Big_loader_ajax

Niedermayer: EU mění kurz, co na to Česká republika?

14.04.2015

Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu (EP) dnes schválil úpravu národních cílů pro podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě paliv v dopravě - směrnici o jakosti paliv a směrnici o využívání energie z obnovitelných zdrojů.

Nová podoba směrnic, kterou by na konci dubna mělo potvrdit plénum EP, zachovává povinnost dosažení 10% podílu obnovitelných zdrojů energie na spotřebě paliv v dopravě do r. 2020, ale nově stanoví strop ve výši 7% pro tradiční biopaliva (biopaliva vyráběná z běžných zemědělských plodin jako je řepka olejná, cukrová řepa, obilniny, brambory). Tento limit, který původně Evropská komise navrhla ve výši 5%, je reakcí na nemalé negativní dopady značného rozšíření produkce těchto surovin na zemědělství a ekosystém. Proto musí zbylá 3% představovat pokročilá biopaliva vyrobená z odpadu, slámy či třeba mořských řas, případně elektřina vyrobená z obnovitelných zdrojů energie (v podmínkách ČR hlavně solární energie). Jedná se o výsledek složitého vyjednávání mezi europoslanci a členskými státy.
 
EP v průběhu tohoto vyjednávání s členskými státy prosadil, aby se do 7% stropu pro tradiční biopaliva mohla započítat i biopaliva vyrobená z energetických plodin, jejichž definici Evropská komise zavede prováděcím předpisem (půjde například o rostliny pěstované na orných půdách, či dřeviny, jako jsou některé topolyvrbyjavoryakáty).
 
V ČR je v současné době podíl obnovitelných zdrojů energie na spotřebě paliv v dopravě na úrovni 6%, přičemž se jedná výlučně o tradiční biopaliva. 
 
„Podle stále většího počtu studií podpora tradičních biopaliv, jakkoliv podstatná třeba i z hlediska omezení dovozů energie do EU, přináší více škody než užitku. Dnešní hlasování je důkazem, že EU nastoupila cestu postupného utlumování tradičních biopaliv a naopak dává zelenou pokročilým biopalivům, která nezatěžují životní prostředí negativními vedlejšími účinky, či dalším alternativním cestám k dosažení cílů v oblasti ochrany klimatu a energetické bezpečnosti jako je podpora elektromobility", konstatuje europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), který se tématu ochrany klimatu dlouhodobě věnuje.
 
Česká vláda v říjnu jako první členský stát EU poslala do Bruselu k posouzení a schválení Program podpory biopaliv na období 2015-2020. Nezdá se přitom, že tento obrat v politice EU vzala na vědomí, neboť program předpokládá pokračování podpory tradičních biopaliv a nezohledňuje posuny v legislativě EU. 
 
Evropská komise konečné rozhodnutí k českému programu zatím nevydala. "Do doby definitivního schválení směrnic a národního Programu podpory biopaliv by český parlament podle mého názoru měl posečkat s projednáváním a schvalováním novely zákona o spotřební dani, která s daňovou úlevou pro pokročilá biopaliva nepočítá, a proto se již v tuto chvíli jeví být zastaralá", uvádí k tomu europoslanec L. Niedermayer. A dodává: "Nezdá se mi, že v tomto návrhu česká vláda dostatečně zohlednila možnosti jiných cest k dosažení cíle ochrany klimatu a energetické bezpečnosti, které se ukazují z pohledu dnešních znalostí strategicky i společensky výhodnější".

Autor článku : Jan Tlamycha, asistent europoslance Luďka Niedermayera
Zdroj : www.top09.cz