Big_loader_ajax

Niedermayer: I pro Gazprom platí pravidla EU

04.04.2019

Evropský parlament dnes potvrdil svoji předběžnou dohodu s členskými státy na nových pravidlech pro dodávky plynu do EU ze zahraničí.

Luděk Niedermayer Luděk Niedermayer (TOP 09), který působí ve Výboru Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku, říká: „Firmy obchodující s plynem v EU musí dodržovat unijní pravidla, jejichž cílem je stabilita a bezpečnost dodávek této důležité komodity. Plynovody v EU nesmějí mít mimo jiné stejného provozovatele, jako je dodavatel plynu, což snižuje šanci na politické zneužití dodávek. To bude teď platit i pro tu část Nord Stream 2, která ležet na unijní půdě. Německo bude povinno zajistit, aby nový plynovod provozoval někdo jiný než ruský Gazprom. Osobně rozhodnutí německé vlády realizovat tento projekt, stejně jako mnoho mých kolegů, lituji. Zlepšení pravidel proto představ uje nejlepší cestu k omezení rizik tohoto kroku.“

„Rusko-ukrajinská plynová krize z roku 2008 byla pro EU ponaučením. Pro unijní trh s plynem byla po ní přijata nová pravidla podporující bezpečnost a transparenci. Deset let stará pravidla však například nepočítala se stavbou nových plynovodů z Ruska do některých členských států. Zmodernizovali jsme je proto tak, aby se vztahovala skutečně na všechen plyn dodávaný do Evropy. Spolu s novými investicemi do sítě a do strategických terminálů na zkapalněný plyn to zásadně zvýší bezpečnost dodávek plynu pro Evropany,“ vysvětluje Luděk Niedermayer, proč byla nová legislativa přijata.

Autor článku : Hana Bambasová, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS v EP