Big_loader_ajax

Krátké zprávy ze Štrasurku: Poprázdninový Štrasburk ve společnosti Junckera, Dubčeka a našich europoslanců

14.09.2015

Otázka migrace dominuje domácí i evropské politice. A co dalšího přinesl minulý týden ve Štrasburku? Pojďme se podívat.

Juncker odmítá zrušení Schengenu a naléhá na řešení uprchlické krize

„Hlavní prioritou dnes je a musí být řešení uprchlické krize,“ řekl ve svém prohlášení o stavu Evropské unie předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Během svého 80 minutového vystoupení zároveň vyloučil zrušení schengenského prostoru. „Podle Junckera Komise navrhne vznik Evropské ochrany vnějších hranic (změnu tzv. Frontexu) a přijde s listem zemí, jejichž občané mohou být v azylovém řízení rychle odmítnuti. Na krizi jsou také určeny miliardy eur,“ doplňuje náš europoslanec Luděk Niedermayer. Na proslov Junckera pak navazovala rozprava, ve které většina poslanců podpořila návrh na přemístění 40 000 žadatelů o azyl z Řecka a Itálie. 

Sacharovu cenu může po Dubčekovi získat i Němcov, nebo Snowden

Do společnosti Alexandra Dubčeka nebo Nelsona Mandely se může brzy zařadit i zavražděný kritik ruské politiky Boris Němcov, nebo Američan Edward Snowden, po jehož zveřejnění praktik CIA došlo k reformě fungování amerických tajných služeb. Evropský parlament je společně s dalšími kandidáty nominoval na Sacharovu cenu, určenou pro osobnosti, které významným způsobem přispěly v boji za lidská práva na celém světě. Kdo se stane letošním laureátem, se dozvíme v prosinci.  

Klony hospodářských zvířat nechceme, shodli se europoslanci

Hovězí, vepřové ani skopové maso se pravděpodobně klonovat nebude. Europoslanci totiž podpořili zákaz klonování hospodářských zvířat i dovoz a prodej výrobků pocházejících z klonů. Evropský parlament zároveň požaduje, aby byla tato opatření trvalá a aby se na pulty obchodů nemohlo dostat ani maso potomků klonovaných zvířat. „Zákaz klonování zvířat je namístě, protože je v zájmu ochrany lidského zdraví i dobrých podmínek zvířat,“ říká náš europoslanec Stanislav Polčák

Snad jste si užili léto! S dalšími novinkami z EP se ozveme už na podzim!

Autor článku : Jana Frolcová, Miriam Faltová