Big_loader_ajax

Plenární zasedání EP: 15. - 18.7.

15.07.2019

Jaké jsou hlavní body červencového plenárního zasedání?

Hlasování o nominaci Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise

Pokud získá Ursula von der Leyenová v úterním hlasování důvěru absolutní většiny všech poslanců, bude na nejlepší cestě stát se novou předsedkyní Evropské komise. Ursula von der Leyenová předstoupí v úterý v 9.00 hod. před poslance, aby jim v rámci plenární rozpravy představila svou vizi a plány, které by chtěla v čele exekutivy EU v následujících pěti letech realizovat. Následovat bude diskuze s europoslanci (do 12:30 hod). Parlament bude o nominaci Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise hlasovat v úterý v 18:00 hod. Ursula von der Leyenová, která působí od roku 2013 jako německá ministryně obrany, byla Evropskou radou nominována na post předsedkyně Evropské komise 2. července. Na její zvolení do této funkce je nutná podpora absolutní většiny všech poslanců, tedy polovina hlasů všech poslanců plus jeden. Volba předsedkyně Evropské komise proběhne formou tajného hlasování, poslanci budou hlasovat prostřednictvím hlasovacích lístků.

Rozprava: úterý, 16. července v 9:00 hod.

Hlasování: úterý, 16. července v 18:00 hod.

Postup: volba předsedy Evropské komise Další informace

Rozprava o humanitární pomoci ve Středomoří

Působení nevládních organizaci ve Středomoří a rozdílné reakce členských států na jejich aktivity budou ve středu předmětem plenární rozpravy se zástupci Rady a Komise. Přestože počet migrantů a žadatelů o azyl přicházejících do Evropy výrazně klesl, jen za tento rok se podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) při pokusu dostat se přes Středozemní moře ztratilo či zahynulo až 682 lidí. Poslední loď ztroskotala ve Středozemním moři 3. července - u tuniského pobřeží tehdy zahynulo 83 lidí. Šlo o druhý největší počet obětí při incidentu tohoto typu v roce 2019. Poslanci se pravděpodobně vyjádří i k případu kapitánky plavidla Sea-Watch 3 Carol Racketeové, která byla zatčena v Itálii po nepovoleném zakotvení na ostrově Lampedusa a vylodění více než 40 migrantů zachráněných na moři. Italská vláda opakovaně deklarovala, že přístavy země jsou pro pátrací a záchranná plavidla uzavřeny. Plénum by se mohlo zabývat situací tisíců migrantů zadržovaných v detenčních střediscích v Libyi na místech probíhajících bojů - například v okolí hlavního města. Minulý týden zahynulo více než 60 lidí při leteckém útoku na zařízení v Tajoure, kde byli zadržováni migranti.

Rozprava: středa, 17. července

Postup: prohlášení Rady a Komise s rozpravou

Hlasování o dvou kandidátech na komisaře Junckerova kolegia

Kandidáti na členy Junckerovy Komise Kadri Simson z Estonska a Ioan Mircea Paşcu z Rumunska předstoupí v úterý v rámci slyšení před Konferenci předsedů výborů. Ioan Mircea Paşcu a Kadri Simson by měli nahradit komisařku Coriu Creţuovou a místopředsedu Komise Andruse Ansipa, kteří odstoupili ze svých funkcí poté, co byli zvoleni poslanci Evropského parlamentu. Čtvrtečnímu hlasování pléna o obou kandidátech na členy Junckerova sboru komisařů bude předcházet rozhodnutí Konference předsedů (předseda EP a lídři politických skupin) o ukončení slyšení.

Slyšení: úterý, 16. července (15:00 - 18:00 hod.)

Hlasování: čtvrtek, 18. července

Postup: volba členů Evropské komise

Další body programu

Poslanci se budou zabývat i těmito tématy: Zloženie medziparlamentných delegácií EP (hlasovanie v stredu) Situácia vo Venezuele a napätie v Perzskom zálive (rozprava v utorok, hlasovanie vo štvrtok) Zhodnotenie činnosti rumunského predsedníctva Rady (rozprava v utorok) Prezentácia programu činností fínskeho predsedníctva Rady (rozprava v stredu) Prípady porušovania ľudských práv, demokracie a zásad právneho štátu (rozpravy a uznesenia vo štvrtok) Zóny čistého vzduchu v mestách EÚ (rozprava v stredu)

Autor článku : Irena Kubášková
Zdroj : www.europarl.europa.eu