Big_loader_ajax

Plenární zasedání EP: 11.- 14. prosince ve Štrasburku

11.12.2017

Jaké jsou hlavní body tohoto zasedání ve Štrasburku?

Představitelé venezuelské demokratické opozice si převezmou Sacharovovu cenu

 

 

Akt slavnostního předání Sacharovovy ceny za svobodu myšlení představitelům demokratické opozice ve Venezuele se uskuteční ve středu v poledne.

Demokratickou opozici ve Venezuele reprezentuje tamní Národní shromáždění pod vedením Julia Borgese a političtí vězni ze seznamu Venezuelského trestního fóra (Foro Penal Venezolana) - Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Loren Saleh, Alfredo Ramos a Andrea González. Letošní Sacharovovu cenu za svobodu myšlení si převezmou ve středu v poledne z rukou předsedy Evropského parlamentu Antonia Tajaniho osobně nebo prostřednictvím svých zástupců.

Zástupci laureátů společně s předsedou EP Tajanim se bezprostředně po slavnostním vyhlášení zúčastní tiskové konference, která se bude konat ve 12:30.

Kromě venezuelské demokratické opozice se letos mezi finalisty dostala i lidskoprávní a ekologická aktivistka Aura Lolita Chávez Ixcaquic z Guatemaly a švédsko-eritrejský scenárista, novinář a spisovatel Dawit Isaak. Lolita Chávez se předání Sacharovovy ceny zúčastní osobně. Dawita Isaaka, který je v současnosti vězněn v Eritreji, zastoupí jeho dcera.

Slavnostní ceremonii bude možné sledovat ve středu živě prostřednictvím EP Live a EbS+ . Diskutovat s laureáty letošní Sacharovovy ceny budou v pondělí 11. prosince mezi 19:30 a 21:00 také poslanci zahraničního a rozvojového výboru EP a členové podvýboru pro lidská práva. Rovněž tuto rozpravu bude možné sledovat živě prostřednictvím EP Live.

Souvislosti

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení uděluje Evropský parlament každoročně od roku 1988 jednotlivcům nebo organizacím bojujícím za lidská práva a základní svobody. Cena je pojmenována po sovětském fyzikovi a disidentovi Andreji Sacharovovi (1921 - 1989).

Loni získaly Sacharovovu cenu jezidské dívky Nádija Murad a Lamjá Hadží Bašár, které přežily sexuální zotročení takzvaným Islámským státem. Dnes se snaží pomáhat ženám, které byly také vystaveny sexuálnímu násilí ze strany teroristických skupin.

Slavnostní ceremonie: Středa, 13. prosince ve 12:00

#SakharovPrize 

Brexit: Hlavní téma rozpravy před zasedáním Evropské rady

Obrana, sociální politika, vzdělávání, migrace, ale především jednání o brexitu budou dominovat středeční plenární rozpravě k prosincovému summitu EU, které se zúčastní první místopředseda EK Frans Timmermans a hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier. O usnesení o brexitu budou poslanci hlasovat ve stejný den.

Leitmotivem rozpravy o brexitu bude otázka, zda Evropská komise a britská vláda dosáhly v jednáních o odchodu Spojeného království z EU - zejména ohledně práv občanů, hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem a vyrovnání britských závazků vůči Unii - dostatečný pokrok, aby mohly začít rozhovory o budoucím uspořádání vzájemných vztahů.

Konečné rozhodnutí o tom, zda se podařilo dosáhnout dostatečného pokroku ve vyjednáváních, přijmou lídři dvaceti sedmi členských států na summitu, který se uskuteční 15. prosince.

Konečné slovo o podmínkách brexitu bude mít Evropský parlament, který může vyjednanou dohodu schválit nebo zamítnout. Proces odchodu Spojeného království z EU by měl být ukončen 29. března 2019.

Rozprava: Středa, 13. prosince
Hlasování: Středa, 13. prosince
Postup: Prohlášení Rady a Komise s rozpravou a usnesením o brexitu

Typ dokumentu: Nelegislativní usnesení

#Brexit 

Návrhy opatření proti praktikám odhaleným v panamských dokumentech

Přísnější regulace v oblasti finančního zprostředkování, lepší ochrana oznamovatelů a jednotná definice daňových rájů představují jenom část poslaneckých návrhů, o kterých bude ve středu hlasovat plénum EP.

Doporučení jsou součástí rozsáhlých reforem, které na konci svého osmnáctiměsíčního mandátu navrhuje Vyšetřovací výbor EP pro praní peněz, vyhýbání se daňovým povinnostem a daňové úniky (PANA). Spoluzpravodajem těchto doporučení je europoslanec Petr Ježek (ALDE).

Poslanci budou o zjištěních vyšetřovacího výboru, který vznikl v reakci na odhalení vyplývající z takzvaných panamských dokumentů, diskutovat v úterý a hlasovat ve středu.

Konečná zpráva výboru a schválené doporučení budou následně zaslány Evropské komisi a Radě (ministrů) EU.

Rozprava: Úterý, 12. prosince
Hlasování: Středa, 13. prosince
Tisková konference: Středa, 13. prosince ve 14:30

Typ dokumentu: Nelegislativní usnesení
#PANA #taxevasion 

Prodloužení a navýšení investičního plánu EU

Poslanci budou v úterý diskutovat a hlasovat o návrhu na prodloužení fungování Evropského fondu pro strategické investice (EFSI) až do roku 2020 a zvýšení jeho rozpočtu. Cílem iniciativy je zajistit financování většího množství projektů s co nejvyšší ekonomickou a sociální návratností v členských státech EU.

Evropský fond pro strategické investice, známý také jako Junckerův plán, byl zřízen v roce 2015 na dobu tří let, během kterých měl pomoci Unii vypořádat se s nedostatkem investic a selháními trhu. Cílem fondu, který spravuje Evropská investiční banka (EIB), bylo nalít do reálné ekonomiky 315 miliard eur v soukromých investicích. EU za tímto účelem poskytla garance v rozsahu 16 miliard eur a EIB kapitál v objemu 5 miliard eur.

Evropská komise navrhla prodloužit fungování fondu až do konce aktuálního Víceletého finančního rámce (VFR), tedy sedmiletého rozpočtového období EU, které potrvá do 31. prosince 2020. Do té doby by měl pomoci nalít do ekonomiky další investice, které by tak dosáhly celkového objemu 500 miliard eur.

EFSI by se však v budoucnu měl zaměřit zejména na inovativní projekty s vysokým rizikovým profilem, na jejichž financování by se za normálních okolností zdroje hledaly těžko. Na základě dohody poslanců s ministry EU mělo jít prioritně o projekty, které by pomohly vytvořit nová pracovní místa - zejména pro mladé lidi v hospodářsky slabších regionech EU.

Podrobnější informace o projektech financovaných v jednotlivých členských státech EU, včetně České republiky, jsou k dispozici na samostatné webové stránce EK.

Rozprava: Úterý, 12. prosince
Hlasování: Úterý, 12. prosince
Postup: Řádný legislativní postup (spolurozhodování), dohoda v 1. čtení, Typ dokumentu: Nařízení
#EFSI, #Junckerplan 

Možné veto návrhu na zlegalizování fosforečnanů v kebabu

Parlament bude v úterý hlasovat o námitce vůči návrhu Evropské komise, který by výrobcům kebabu umožnil využívat fosforečnany jako přídatné látky. Poslanci snahu o vetování záměru EK zdůvodňují zdravotními riziky.

Návrh Evropské komise by povolil využívání kyseliny fosforečné, difosforečnanů, trifosforečnanů a polyfosforečnanů (E338-341, E343 a E450-452) při přípravě skopového, jehněčího, telecího, hovězího či drůbežího masa do kebabu.

Poslanci Výboru EP pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) plénu doporučují zamítnout návrh, který by umožnil využívání těchto přídatných látek při přípravě kebabu, a to do chvíle, než budou k dispozici výsledky studie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Pokud se absolutní většina poslanců, tedy alespoň 376 zákonodárců, ztotožní s doporučením výboru, Parlament návrh zablokuje.

Pravidla EU nedovolují využití fosforečnanů jako aditiv při přípravě masa, pokud nejsou - v specifických případech - legislativou výslovně povoleny. Zařazení na seznam výjimek podléhá třem kritériím: nezbytná technologická potřeba, žádné zdravotní riziko a ochrana spotřebitelů před zaváděním. Komise navrhuje, aby se na seznam výjimek zařadily „zmrazené masné homole pro vertikální grilování.“

Souvislosti

Vědecký výzkum z roku 2012 poukázal na možnou spojitost mezi konzumací potravin obsahujících fosforečnany jako přídavné látky a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob. Nicméně stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) uvádí, že toto riziko nelze jednoznačně přisoudit konzumaci fosforečnanů. Samostatná vědecká studie z roku 2013 však také upozornila na možné propojení jídelníčku založeného na stravě bohaté na fosforečnany a zvýšenou úmrtností jejich konzumentů v USA.

Hlasování: Úterý, 12. prosince

Postup: Námitka vůči nařízení Komise

Typ dokumentu: Legislativní usnesení 

Lepší fungování zemědělské politiky EU

Novelizace pravidel zaměřená na zjednodušení zemědělské politiky EU, posílení farmářů vůči supermarketům a zkvalitnění nástrojů, které farmářům umožní efektivněji čelit krizím a výrobním rizikům, bude předmětem plenární rozpravy v pondělí a hlasování v úterý.

Reforma Společné zemědělské politiky (SZP), která má vstoupit v platnost v lednu 2018, by měla posílit vyjednávací pozici farmářů vůči zpracovatelům či maloobchodu. Nová pravidla totiž organizacím farmářů umožní plánovat výrobu a jednat o smlouvách na dodávky zemědělských produktů jménem jejich členů, aniž by porušily pravidla EU v oblasti hospodářské soutěže.

Posílené by také měly být nástroje, kterými se zemědělci mohou chránit před tržními výkyvy a výrobními riziky, jakými jsou nepříznivé povětrnostní podmínky, škůdci či choroby postihující hospodářská zvířata. Změnami projde i proces přijímání mimořádných opatření EU na podporu farmářů. Tato opatření by měla Evropské komisi umožnit rychlejší reakci na zemědělské krize.

Členské státy by měly získat více flexibility při definování takzvaných aktivních zemědělců, tedy osob oprávněných čerpat farmářské dotace EU (takzvané přímé zemědělské platby). Výrazně by také mohly navýšit dodatečnou podporu pro mladé zemědělce s cílem napomoci generační výměně v rychle stárnoucím sektoru.

Souvislosti

Na konečném znění nařízení, které novelizuje pravidla fungování SZP z roku 2013, se poslanci předběžně dohodli s ministry EU dne 12. října. Nová legislativa by v případě jejího schválení Evropským parlamentem a Radou (ministrů) EU měla nabýt účinnosti 1. ledna 2018.

Rozprava: Pondělí, 11. prosince
Hlasování: Úterý, 12. prosince
Postup: Řádný legislativní postup (spolurozhodování), dohoda v 1. čtení Typ dokumentu: Nařízení
#Omnibus #CAPreform #CAP 

Původní článek si můžete přečíst zde

 
Autor článku : Irena Kubášková
Zdroj : http://www.europarl.europa.eu