Big_loader_ajax

Plenární zasedání Evropského parlamentu: 16. až 19. prosince

15.12.2019

Jaké jsou hlavní body prosincového plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku?

Slavnostní předání Sacharovovy ceny za rok 2019 Ilhamovi Tohtimu

Evropský parlament ve středu v poledne udělí letošní Sacharovou cenu za svobodu myšlení ujgurskému akademikovi a aktivistovi za lidská práva Ilhamovi Tohtimu. Cenu převezme z rukou předsedy EP Davida Sassoliho jménem Ilhama Tohtiho jeho dcera Jewher Ilhamová. Laureát letošní Sacharovovy ceny se totiž aktuálně nachází v Číně ve výkonu doživotního trestu odnětí svobody za obvinění z podněcování separatismu. David Sassoli a Jewher Ilhamová následně předstoupí před novináře. Začátek jejich společné tiskové konference je naplánovaný na 12.40 hod. v tiskové místnosti EP Daphne Caruanové Galiziové. Slavnostní předání ceny a tiskovou konferenci bude možné sledovat živě prostřednictvím EP Live a EbS+.

Do užšího výběru Sacharovovy ceny se tento rok kromě Ilhama Tohtiho dostali: zavražděná brazilská politická aktivistka a bojovnice za lidská práva Marielle Francová, bojovník za práva domorodého obyvatelstva a proti odlesňování Amazonie, náčelník Raoni a brazilská environmentální aktivistka a obhájkyně lidských práv Claudelice Silva dos Santosová The Restorers, skupina pěti studentek z Keni: Stacy Owinová, Cynthia Otienová, Purity Achiengová, Mascrine Atienová a Ivy Akinyiová. Tyto dívky společně vyvinuly aplikaci i-Cut zaměřenou na pomoc dívkám, kterým hrozí mrzačení ženských pohlavních orgánů, takzvaná obřízka, nebo které se již staly její obětí.

Poslanci budou diskutovat s Jewher Ilhamovou také na společném zasedání výborů EP pro zahraniční věci (AFET) a rozvoj (DEVE) a podvýboru pro lidská práva (DROI), které se uskuteční v pondělí 16. prosince od 19.00 do 20.30 hod.

Souvislosti

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení uděluje Evropský parlament každoročně výjimečným osobnostem či organizacím, které bojují za lidská práva a základní svobody. Prvními laureáty ceny, která nese jméno sovětského fyzika a politického disidenta Andreje Sacharova, byli v roce 1988 Nelson Mandela a Anatolij Marčenko. Sacharovova cena za rok 1989 byla udělená Alexandru Dubčekovi.

Slavnostní ceremoniál: středa, 18. prosince

Parlament volí nového evropského ombudsmana

Evropský parlament v úterý zvolí na období pěti let nového evropského ombudsmana. O funkci se uchází pět kandidátů. Evropský ombudsman, kterého si volí Evropský parlament pravidelně na začátku svého volebního období, provádí šetření v souvislosti s případy nesprávného úředního postupu ze strany institucí, orgánů, úřadů a agentur Evropské unie, přičemž jedná z vlastního podnětu nebo na základě stížností ze strany občanů EU. Volba nového evropského ombudsmana se uskuteční formou tajného hlasování v úterý 17. prosince v poledne, případné druhé a třetí kolo hlasování se uskuteční ve středu. Pro úspěšné zvolení potřebuje vítězný kandidát získat většinu odevzdaných hlasů poslanců. Veřejné slyšení pěti uchazečů na post ombudsmana proběhlo 3. prosince na zasedání Výboru EP pro petice (PETI). Poslance zajímal především přínos jednotlivých kandidátů k zajištění nestrannosti a transparentnosti úřadu a k jeho zviditelnění.

Souvislosti

Post evropské ombudsmanky v současnosti zastává Emily O’Reillyová. Poprvé byla do úřadu zvolena v červenci 2013 a je první ženou v jeho čele. Prvním evropským ombudsmanem byl v letech 1995 - 2003 Jacob Söderman, jeho nástupcem a zároveň předchůdcem současné ombudsmanky byl v letech 2003-2013 Paraskevas Nikiforos Diamandouros.

Hlasování: úterý 17. prosince (první kolo) a středa 18. prosince (případné druhé a třetí kolo)

Postup: volba evropského ombudsmana

Summit EU: Rozprava o závěrech zasedání

Poslanci budou ve středu diskutovat s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou o výsledcích prosincového summitu lídrů EU. Evropská rada se na svém zasedání ve dnech 12. - 13. prosince pokusí dospět k dohodě o dlouhodobé strategii Unie v oblasti klimatu, jejímž cílem je dosažení klimatické neutrality EU do roku 2050. Evropský parlament se den před začátkem summitu sešel na mimořádném zasedání , na kterém Evropská komise představila právě přijatou Zelenou dohodu pro Evropu. Evropští lídři budou také diskutovat o dlouhodobém rozpočtu Unie na období 2021-2027, konferenci o budoucnosti Evropy a zahraniční politice EU. Evropský summit ve složení 27 členských států projedná 13. prosince vývoj hospodářské a měnové unie (EMU) v návaznosti na nedávné setkání Euroskupiny. Ve stejný den budou lídři 27 států diskutovat o brexitu a to zejména v souvislosti s přípravou na jednání o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím ve světle výsledků britských parlamentních voleb z 12. prosince.

Rozprava: středa, 18. prosince

Postup: prohlášení Rady a Komise s rozpravou

Lisabonská smlouva a Listina základních práv: 10 let po klíčových reformách EU

Poslanci si ve středu připomenou desáté výročí přijetí reforem zaměřených na posílení demokracie a úlohy Evropského parlamentu a rozšíření práv občanů EU. Předseda EP David Sassoli pronese u příležitosti desátého výročí vstupu v platnost Lisabonské smlouvy proslov zaměřený na přínos těchto reforem EU. S projevy následně vystoupí i zástupci jednotlivých poslaneckých klubů. Lisabonská smlouva posílila legislativní a rozpočtové pravomoci Evropského parlamentu, rozšířila také demokratický dohled a kontrolu ze strany EP. Evropský parlament se podle smlouvy „skládá ze zástupců občanů Unie“. Lisabonská smlouva mu také dala právo volit předsedu Evropské komise. Lisabonská smlouva prohlásila za základní principy EU rovnost občanů, zastupitelskou demokracii a právo občanů podílet se na demokratickém životě Unie. Zároveň z Listiny základních práv EU učinila právně závazný dokument. Listina shrnuje základní osobní, občanská, politická, hospodářská a sociální práva, která mohou využívat všechny osoby na území Evropské unie.

Slavnostní zasedání: středa, 18. prosince

Parlament chce odsoudit "zóny bez LGBTI " v Polsku

EP bude ve středu hlasovat o usnesení, jehož návrh odsuzuje veřejnou diskriminaci a nenávistné projevy vůči příslušníkům LGBTI komunity v některých členských státech EU a zejména v Polsku. Usnesení naváže na plenární rozpravu ze dne 26. listopadu, která se týkala veřejné diskriminace lesbiček, gayů, bisexuálů, transsexuálů a intersexuálů (LGBTI) a nenávistných projevů namířených proti nim. Poslanci v rozpravě vyjádřili obavy v souvislosti s takzvanými zónami bez LGBTI osob v Polsku. Desítky obcí, ale také okresy a vojvodství v jihovýchodní části země, se prohlásily za zóny bez LGBTI ideologie. Stalo se tak prostřednictvím symbolických usnesení bez právních účinků, která však podle poslanců přispěla k stigmatizaci a vyloučení LGBTI osob.

Rozprava: úterý, 26. listopadu

Hlasování: středa, 18. prosince

Typ dokumentu: nelegislativní usnesení

Parlament chce omezit pesticidy pro záchranu včel

Pro záchranu opylovačů v Evropě poslanci požadují větší omezení používání pesticidů, rozsáhlejší podporu výzkumu a lepší monitorování. Iniciativa EU týkající se opylovačů - strategie z dílny Evropské komise, jejímž cílem je záchrana včel, motýlů a dalších opylovačů v EU - se bude diskutovat v úterý a poslanci budou o usnesení hlasovat ve středu. Navržení text poukazuje na slabá místa předložené iniciativy, která podle poslanců nedokáže adekvátně reagovat na hlavní příčiny úbytku opylovačů v Evropě. Předložené usnesení navrhuje, aby se omezení používání pesticidů stalo společným ukazatelem efektivnosti vnitrostátních opatření na ochranu včel a dalších opylovačů a aby se snížení používání pesticidů stalo klíčovým cílem budoucí společné zemědělské politiky EU (SZP).

Rozprava: úterý, 17. prosince

Hlasování: středa, 18. prosince

Postup: prohlášení Rady a Komise s rozpravou a usnesením

Typ dokumentu: nelegislativní usnesení

Zastavení zneužívání fondů EU v členských státech

Poslanci se v návaznosti na medializované informace o zabírání půdy a zneužívání pravomocí budou v úterý Evropské komise ptát, jaká opatření plánuje zavést na lepší ochranu prostředků EU. Podezření se týkají možného zneužití pravomoci ze strany vysoce postavených činitelů v členských státech, kteří se takto měli dostat k značným prostředkům z rozpočtů zemědělské politiky a politiky soudržnosti EU. Podobné případy podle poslanců ohrožují důvěru občanů v orgány EU. Souvislosti Evropský parlament již v minulosti poukazoval na podobné případy a vyzval Evropskou komisi k přijetí opatření. Poslanci v usnesení z března 2019 uvedli, že postupy nabídkových řízení se mohly v některých členských státech změnit v pololegální postupy, které brání spravedlivé hospodářské soutěži a dost možná i umožňují podvody.

Rozprava: úterý, 17. prosince

Postup: otázka k ústnímu zodpovězení Komisi s rozpravou

Původní článek si můžete přečíst zde

Autor článku : Iva Laňová, Irena Kubášková
Zdroj : https://www.europarl.europa.eu/