Big_loader_ajax

Plenární zasedání EP: 10.- 13. září ve Štrasburku

10.09.2018

Jaké jsou hlavní události tohoto týdne ve Štrasburku?

Debata o stavu Unie: Odkaz předsedy Evropské komise Junckera

Poslanci budou osm měsíců před evropskými volbami, které se uskuteční v květnu 2019, hodnotit dosažené výsledky Junckerovy komise. Předseda Evropské komise zahájí rozpravu svým čtvrtým a posledním projevem o "stavu Unie" na plenárním zasedání ve středu ráno. Očekává se, že Jean-Claude Juncker nastíní, do jaké míry práce Komise naplnila svých deset prioritních oblastí, a dále představí, čeho Komise ještě hodlá dosáhnout do voleb. Lídři politických skupin EP zhodnotí dosavadní práci Komise a zformulují, co očekávávají od evropské sedmadvacítky do května 2019.

Rozprava: středa, 12. září

Postup: Prohlášení předsedy Evropské komise

Budoucnost Evropy: Rozprava s řeckým předsedou vlády Alexisem Tsiprasem

V úterý ráno bude Alexis Tsipras jako již devátý ministerský předseda členské země EU diskutovat o budoucnosti Evropy s poslanci EP a předsedou Komise JeanClaudem Junckerem. Rozprava o budoucnosti Evropy začne v 9:00. Předseda EP Antonio Tajani a ministerský předseda Řecka Alexis Tsipras předstoupí po ranní rozpravě před novináře. Jejich společná tisková konference se uskuteční ve 12:45. Rozprav o budoucnosti Evropy se doposud zúčastnili tito předsedové vlád: irský předseda vlády Leo Varadkar - 17. ledna 2018, chorvatský předseda vlády Andrej Plenkovic - 6. února 2018, portugalský předseda vlády António Costa - 14. března 2018, francouzský prezident Emmanuel Macron - 17. dubna 2018, belgický předseda vlády Charles Michel - 3. května 2018, lucemburský předseda vlády Xavier Bettel - 30. května 2018, nizozemský předseda vlády Mark Rutte - 13. června 2018 a polský předseda vlády Mateusz Morawiecki - 4. července 2018. Na prvním říjnovém plenární zasedání EP ve Štrasburku bude dalším ministerským předsedou, který se zapojí do diskuze s poslanci EP o budoucnosti Evropy

Návrh reformy autorského práva EU opět na stole poslanců

Plénum bude hlasovat o postoji Parlamentu k navrhované novelizaci autorského práva EU v digitální oblasti. V červenci se poslanci EP rozhodli znovu zahájit projednávání návrhu reformy autorského práva předloženého výborem pro právní záležitosti (JURI), ke kterému se budou moci v úterý vyjádřit a diskutovat o principech, které by měl Evropský parlament při jednáních s členskými státy prosazovat. Ve středu se bude hlasovat o konečném znění návrhu. Výsledný text se stane mandátem Parlamentu pro jednání s Radou. Rada (ministrů členských států) EU svou pozici k reformě autorského práva přijala v květnu 2018.

Rozprava: úterý 11. září

Hlasování: středa 12. září

Postup: řádný legislativní postup (spolurozhodování), první čtení

Hlasování o zřízení Evropského sboru solidarity

Poslanci EP budou hlasovat o zřízení Evropského sboru solidarity (ECS), který nabídne mladým lidem z EU možnosti dobrovolnické práce. Jakmile Rada formálně přijme znění návrhu, organizace a mladí lidé se budou moci začít ucházet o projekty v rámci nového programu. Program je otevřen zájemcům ve věku 17 až 30 let, kteří se mohou zaregistrovat a ucházet o projekty ve prospěch místních komunit, v oblasti vzdělávání, zdraví, ochrany životního prostředí, předcházení přírodním katastrofám, distribuce potravin a nepotravinových výrobků, přijímání a integrace migrantů a žadatelů o azyl. Projekty budou mít na starosti organizace, kterým po splnění stanovených podmínek udělí Evropská komise značku kvality. Na období 2018-2020 je určen celkový rozpočet ve výši 375,6 milionu euro. Evropská komise navrhla pro rozpočtové období 2021-2027 na pokrytí aktivit spojených s tímto novým programem dodatečný rozpočet ve výši 1,26 miliardy euro.

Rozprava: pondělí 10. září

Hlasování: úterý 11. září

Postup: Řádný legislativní postup (spolurozhodování), dohoda v 1. čtení

Právní stát v Maďarsku: hlasování o zahájení jednání za účelem ochrany hodnot EU

Před tím, než se rozhodne, zda EU zahájí jednání proti riziku vážného porušení hodnot EU, budou poslanci EP za přítomnosti premiéra Victora Orbána diskutovat o situaci v Maďarsku. Rozpravu zahájí Viktor Orbán, který přednese své názory k politické situaci ve své zemi. Výbor pro občanské svobody dospěl koncem června k závěru, že v případě Maďarska existuje jasné riziko vážného porušení hodnot EU. Parlament by měl proto podle členů výboru vyzvat členské státy EU, aby ve snaze odvrátit hrozbu porušování základních hodnot EU zahájily postup podle čl. 7 odst. 1 Smlouvy o EU. K přijetí legislativní iniciativy, kterou připravila Judith Sargentini (Greens/EFA, NL), a jejího následnému předložení Radě EU je potřebná dvoutřetinová podpora všech poslanců, kteří představují absolutní většinu všech zákonodárců, tj. minimálně 376 hlasů. Bylo by to poprvé, co by Parlament inicioval doporučení k aktivovaci článku 7 Smlouvy o EU z důvodu vážného ohrožení právního státu, demokracie a základních práv v členském státě EU.

Rozprava: úterý, 11. září

Hlasování: středa, 12. září

Postup: Legislativní usnesení 

Kvalita výrobků: Poslanci EP se zaměřují na dvojí standardy

Výrobek prodávaný pod stejnou značkou a obalem by měl mít stejné složení v celé EU, aby nedošlo ke klamání spotřebitelů. Testy a průzkumy provedené v několika členských státech EU, zejména ve střední a východní Evropě, prokázaly, že výrobky propagované a prodávané pod stejnou značkou a ve zdánlivě stejném balení se ve skutečnosti liší složením i surovinami, a to na úkor spotřebitelů. Tyto rozdíly byly zjištěny nejen v potravinářských výrobcích, jako jsou rybí prsty, instantní polévky, káva a nealkoholické nápoje, ale často i v nepotravinářských výrobcích, včetně čisticích prostředků, kosmetiky, hygienických potřeb a výrobků určených malým dětem. Text návrhu říká, že pokud firma prodává výrobek v rámci celé EU, avšak s odlišným složením v jednotlivých zemích, nemůže mít tento výrobek označení a nést značku, které jsou zdánlivě stejné. Pokud chce výrobce produkt přizpůsobit, mají spotřebitelé právo vědět o dané úpravě každého jednotlivého výrobku. Poslanci k řešení problému "dvojí kvality" doporučují několik vnitrostátních opatření i kroky na úrovni EU, včetně rychlé přeshraniční spolupráce a sdílení údajů, srovnávacích testů, lepšího prosazování a jasnější aktualizace směrnice o nekalých obchodních praktikách, jejíž návrh Evropská komise představila v dubnu 2018.

Rozprava: čtvrtek 13. září

Hlasování: čtvrtek 13. září

Postup: nelegislativní usnesení 

Původní článek si můžete přečíst zde

Autor článku : Irena Kubášková
Zdroj : www.europarl.europa.eu