Big_loader_ajax

Krátké zprávy ze Štrsburku: boj proti terorismu, nizozemské předsednictví i migrační krize

25.01.2016

Jaké si dali europoslanci novoroční předsevzetí, nevíme. Zato vám řekneme, co se dělo na jejich prvním plenární zasedání v tomto roce.

Proti terorismu bojujme společně

Už nestačí příslib solidarity. Po teroristických útocích v Paříži v listopadu minulého roku Evropská unie zřetelně odpovídá – Francii pomůžeme v boji proti terorismu všemi prostředky. Europoslanci proto odsouhlasili doložku o vzájemné obraně, díky které členské země posílí společnou obranu a budou schopni lépe čelit všem hrozbám. „Nesmíme zůstat nečinní, nečinnost nahrává teroristům, kteří jsou nepřáteli demokracie,“ upozornil při svém projevu na plénu europoslanec Stanislav Polčák.

A teď kraluje Nizozemsko

Po Lucembursku převzalo štafetu v předsednictví v Radě EU Nizozemsko. Jeho hlavní cíl je jasný – vyřešit uprchlickou krizi a bojovat proti rostoucímu skepticismu v celé Evropě. V podobném duchu vyzvala TOP 09 minulý týden ke svolání summitu EU k migrační krizi a představila opatření na zvládnutí současné situace, jako je dodržování zákonů a pravidel ze strany EU, jednotlivých států, jejich občanů i příchozích občanů a také potlačování organizovaného zločinu včetně nelegálního obchodu se zbraněmi. Více si můžete přečíst zde.

Gruzie, Moldavsko, Ukrajina? Společným jmenovatelem je Rusko i asociační dohoda

Europoslanci se opět postavili agresi Ruska. Tentokrát při jednání o asociačních dohodách s Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou. Stínovým zpravodajem asociační dohody s Gruzií se stal Jaromír Štětina. „Pro mě osobně je nepřijatelné, že někteří členové opozice zůstávají nadále ve vězení. Je nutné zlepšit politické klima, odstranit konfrontaci a polarizaci a zajistit dialog napříč stranami v zájmu posilování demokracie a právního státu,“ hodnotí náš europoslanec.

Telegraficky: Dieselgate, kritika Polska i přibližování Kosova  

Minulé úterý přijela do Štrasburku polská premiérka Beata Szydłová, která na plénu reagovala na kritiku kroků své vlády vůči ústavnímu soudu a veřejnoprávním médiím slovy: „Občané Polska si zvolili náš program v demokratických volbách a my ho naplňujeme při respektování naší ústavy a smluv Evropské unie.“ Ve stejný den se o důležitý krok směrem k integraci Kosova do EU postarali europoslanci ratifikováním asociační dohody s Kosovem. Od ní očekávají zrychlení reforem, které zemi posunou blíže unijním standardům. A čtvrtek zase dokázal, že aféra Dieselgate nekončí. Evropský parlament jmenoval členy vyšetřovacího výboru, který se zaměří na porušování unijních pravidel výrobci automobilů při emisních testech.

Autor článku : Jana Frolcová