Big_loader_ajax

Plenární zasedání ve Štrasburku: migrace, Panama Papers i jmenná evidence cestujících

18.04.2016

Minulý týden byl ve Štrasburku opravdu bouřlivý. O čem že se jednalo?

Jmená evidence cestujících: konkrétní krok v boji proti terorismu

Europoslanci TOP 09 ve čtvrtek jednomyslně podpořili dohodu o návrhu směrnice, která dává bezpečnostním složkám pravomoc zkoumat údaje o pasažérech mezinárodních letů mezi EU a třetími zeměmi (PNR). „Schválenou jmennou evidenci cestujících považuji za významnou součást mozaiky opatření, která pomáhají snížit riziko závažné trestné činnosti, zejména terorismu. Sdílení údajů, které ostatně již dnes cestující poskytují aerolinkám, umožní bezpečnostním složkám účinněji spolupracovat při odhalování pohybu osob podezřelých z terorismu. Cestující se o své osobní údaje nemusí bát. Dlouhé a komplikované projednávání vedlo k vytvoření spolehlivých pojistek proti jejich zneužití,“ říká Luděk Niedermayer (TOP 09/STAN).

Víc informací o osobních údajích i "právo na zmizení" 

Dobrá zpráva pro všechny, kdo chtějí mít pod kontrolou ochranu svých osobních údajů. Poslanci schválili reformu, díky které bude mít každý snazší přístup k vlastním osobním údajům a bude vědět, jak jsou jeho informace zpracovány. Nově se zavádí i právo na výmaz – pokud si občan EU bude přát, aby jeho údaje nebyly zpracovávány, budou vymazány.

Skandál kolem Panama Papers oživuje evropský boj proti daňovým rájům

Skandál Panama Papers se dostal na řadu i na plénu. Evropský parlament diskutoval s Komisí a Radou, zda současná opatření EU proti daňovým únikům a praní peněz fungují. Europoslanci zároveň zdůraznili potřebu najít konkrétní řešení proti daňovým rájům a krácení daní. A s čím šel na plénum náš europoslanec Luděk Niedermayer se můžete podívat zde.

Zpráva o migraci: schválení nezávazné rezoluce

Evropský parlament přijal zprávu, která podporuje zavedení závazného mechanismu pro rozdělování žadatelů o azyl mezi všechny členské státy, zavedení naléhavých relokačních opatření (jednorázové kvóty – 160tis. osob) a stálý a povinný program přesídlování. Kladně se také staví k zavedení centralizovaného azylového řízení. Součástí této nezávazné rezoluce je i důraz na vnější ochranu hranic, boj proti převaděčství, požadavek na navrácení neúspěšných žadatelů o azyl, potřebu zachování schengenského systému nebo potřebu vytvoření seznamu bezpečných zemí či posílení Frontexu. „Podpořil jsem zprávu jako celek, protože jiný návrh není na stole a odsouvat řešení krize nepovažuji za odpovědné. Věřím, že evropské řešení krize je mimochodem jasně v zájmu naší země,“ vysvětluje Luděk Niedermayer. Celé jeho vyjádření si můžete přečíst zde

Autor článku : Jana Frolcová