Big_loader_ajax

Plenární zasedání ve Štrasburku: 1. až 14. října

01.10.2018

Jaké jsou hlavní události tohoto týdne ve Štrasburku?

Ekologicky šetrnější vozidla od roku 2030

Poslanci budou v úterý diskutovat a ve středu hlasovat o legislativním návrhu, jehož cílem je snížit emise CO2 nových automobilů a podpořit trh s vozidly s nulovými a nízkými emisemi. Text nařízení z dílny výboru EP pro životní prostředí navrhuje do roku 2030 snížení emisí celounijního vozového parku nových automobilů o 45 %, ve srovnání s původním návrhem Evropské komise, která prosazovala cíl na úrovni 30 % do roku 2020. Poslanci také navrhují předběžný cíl snížení emisí do roku 2025 o 20 %. Předložená právní úprava obsahuje podobné cíle i pro lehká užitková vozidla. Výrobci automobilů by také měli zajistit, aby jejich vozidla s nulovými a nízkými emisemi, tedy ta, která emitují méně než 50 g CO2 na kilometr, dosáhla do roku 2030 podíl na celkovém prodeji nových automobilů ve výši alespoň 40 %. Souvislosti Doprava je jediným významným odvětvím v EU, ve kterém se stále zvyšují emise skleníkových plynů. Pokud má EU naplnit své závazky z konference COP21 z roku 2015 a dosáhnout nulových emisí do poloviny tohoto století, je třeba dekarbonizaci celého sektoru dopravy urychlit. Světový automobilový průmysl prochází rychlými změnami, a to zejména v oblasti elektrických hnacích ústrojí. Pokud se evropské automobilky zapojí do tohoto procesu pozdě, riskují ztrátu své pozice světových lídrů, konstatují poslanci.

Rozprava: úterý, 2. října

Hlasování: středa, 3. října

Postup: Řádný legislativní postup (spolurozhodování), 1. čtení 

Typ dokumentu: Nařízení

Novelizace směrnice o audiovizuálních mediálních službách

Lepší ochrana nezletilých a 30% kvóty na evropská díla v katalozích online platforem jsou součástí novely směrnice o audiovizuálních mediálních službách, o níž bude EP hlasovat v úterý. Úprava aktuálních předpisů by se měla týkat provozovatelů televizního vysílání, platforem přinášejících přímé přenosy, jakož i platforem pro sdílení videí či videí na vyžádání - jakými jsou Netflix, YouTube nebo Facebook. Nová právní úprava, která by měla zvýšit ochranu nezletilých, nyní ukládá online platformám povinnost zakázat obsah podněcující k násilí, nenávisti a terorismu, a měla by zpřísnit pravidla týkající se reklamy a umístění produktu v programech pro děti.

Nová pravidla v oblasti reklamy

Návrh upravuje i pravidla týkající se reklamy obecně. Ta by měla nově tvořit maximálně 20 % vysílání v době od 6.00 do 18.00 hod. a maximálně 20 % v hlavním vysílacím čase, tedy od 18.00 hod. do půlnoci.

Hlasování: úterý, 2. října

Postup: Řádný legislativní postup (spolurozhodování), dohoda v 1. čtení

Typ dokumentu: Směrnice

Rozprava poslanců k říjnovému summitu lídrů EU

Poslanci budou v úterý dopoledne diskutovat o svých prioritách před zasedáním Evropské Rady, které se koná 18. října v Bruselu. Hlavními tématy budou brexit, migrace a vnitřní bezpečnost. Méně než 6 měsíců před odchodem Spojeného království z Evropské unie, který je formálně stanoven na 30. března 2019, budou lídři členských států projednávat ve formátu EU27 na summitu v Bruselu aktuální stav jednání o podmínkách brexitu.

Rozprava: úterý, 2. října

Postup: Vyhlášení Rady a Komise s rozpravou

Právní stát a nezávislost soudnictví v Rumunsku

Justiční reforma v Rumunsku a její vliv na dělbu moci v zemi budou ve středu předmětem rozpravy poslanců s rumunskou premiérkou Vioricou Dăncilovou. Parlament přijme k této otázce i usnesení, o jehož znění budou poslanci hlasovat během listopadového plenárního zasedání. Právní stát v Rumunsku byl předmětem plenární rozpravy už v únoru - po masových demonstracích, které v zemi následovaly po schválení reformy soudního systému a změny pravidel týkajících se střetu zájmů rumunským parlamentem. Trestní zákoník a trestní řád prošly také novelizací, tou se však momentálně zabývá ústavní soud země. Demonstranti se minulý měsíc vrátili do ulic, aby protestovali proti korupci a změnám v justici. Několik lidí bylo při srážkách s policií zraněno. Evropská komise v lednu varovala před dopady schválených změn na nezávislost soudního systému v Rumunsku a jeho schopnost efektivně bojovat s korupcí. První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans se před středeční rozpravou zúčastní pondělního zasedání výboru EP pro občanské svobody, aby s poslanci diskutoval o situaci v zemi.

Rozprava: středa, 3. října

Hlasování: listopad

Postup: Prohlášení Rady a Komise s rozpravou a usnesením

Budoucnost Evropy: Rozprava s estonským předsedou vlády Jürim Ratasem

Estonský premiér Jüri Ratas bude diskutovat o budoucnosti Evropy s poslanci EP a s předsedou Komise Jean-Claudem Junkerem ve středu ráno od 10.00 hod. Jüri Ratas je premiérem Estonské republiky od listopadu 2016 a zároveň předsedou Estonské strany středu. Ratas bude již desátým lídrem členské země EU, který se zapojí do diskuze s poslanci EP o budoucnosti Evropy. Rozprav o budoucnosti EU se dosud zúčastnily tyto hlavy států a vlád: irský premiér Leo Varadkar - 17. ledna 2018, chorvatský premiér Andrej Plenkovic - 6. února 2018, portugalský premiér António Costa - 14. března 2018, francouzský prezident Emmanuel Macron - 17. dubna 2018, belgický premiér Charles Michel - 3. května 2018, lucemburský premiér Xavier Bettel - května 2018, nizozemský premiér Mark Rutte - 13. června 2018, polský premiér Mateusz Morawiecki - 4. července 2018 a řecký premiér Alexis Tsipras - 11. září 2018. Rumunský prezident, Klaus Werner Iohannis, se zapojí do diskuze s poslanci o budoucnosti Evropy na druhém říjnovém plenárním zasedání ve Štrasburku. Předseda EP Antonio Tajani a estonský premiér Ratas se po rozpravě zúčastní společné tiskové konference před protokolární místností ve 12.30.

Rozprava: středa 3. října, v 10.00 hod.

Postup: Rozprava bez usnesení 

Původní článek si můžete přečíst zde

Autor článku : Irena Kubášková
Zdroj : www.europarl.europa.eu