Big_loader_ajax

Klíčové události týdne

21.10.2019

Plenární zasedání ve Štrasburku a témata české národní delegace v poslaneckém klubu Evropské lidové strany.

Brexit

Aktuální otázky týkající se Brexitu, hrozba tvrdého Brexitu a nová dohoda o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, kterou o víkendu odmítl ratifikovat britský parlament, budou jedním z témat hlavní politické debaty, která je na programu Evropského parlamentu v úterý dopoledne. Hlavy států a šéfové vlád členských zemí tuto dohodu schválili minulý čtvrtek, hned poté, co se na jejím novém znění dohodli vyjednavači Evropské unie spolu se svými britskými protějšky. Europoslanci v minulosti mnohokrát zdůraznili, že si nepřejí vystoupení bez dohody. Prioritou pro ně zůstává zajištění práv evropských občanů žijících ve Spojeném království a zamezení vzniku hranice na irském ostrově. Informace pro novináře poskytne Luděk Niedermayer (TOP 09), který je členem pracovní skupiny ELS pro otázky Brexitu.

Rozpočet na rok 2020

Europoslanci budou ve středu hlasovat v prvním čtení o návrhu rozpočtu na rok 2020. Příští rok je posledním rokem stávajícího víceletého finančního rámce a europoslanci prosazují, aby rozpočet na příští rok reflektoval priority budoucích programů a politik EU. Návrh předložený rozpočtovým výborem EP počítá závazky v celkové výši 171 miliard eur, což je o 2,7 miliardy více, než navrhuje Evropská komise. Poslanci požadují navýšení prostředků na konkurenceschopnost, inovace a výzkum. Společným prvkem všech kapitol rozpočtu je boj s klimatickými změnami a posílení dřívějších priorit v oblastech, jako je podpora malých a středních podniků, digitalizace, migrace nebo bezpečnost. S ohledem na současnou vojenskou krizi v Sýrii se očekává debata o škrtech finančního instrumentu pro Turecko v rámci předvstupní asistence a zmrazení finanční alokace ve výši 100 milionů eur. Tyto škrty se však nemají dotknout podpory občanské společnosti v Turecku, syrských uprchlíků a studentů. Více informací pro novináře poskytne Stanislav Polčák (STAN), který působí v rozpočtovém výboru EP.

Turecká invaze v Sýrii

Ve středu dopoledne proběhne na plénu rozprava o turecké invazi do severovýchodní Sýrie a jejích důsledcích. Debaty se zúčastní i vysoká představitelka EU pro zahraniční věci Federica Mogherini. Poslanecký klub ELS odsuzuje Turecko a požaduje, aby dodržovalo své závazky podle mezinárodního práva, stáhlo své síly ze Sýrie a zajistilo přístup k humanitární pomoci. Poslanci ELS vyzývají členské státy EU, aby okamžitě zastavily veškerý vývoz zbraní do Turecka. Zmrazení finanční podpory Turecku je jedním ze způsobů, jak může Evropská unie reagovat na Tureckou invazi. Poslanci ELS vnímají, že je načase předefinovat vztahy mezi EU a Tureckem. O politické rezoluci budou europoslanci hlasovat ve čtvrtek. Informace pro novináře poskytne Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která působí ve společném parlamentním výboru EU-Turecko.

Ochrana klimatu a ekologická nouzová situace

Na středu odpoledne je na plénum parlamentu zařazena debata týkající se ochrany klimatu a ekologické nouzové situace. Diskuse se zúčastní i zástupci Evropské komise a Rady. Poslanci budou reagovat na klimatický summit OSN, který se v září odehrál v New Yorku. Cílem Summitu byla realizace závazků Pařížské dohody. Ochrana klimatu bude jedním z hlavních témat tohoto legislativního období a tato priorita je již reflektována v návrhu unijního rozpočtu na rok 2020. Komentář pro zástupce médií je připraven poskytnout Stanislav Polčák (STAN), který je členem výboru EP pro ochranu životního prostředí, veřejného zdraví a bezpečnosti potravin.

Transparentnost financí nadnárodních společností

Ve čtvrtek by Evropský parlament měl svým usnesením vyzvat členské státy, aby odblokovaly zavedení nové legislativy, která by měla ztransparentnit činnost nadnárodních společností na území EU. Návrh unijních pravidel zavádějících povinnost nadnárodních firem informovat o základních ekonomických veličinách a odváděných daních je již tři roky zablokován v Radě členských států. Více je připraven vysvětlit Luděk Niedermayer (TOP 09), místopředseda hospodářského výboru.

Původní článek si můžete přečíst zde.

Autor článku : Marek Hannibal, Hana Raissi
Zdroj : www2.eppgroup.eu