Big_loader_ajax

Niedermayer, Šojdrová: Proevropský projev Macrona oceňujeme, rozhodující ale budou konkrétní činy

Dnešní projev francouzského prezidenta Emmanula Macrona na půdě Evropského parlamentu prokázal ambici Francie vést debatu ohledně budoucnosti Evropy. Svěží vítr a očekávání, které se snaží prokázat francouzský prezident, ale bude muset doložit konkrétními činy na poli evropské integrace.

„Je třeba ocenit, že Emmanuel Macron ve svém projevu postavil do popředí celou Evropu a nikoliv pouze zájmy Francie a položil důraz na překonání národních egoismů. Jeho projev se mi jako proevropskému politikovi dobře poslouchal, o to víc ale bude důležité, aby svá slova doprovodil konkrétním příspěvkem k řešení problémů, s nimiž se EU nyní potýká, ať už se jedná o migraci, ochranu klimatu či energetickou bezpečnost. Je naší společnou odpovědností najít způsoby, jak EU znovu stmelit a učinit akceschopnější a odolnější vůči rizikům typu finanční a migrační krize, nebo ruské propagandy, která se snaží rozložit EU zevnitř. Považuji za důležité, že ve svém p rojevu vyzdvihl evropské hodnoty jako je liberální demokracie a ochrana lidských práv včetně práv menšin, které zdaleka nejsou samozřejmé a měli bychom si je bedlivě střežit,“ komentoval dnešní diskusi Luděk Niedermayer (TOP 09), předseda českých poslanců v poslaneckém klubu Evropské lidové strany.

„Oceňuji, že Francie chce hrát aktivní roli v Evropě. Nicméně jméno Macron se váže k francouzskému zákonu, který vytváří administrativní bariéry pro evropské dopravce,“ připomíná protekcionistické opatření Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), místopředsedkyně české delegace v ELS. „Volný pohyb služeb a pracovníků je jednou z hlavních předností evropské integrace, proto jsem proti zavádění nových překážek na evropské úrovni. Jak můžeme jako Evropa uspět v globální soutěži s Čínou, když si nebudeme věřit a  místo stabilního podnikatelské prostředí budou vznikat nové vnitřní hranice, které sníží konkurenceschopnost firem v EU, “ dodává.

Původní článek si můžete přečíst zde.  

Autor článku : Marek Hannibal, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS
Zdroj : epp