Vallettě

Terorismus, změna klimatu, ekonomický růst a migrace, které dominovaly summitu skupiny G20 ve dnech 15. a 16. listopadu v turecké Antalyi, byly také ústředními tématy rozpravy s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou a Nicolasem Schmitem (za předsednictví v Radě). Poslanci se také vyjádřili ke společnému akčnímu plánu na zvládnutí současné migrace a přílivu uprchlíků, schválenému lídry EU a afrických zeměmi na summitu ve Vallettě ve dnech 11. a 12. listopadu.

  • Budování partnerství s Afrikou je klíčem k řešení terorismu a uprchlické krize.
  • Zatímco někteří poslanci považují summit ve Vallettě za užitečný, někteří vypíchli promarněné příležitosti jako například readmisní dohody.

Lidská práva: Bangladéš, Afghánistán, Kambodža

Evropský parlament naléhá na Kambodžu, aby stáhla veškerá obvinění, která vznesla proti vůdci opozice Samovi Rainsymu a členům Cambodia National Rescue Party (CNRP), dále vyzývá orgány Bangladéše, aby obnovily úplnou nezávislost sdělovacích prostředků, a apeluje na vládu Afghánistánu, aby posílila spolupráci s vládou Pákistánu.

  • Přijata tři nelegislativní usnesení

Schválení námitky proti udělení povolení používání bis(2-ethylhexyl)-ftalátu (DEHP)

  • jedná se o proceduru komitologie, kdy EP může vyslovit námitku proti přijetí prováděcího aktu Komise, ta se ale touto námitkou nemusí řídit. KOmise v prováděcím aktu navrhuje vyhovět žádostem 3 firem používajících DEPH
  • jedním ze žadatelů je i česká firma Deza z Valašského Meziříčí
  • převážilo přesvědčení, že žadatelé nebyli schopni prokázat odpovídající kontrolu rizik spojených s výrobou a použitím DEPH

Autor článku : Jan Tlamycha