Big_loader_ajax

Plenární zasedání ve Štrasburku: 3 až 6. října

03.10.2016

Jaké jsou hlavní události tohoto týdne ve Štrasburku?

Změny klimatu: Parlament je připraven ratifikovat Pařížskou dohodu

Evropský parlament je připraven ratifikovat Pařížskou dohodu o klimatu z minulého roku v návaznosti na to, že ji ministři životního prostředí zemí EU schválili v pátek 30. září. Hlasování o souhlasu EP bude zařazeno na program plenárního zasedání jako první bod na úterý v poledne. Souhlas poslanců otevře cestu k tomu, aby celosvětová dohoda o klimatu vstoupila v platnost. V pondělí večer (3.10. od 19:00) se sejde výbor pro životní prostředí, aby schválil svá doporučení pro plenární hlasování. Další kolo v Marrákeši Parlament bude také ve středu diskutovat se zástupci Rady a Komise o prioritách pro další kolo jednání (COP 22), které proběhne v listopadu v Marrákeši. V návrhu usnesení poslanci zdůrazňují, že je naléhavě potřeba, aby všechny strany dohody navýšily své závazky na snížení emisí. Dodávají, že EU by se také měla zavázat k dalšímu snižování emisí k r.2030.

Pozadí: Pařížská dohoda COP21 vstoupí v platnost 30 dní poté, co ji alespoň 55 smluvních stran (z celkových 197) , které společně nesou odpovědnost za nejméně 55 % celosvětového objemu emisí skleníkových plynů, uloží své ratifikační listiny v depozitáři OSN. K dnešnímu dni dohodu ratifikovalo 61 zemí včetně USA a Číny. To odpovídá 47,79 % globálních emisí skleníkových plynů.

EP bude debatovat o stavu hospodářských reforem v Řecku 

Parlament bude v úterý veřejně debatovat s komisařem Pierrem Moscovicim o makroekonomické situaci v Řecku, strukturálních reformách a jejich dopadech i výhledech na budoucí jednání mezi Řeckem a jejími věřiteli v rámci programu. Parlament byl zapojen do podrobného zkoumání programu finanční pomoci pro Řecko zejména přes svou Pracovní skupinu pro finanční pomoc vedenou Robertem Gualtieri (S&D, IT). Pracovní skupina pro finanční pomoc 21.ledna 2016 přijala Konference předsedů EP sérii opatření, která mají posílit parlamentní přezkoumání programů finanční pomoci na úrovni EU. Tato opatření zahrnovala zejména vytvření Pracovní skupiny pro finanční pomoci v rámci Hospodářského a měnového výboru, a také konkrétní mise v zemích programu.

Poslanci chtějí posílit zákaz vývozu "zboží pro mučení"

Nová pravidla EU, která zabrání obchodování se zbožím a službami, které by mohly být použity k mučení či popravám, budou v úterý předmětem diskuse a následně předložena k hlasování. Při projednávání předchozích návrhů s členskými státy předložil Evropský parlament zákaz prodeje či přepravy takových zařízení, které mohou být používány pro kruté, nelidské či ponižující zacházení s lidmi ve třetích zemích.

Pozadí: Klíčovým nástrojem EU pro boj proti mučení a trestu smrti je Nařízení z roku 2005 o zavedení omezení obchodu. To zakazuje vývoz zboží, které nemá jiné praktické využití než popravu nebo mučení (např. elektrických křesel, automatických injekčních systémů či špičatých šroubů) a kontroluje obchod s produkty, které byly navrženy pro jiné účely, ale mohou být použity k mučení (např. zbraně určené pro potlačení nepokojů, nebo určitá anestetika používaná do smrtících injekcí). Přes dosažení určitých výsledků, byla nařízení kritizována pro nedostatky, které umožnily pokračovat v obchodování, zprostředkovávání či propagaci tohoto zboží. V reakci na usnesení Parlamentu z roku 2010 přijala v roce 2014 Komise legislativní návrh na změnu nařízení. Parlamentní Výbor pro mezinárodní obchod navrhl několik změn k dalšímu omezení obchodu. Konečný kompromis, přijatý v rámci trojstranných jednání s Komisí a ministry EU, odráží většinu z návrhů výboru, a nyní potřebuje být potvrzen Parlamentem jako celek.

Roaming: je zásada tzv. “přiměřeného využívání“ přiměřená?

Navrhované opatření “přiměřeného využívání”, které by mělo zabránit zneužívání nových EU pravidel o zrušení roamingových poplatků, bude diskutováno na plenárním zasedání v úterý večer. Při schvalování principu "Roam like at Home" (mobilní služby za ceny stejné jako v domovské zemi) , který byl součástí telekomunikčního balíčku přijatého Parlamentem v říjnu 2015, Evropský parlament a Rada požádali Komisi o vyvinutí podpůrných opatření, která uvedou princip v praxi. Mezi tato opatření patřil mechanismum “přiměřeného využívání”, který zabrání zenužívání systému, jako například systematické přeprodávání levných SIM karet k stálému používání v jiných zemích. Nejnovější návrh Evropské komise o zásadě tzv. přiměřeného využívání byl diksutován ve Výboru pro průmysl 26. září, na kterém někteří europoslanci zdůraznili potřebu lépe objasnit pravidla pro tzv. přimeřené využívání a posílit ochanu osobních údajů a soukromí spotřebitelů. Europoslanci také požádali o více detailů ohledně postupu pro zabránění zneužívání, nástrojů operátorů při zjištění zenužívání, a role národních regulačních orgánů při prosazování zásady přiměřeného využívání.

Příprava zasedání Evropské rady: rozprava o migraci, Rusku a obchodní politice

V rámci přípravy zasedání Evropské rady, které se bude konat ve dnech 20. -21. října, budou ve středu ráno europoslanci debatovat se zástupci Rady a Komise o nejnovějším vývoji a pokroku v migrační politice, o klíčových otázkách v oblasti mezinárodního obchodu, a o budoucích vztazích EU a Ruska. Hlavy států nebo předsedové vlád 28 členských států EU se sejdou v Bruselu, v úvodu jednání k ním promluví předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Autor článku : Iva Lanova
Zdroj : http://www.europarl.europa.eu/