Big_loader_ajax

Junckerova komise je silný a vyvážený tým schopný zvládnout náročné úkoly

22.10.2014

Evropský parlament dnes většinou 423 hlasů schválil novou Evropskou komisi pod vedením předsedy Jean-Claude Junckera. Tím se završil několikatýdenní proces navrhování a hodnocení jednotlivých kandidátů na komisaře, kterým se i uzavírá období voleb do Evropského parlamentu a následné změny vedení úřadů EU.

Novou komisi pod vedením Junckera považuji za silný a vyvážený tým. Je samozřejmě výsledkem řady kompromisů vycházejících z volebních výsledků. Věřím, že složení komise a kompromisy v něm zahrnuté nebudou zdrojem problémů, ale mohou být naopak impulsem pro hledání těch nejlepších řešení. Výzev je mnoho jak v oblasti ekonomické, tak politické. Česká delegace v Evropské lidové straně komisi podpořila. Je tomu tak i proto, že proces slyšení byl sice náročný, ale férový postup jak ověřit, zda kandidáti na komisaře jsou s to funkci vykonávat," uvedl k nové komisi předseda České národní delegace ve frakci ELS Luděk Niedermayer (TOP 09).

Jsem ráda, že ELS zůstává v nové komisi nejsilněji zastoupena a naši komisaři budou hrát klíčovou roli při formulování evropských politik. Jsme jediným parlamentem, který má pravomoc přezkumu kandidátů a tuto funkci jsme vykonali úspěšně. Myslím, že i díky podpoře naší frakce a jmenovitě jejích českých členů prošla bez výraznějších komplikací česká kandidátka Věra Jourová. Tým předsedy Junckera se zkušeností z vysoké národní i evropské politiky mě naplňuje optimistickým očekáváním, že své povinnosti a vytyčené ambiciózní cíle zvládne," dodává místopředsedkyně ČND ve frakci ELS Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

„Tím, že předseda komise pochází z naší frakce, stejně jako většina komisařů, přijímáme největší díl spoluodpovědnosti za výsledky komise při plnění nelehkých úkolů, které před ní stojí," dodává na závěr Luděk Niedermayer.

Autor článku : Marek Hannibal, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS
Zdroj : www.top09.cz