Big_loader_ajax

Komisař Breton k opatřením v cestovním ruchu

24.04.2020

V úterý 21. dubna pozval Výbor pro dopravu a cestovní ruch (TRAN) komisaře pro vnitřní trh Thierry Bretona na rozpravu o dopadu pandemie Covid-19 na odvětví cestovního ruchu. Breton představil konkrétní opatření Komise pro zmírnění důsledků krize. Přečtěte si nejdůležitější body jeho vystoupení.

Nouzová podpůrná opatření EU pro cestovní ruch zahrnují:

• 20 % - 25 % "Marshallova plánu EU" (4. pilíř, schválený euroskupinou) zaměřeného na boj proti COVID-19 by mělo jít na pomoc pro hospodářské oživení cestovního ruchu a jeho souvisejících odvětví. Financování by mělo být spuštěno před začátkem léta.

 • 90 % evropského cestovního ruchu provozují malé a střední podniky s méně než 10 zaměstnanci, a proto by většina veřejné podpory měla směřovat na tyto malé a střední podniky.

• Plán obnovy musí být vytvořen před letní sezónou se zaměřením na zaměstnatelnost, pracovní místa a rovnováhu mezi zdravotními aspekty a potřebami ekonomiky.

• Přeshraniční - je nezbytná koordinace - opatření přijatá členskými státy by měla být co nejvíce harmonizována, je nutná spolupráce.

Komisař také komentoval řešení voucherů pro cestující leteckou dopravou nebo pro zákazníky s cestovními balíčky:  

• Komise se setká s ministry členských zemí odpovědnými za sektor cestovního ruchu, aby společně prodiskutovali možnost podpory voucherů.

• Poukázky bude možné vydávat pouze v případě, kdy členské státy zajistí záruky v případě platební neschopnosti. Komise bude odpovědná za zajištění kompatibilnosti těchto záruk s pravidly EU o státní podpoře.

• Komise také pracuje na dalším plánu na pomoc cestovní agenturám. 

Budoucnost cestovního ruchu:

• Breton poznamenal, že bychom měli vymyslet způsoby, jak udělat evropské odvětví cestovního ruchu udržitelnější, odpovědnější a inovativnější. Proto se v září nebo říjnu tohoto roku uskuteční summit o udržitelném cestovním ruchu. Měli bychom bojovat proti "nadměrnému cestovnímu ruchu", podporovat místní cestovní ruch a také co nejlépe využít digitalizaci.

• EU by měla chránit toto odvětví před agresivními investicemi ze třetích zemí, které mohou zneužívat stávající krizi. 

Autor článku : Anastasija Piazenko, odborná asistentka europoslance Luďka Niedermayera