Big_loader_ajax

Krátké zprávy ze Štrasburku: Týden v EP: Králova řeč i setkání hlav Francie a Německa po 26 letech

12.10.2015

Německá kancléřka s francouzským prezidentem, španělský král i prezident Turecka. Minulý týden ve Štrasburku přinesl historická setkání. O čem všem se mluvilo?

Merkel s Hollandem v EP: dva jazyky, společná řeč 

Trvalo celých 26 let, než v Evropském parlamentu společně promluvili vrcholoví představitelé Německa a Francie. Kohla s Mitterrandem vystřídala Angela Merkel s FrançoisemHollandem. A i oni zdůraznili potřebu jednotné EU. „Chci věřit, že vystoupení Merkelové a Hollanda bude začátkem cesty k většímu pochopení a hledání společných fungujících řešení v Unii. To dnes akutně chybí a naši budoucnost to ohrožuje,“ dodává šéf české delegace v EPP Luděk Niedermayer.

Jednání s tureckým prezidentem přineslo průlom v řešení migrační krize 

Brusel je připravený Turecku nabídnout pomoc pro miliony běženců, kteří se hromadně přesouvají do Evropy. Podrobnosti vysvětluje náš europoslanec Jaromír Štětina„Memorandum, které dali dohromady pan Erdogan a pan Juncker, předpokládá šest nových uprchlických táborů na území Turecka. Předpokládá dotaci Evropské unie miliardu eur a spolupráci při navracení nelegálních migrantů z EU do Turecka, to je veliký průlom, který konečně přišel k řešení uprchlické krize na místech jejich původu.“

Králova řeč zdůraznila potřebu silné Unie 

Španělský král Filip na plenárním zasedání Evropského parlamentu vyzvedl potřebu jednotné a silné EU. „I v této tak obtížné době král Filip ocenil schopnost EU přispívat k míru mezi evropskými státy, prosazovat na našem kontinentu solidaritu a podporovat nebývalý hospodářský rozvoj,“ shrnuje jeho projev náš europoslanec Stanislav Polčák.

Co se ještě řešilo: kauza Volkswagen i děti Michalákovy 

Aféra Volkswagen rezonovala i mezi europoslanci. Ti požadují vyjasnění, zda k manipulacím s emisními testy došlo také v Evropě a vyzývají Komisi k rychlému zavedení testování emisí vozidel. Čeští europoslanci za TOP 09 a STAN přijali společné usnesení, ve kterém vyjadřují rozhořčení nad postupem Norska v případě dětí Michalákových, zdůrazňují potřebu chránit zájmy dětí a matky a upozorňují, že přerušení diplomatických vztahů s Norskem není řešením. Více si můžete přečíst zde: http://www.top09.cz/co-delame/tiskove-zpravy-europoslancu/europoslanci-top-09-stan-postup-norska-jde-proti-zajmum-deti-michalakovych-18972.html.

To je od nás pro tentokrát vše. S dalšími informacemi se ozveme už na konci měsíce.

Autor článku : Jana Frolcová, Miriam Faltová
Zdroj : my.top09.cz