Big_loader_ajax

Nedůvěra vlád států EU brzdí reformy daňového systému

14.11.2018

Štrasburk – V EU byla v posledních pěti letech přijata řada zásadních opatření v boji s daňovými úniky a s praním peněz a návrhy dalších klíčových reforem jsou na jednacím stole. Omezená vůle členských států hledat shodu na potřebných změnách a překonat nedůvěru mezi národními institucemi však blokuje potřebný pokrok v této oblasti. To popisuje závěrečná zpráva, kterou pro výbor Evropského parlamentu pro finanční trestné činy a daňové úniky (TAX3) připravil Luděk Niedermayer (TOP 09).

„Nedávné skandály některých evropských bank v oblasti praní peněz ukazují, že po posílení právního rámce musí následovat kvalitní uplatňování nových pravidel a efektivní spolupráce zodpovědných autorit uvnitř i mezi členskými státy.

V naší zprávě upozorňujeme, že ačkoliv má EU ambici stát se lídrem v boji proti praní peněz či agresivnímu daňovému plánování, ochota a odvaha najít shodu na potřebných zásadních reformách často vládním představitelům chybí. Členské státy tak přicházejí nejen o příjmy do rozpočtů, ale trpí i férová soutěž či důvěra občanů. Nekonzistence národních systémů a vzniklé mezery pak obvykle zvýhodňují velké a nadnárodní firmy.

Zásadní a potřebné reformy jsou přitom již navrženy. Platí to především o tolik potřebné reformě DPH, zdanění digitálních aktivit nebo sjednocení daňového základu firem. Změny by ale neměly opomenout ani zamezení dvojího zdanění příjmů a vytvořit stabilní prostředí, ve kterém poctiví plátci mají nízké náklady s plněním daňových povinností. Reformy však nemají členským státům diktovat, jak vysoké stanovit daně. To je rolí národních ekonomických politik,“ uvádí Luděk Niedermayer.

Zpráva výboru TAX3 se zabývá také otázkou tzv. zlatých víz: „V Evropském parlamentu jsme, bez ohledu na stranické spektrum, ukázali na praktiky členských států, jako jsou investiční víza a zvláštní daňové režimy narušující společný trh. Pokud bude občanství EU na prodej, ztratíme důvěru našich obyvatel a vytvoříme konflikty mezi státy navzájem. Jsem rád, že naše země k této praxi, v Unii bohužel časté, nepřistoupila,“ dodává Luděk Niedermayer.

Luděk Niedermayer byl v dubnu jako odborník v oblasti daní vybrán spolu se socialistou Jeppem Kofodem, aby po sérii diskusí s národními daňovými autoritami a dalšími experty připravil návrhy Evropského parlamentu, jakým směrem se vydat v boji s finanční trestnou činností v dalších letech. Tato práce završila předchozí činnost zvláštních výborů pro daňová rozhodnutí, které byly v EP zřízeny od roku 2015 a vyšetřovacího výboru k Panama Papers. Závěrečná zpráva TAX3 bude předložena plénu Evropského parlamentu ke konečnému schválení v březnu.

Autor článku : Luděk Niedermayer, Petra Prášilová, Hana Bambasová