Big_loader_ajax

Plenární zasedání ve Štrasburku: 24. až 27. října

24.10.2016

Jaké jsou hlavní události tohoto týdne ve Štrasburku?

Poslanci proberou výsledky summitu s předsedy Junckerem a Tuskem

Poslanci zhodnotí výsledky jednání Evropské rady, která se sešla 20. - 21. října 2016. Tříhodinová debata s předsedou Komise Jeanem-Claudem Junckerem a předsedou Rady Donaldem Tuskem se koná ve středu ráno. Bude se hovořit o dalším postupu ve věci dohody o volném obchodu EU s Kanadou (CETA), vyjednáváních o liberalizaci obchodu s dalšími zeměmi, vztazích EU - Rusko, vývoji migrace ve Středozemním moři a ochraně vnějších hranic EU.

Rozprava: středa 26. října 2016

Postup: vyjádření Evropské rady spolu s Evropskou komisí

Pracovní program Evropské Komise: Debata EP o prioritách unie pro rok 2017

Europoslanci budou diskutovat pracovní program Evropské komise pro rok 2017 v úterý odpoledne hned po jeho přijetí kolegiem komisařů. Letošní rozprava o pracovním programu Komise vyústí v historicky první společné prohlášení, které shrne společné cíle a priority pro následující rok 2017. Prohlášení bude podepsáno předsedy Parlamentu, Rady a Komise v prosinci tohoto roku. Úterní rozprava navazuje na proslov Jeana-Clauda Junckera o stavu Unie, který pronesl v září na plénu Evropského parlamentu, a usnesení europoslanců z července t.r., ve kterém naléhají, aby mezi hlavní priority pro rok 2017 patřilo vytváření pracovních míst, sociální práva a bezpečnost. Společné prohlášení bude obsahovat seznam oblastí, které jsou pro EP, EK a Radu klíčové a které by měly být řešeny prioritně v rámci legislativního procesu EU pro dosažení rychlého výsledku.

Rozprava: úterý 25. října 2016

Postup: vyjádření Evropské komise následované rozpravou

Více prostředků na pracovní místa a mládež: europoslanci o rozpočtu 2017

Evropský parlament bude ve středu hlasovat své stanovisko k rozpočtu pro rok 2017 a následně zahájí jednání s Radou EU. Europoslanci požadují navýšení rozpočtu v oblastech zaměstnávání mladých lidí, podpoře hospodářského růstu či pomoci třetím zemím s cílem zmírnit dopady migrační krize. Chtějí tak zvrátit veškeré škrty navržené Radou. Poslanci chtějí například přidat částku 1,5 miliardy eur na podporu Evropské iniciativy pro mládež, která má pomoci mladým lidem při hledání zaměstnání. Navrhují také navýšení o 1,24 miliard eur pro program na podporu infrastruktury „Nástroj pro propojení Evropy“ (Connecting Europe Facility - CEF) a program „Horizont 2020“ na podporu výzkumných projektů. Ze strany Parlamentu je rovněž požadováno navýšení prostředků na řešení základních příčin migrační krize, podporu zemědělců či posílení výdajů na kulturu. Poslanci předpokládají, že tyto dodatečné výdaje by mohly být financovány z prostředků získaných díky pololetní revizi víceletého finančního rámce EU (MFF). Další kroky Plenární hlasování zahájí třítýdenní rozhovory s Radou, které by měly vést k dosažení dohody mezi oběmi institucemi o rozpočtu EU pro příští rok, který bude odhlasován Parlamentem a podepsán předsedou EP v prosinci.

Rozprava: úterý 25. října 2016

Hlasování: středa 26. října 2016 Postup: rozpočtové řízení

Víceletý rozpočet EU: Poslanci požadují víc prostředků na vyrovnání se s krizí

EU potřebuje aktualizovat svůj víceletý finanční rámec za účelem zvládnutí nečekaných krizí. Europoslanci budou o tomto tématu debatovat na nadcházející pondělní schůzi s komisařkou Kristalinou Georgievovou. Poslanci na jednu stranu uznávají, že návrh Komise na revizi víceletého finančního rámce skutečně odpovídá požadavkům Parlamentu z července tohoto roku, které se týkaly větší flexibility a finančních rezerv na eventuální budoucí krizové situace. Zároveň jsou ale zklamáni, že zdroje zůstaly nezměněny. O usnesení se bude hlasovat ve středu. Víceletý finanční rámec (dále jen VFR) na období 2014-2020 nemá dostatečné finanční rezervy na vypořádání se s novými problémy a krizemi posledních let. Podle návrhu usnesení by měl být rozpočet EU pružnější, aby dokázal rychle reagovat na výzvy, jako je problematika migrace, terorismu, vnitřní bezpečnosti, zemědělství či trvale vysoká nezaměstnanost především pak mezi mladými lidmi. Revize VFR poskytuje jedinečnou příležitost k tomu, aby EU mohla dostát svým slibům, tvrdí poslanci. Červencový návrh EP požaduje vytvoření stálé finanční rezervy v rámci unijního rozpočtu, aby se zabránilo vytváření ad hoc řešení mimo rozpočet EU. Tyto jsou již obsaženy v zářijovém návrhu Komise, poslanci ale trvají na tom, že tato rezerva musí být náležitě financována. Návrh rezoluce zdůrazňuje, že změny dohodnuté v průběhu pololetní revize VFR by měly být integrovány do unijního rozpočtu pro rok 2017. Poslanci jsou připraveni zapojit se do jednání s Radou EU, aby dosáhli dohody v rámci rozpočtu EU 2017 a revize VFR do konce roku 2016.

Rozprava: úterý 25. října 2016

Hlasování: středa 26. října 2016

Postup: vyjádření Evropské komise

Europoslanci budou jednat o omezení průmyslových trans mastných kyselin v potravinách

EU by měla zavést závazné limity na obsah průmyslově vyráběných trans mastných kyselin v potravinách, které mohou zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, neplodnosti, Alzheimerovy choroby, cukrovky či obezity, píše se v návrhu usnesení, které bude předloženo středečnímu hlasování Evropského parlamentu. Podle poslanců pouze jeden ze tří spotřebitelů v EU ví, co trans mastné kyseliny skutečně jsou. Povinnost označování takovýchto výrobků, pokud už existuje, sama o sobě nestačí. Označení obsahu trans mastných tuků je důležité, ale mělo by být dále posíleno závaznými limity, dodávají poslanci. Evropská komise by proto dle poslanců měla navrhnout zákonný limit týkající se obsahu těchto látek ve všech potravinách do dvou let. Trans mastné kyseliny jsou používány především v levnějších výrobcích, což znamená, že nízkopříjmové vrstvy obyvatel jsou více vystaveny vlivům těchto látek. Tato skutečnost dále prohlubuje nerovnosti v oblasti zdraví mezi jednotlivými skupinami obyvatel. Trans mastné kyseliny jsou tuky, které se průmyslově vyrábějí procesem zvaným hydrogenace (ztužování).

Rozprava: úterý 25. října 2016

Hlasování: středa 26. října 2016

Postup: otázky Evropské radě a Evropské komisi k ústnímu zodpovězení s usnesením

Původní článek zde

Autor článku : Iva Lanova
Zdroj : http://www.europarl.europa.eu/