Big_loader_ajax

Nová evropská Zelená dohoda

15.12.2019

Když nová prezidentka Evropské komise Ursula von der Leyen žádala o důvěru Evropského parlamentu, slibovala, že její Komise rozhodně nebude zahálet. Prozatím svůj slib dodržuje - pouhých 11 dní po svém nástupu von der Leyen představila novou strategii pro činnost Komise v dalších 5 letech, Zelenou dohodu.

Název i obsah nové strategie je příhodný. Parlament v listopadu vyhlásil klimatickou nouzi a žádá její řešení. Otázkou ovšem zůstává, nakolik je tato nová a vysoce ambiciózní Zelená strategie skutečně proveditelná.

V minulosti EU vytyčila už mnoho klimatických cílů, závazků a příslibů, bohužel s nevalným výsledkem. Tato nová Zelená dohoda je ovšem prvotinou v evropském přístupu ke klimatu, a to proto, že von der Leyenové Komise má v plánu klimatické cíle zasadit do právních předpisů. A to je opravdu kritický bod, jelikož činí patřičnou reakci na klimatickou výzvu součástí právní odpovědnosti. Je povzbudivé, že tyto předpisy neobsahují jen zákazy a omezení v oblasti emisí, ale také představují dlouhodobou strategii, která nespoléhá jen na regulaci spotřeby, ale také na udržitelný ekonomický růst. Pokud Komise využije svůj potenciál nastavit pravidla a dodržet své plány na další období, může Zelená dohoda představovat impulz pro evropské podniky i občany k využití nových příležitostí a výhod, které z na první pohled nepříjemné a nákladné obměny plynou. Von der Leyen zmínila firmy vyrábějící nábytek z recyklovaného materiálu jako jeden z mnoha příkladů, kdy evropské podniky již z nových trendů profitují.

Konkrétní postupy, jak dosáhnout stavu, kdy nepůjde jen o hašení krize, ale i o růst, zatím v Zelené dohodě chybí. Stejně tak je nejasné financování této širokosáhlé strategie. Ovšem jsme pouze na počátku mandátu této Komise. Slovy samotné paní předsedkyně von der Leyen je představení Zelené dohody pouze prvním krokem na společné klikaté cestě. Na tento úkol nebude stačit snaha a práce jednoho orgánu Evropské unie nebo jen jedné generace. Stejně jako v počátcích evropské integrace, kdy ve Společenství uhlí a oceli evropské státy překonaly své rozpory a investovaly do společných zdrojů, což se ukázalo být historickým krokem k současné prosperitě, mají investice do klimatu potenciál stát se obdobným obratem. Aby se tomu tak stalo, je zapotřebí, aby budoucí předpisy v rámci Zelené dohody byly založeny na skutečně důkladných dopadových studiích. Zelená dohoda spojená s ambiciózní průmyslovou strategií má potenciál zajistit kompetitivní a prosperující Evropu doma i ve světě. A co se ceny Zelené dohody týka, ta je možná vysoká, ale nesmíme zapomínat na cenu, kterou platíme už dnes a která se bude dále navyšovat, pokud nebudeme jednat.

Autor článku : Kristina Králová, stážistka v kanceláři Luďka Niedermayera