Big_loader_ajax

HIGHLIGHTS OF THE WEEK: 15. až 18. května

15.05.2017

Tento týden v Parlamentu: On-line sližby při cestách do zahraničí, politika soudržnosti i ochrana finančních zájmů EU.

On-line služby při cestách do zahraničí

Copyright

Pokud máte předplacenu nějakou on-line službu a pravidelně sledujete nějaký seriál anebo sportovní přenosy, hrajete hry nebo posloucháte hudbu, pak máte šanci, že o přenos či využití služby nepřijdete ani na cestách do jiného státu EU, nebo při dočasném pobytu tamtéž. Poslanci budou ve středu diskutovat o „přeshraniční přenositelnosti on-line služeb poskytujících obsah v rámci vnitřního trhu“. O legislativním textu pak budou hlasovat ve čtvrtek. „Jde o další rozšíření práv spotřebitelů na vnitřním trhu a další krok směřující k vytvoření skutečného jednotného digitálního trhu. Je to další krok k využití potenciálu internetu v rámci EU, který právě v tuto chvíli vhodně doplní zrušení roamingu. Pokud máte předplacený nějaký seriál či sledujete sportovní přenosy, pak během své dovolené v zemích EU o další epizodu nebo zápas nepřijdete,“ říká Pavel Svoboda (KDU-ČSL), předseda právního výboru EP, který je připraven poskytnout podrobnější komentář.

Politika soudržnosti: nedostatečné využívání možností technické pomoci

Euro Currency: Stacked 2 and 1 euro coins, close-up

V úterý poslanci přijmou zprávu z vlastní iniciativy, ve které upozorňují na skutečnost, že členské státy nedostatečně využívají možností technické pomoci poskytované EU pro efektivnější dosahování cílů kohezní politiky. EP v návrhu usnesení zdůrazňuje, že Evropská unie má pro tyto účely vyhrazeno více než 13 miliard euro. Bilance využití těchto prostředků je ale značně neuspokojivá. „Je paradoxní, že v nedostatečné míře těchto prostředků využívají právě státy, které v čerpání evropských fondů nejsou příliš úspěšné. To se týká i České republiky, která je pátým nejhůře umístěným státem na žebříčku členských států podle využití peněz, které mají v rámci koheze k dispozici,“ uvádí Stanislav Polčák (STAN), člen Výboru EP pro regionální rozvoj, který je připraven poskytnout k usnesení další informace.

 

Ochrana finančních zájmů EU

Financial Pie Chart - Euro

EP ve své zprávě, o které bude hlasovat v úterý, upozorňuje na nesrovnalosti v rámci plnění rozpočtu EU a na zhoršení tohoto stavu, kdy v roce 2015 došlo k meziročnímu 36% nárůstu nahlášených problémů spojených především s příjmy do unijního rozpočtu. „Není možné, aby v rámci EU docházelo ročně ke ztrátám až 200 miliard euro kvůli podvodům v oblasti DPH a aby současně členské státy nespolupracovaly s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF), kterému jsou podávány nekvalitní informace a jeho soudní doporučení jsou často členskými zeměmi smetena ze stolu. Je na čase, aby členské státy začaly brát ochranu financí EU skutečně vážně,“ upozorňuje Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), člen Výboru EP pro rozpočtovou kontrolu, na jehož půdě zpráva vznikla.

Původní článek si můžete přečíst zde

  •  
Autor článku : Marek Hannibal, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS