Big_loader_ajax

HIGHLIGHTS OF THE WEEK

12.12.2016

Hlavní body programu prosincového zasedání europoslanců ve Štrasburku.

Liberalizace železnic

Liberalizace evropských železnic bude jedním z hlavních témat plenárního zasedání ve Štrasburku. Tzv. politická část IV. železničního balíčku zajistí vstup na trh novým subjektům a poskytovatelům služeb v oblasti osobní železniční dopravy, otevře vnitrostátní trh se železničními službami mezinárodní konkurenci a zavede povinná nabídková řízení na smlouvy o veřejných službách pro železnice. Hlasování proběhne ve čtvrtek v poledne. Komentář je připraven poskytnout Pavel Svoboda, který působí ve výboru pro dopravu.

Energetická unie

Balíček opatření k energetické unii bude hlavním tématem rozpravy s Evropskou komisí, která proběhne v úterý od 9 hodin. Poslanci budou diskutovat především o cíli zvýšit energetickou účinnost o 30 % do roku 2030. Dalším tématem bude revize legislativy o využívání obnovitelných zdrojů. Stanovisko Evropského parlamentu bude připraven komentovat poslanec Luděk Niedermayer, který působí ve Výboru pro průmysl, vědu a energetiku.

Společná zahraniční a bezpečnostní politika EU

Konflikty, které se odehrávají za hranicemi Evropské unie, mají bezprostřední dopad na bezpečnost a životy našich občanů, ať už jde o následky terorismu, uprchlickou vlnu nebo nepřátelskou desinformační kampaň. Zpráva o provádění společné zahraniční a bezpečnostní politiky, o které bude Evropský parlament hlasovat ve středu, vypichuje tři pilíře zahraniční politiky EU, které lze definovat jako „tři D“: diplomacie (Diplomacy), rozvoj (Development) a obrana (Defence). Europoslanci vyzvou Evropskou komisi a členské země EU, aby mimo jiné posílily kapacity čelit propagandistické kampani. Místopředseda podvýboru EP pro obranu a bezpečnost Jaromír Štětina bude připraven poskytnout komentář k výsledku hlasování.

Mechanismus krizového zavedení víz

Evropský parlament bude ve čtvrtek hlasovat o možnosti členských států bezodkladně a dočasně pozastavit osvobození od vízové povinnosti pro občany třetích zemí, pokud z některé z těchto zemí náhle naroste nelegální migrace, počet neodůvodněných žádostí o azyl nebo zamítnutých žádostí o zpětné převzetí migrantů. Komentář k tomuto mechanismu, který umožní pružnější reakci členských států na migrační vlny, je připraven poskytnout Tomáš Zdechovský, člen Výboru pro občanské svobody.

Slovenské předsednictví

Europoslanci budou debatovat o výsledcích slovenského předsednictví Rady. Slovensko se potýkalo s řadou složitých problémů, kterým čelila Evropská unie za poslední půlrok -  ratifikace dohody Pařížské dohody o klimatických změnách anebo úspěšné uzavření obchodní dohody s Kanadou. Debata na plénu začíná v úterý v 15:00. Komentář jsou připraveni poskytnout poslanci Luděk Niedermayer a Jiří Pospíšil.

Sacharovova cena

V úterý vyznamená EP Sacharovovou cenou za svobodu myšlení Nadju Muradovou a Lamiju Adži Bašárovou, které byly sexuálními otrokyněmi Islámského státu. Obě ženy zajetí přežily a nyní jsou hlasitými zastánkyněmi práv jezídské komunity, kterou radikální islamisté pronásledují. Nadja Muradová letos získala mezinárodní Cenu Václava Havla za obranu lidských práv, kterou uděluje Parlamentní shromáždění Rady Evropy. Jaromír Štětina, člen výboru pro zahraniční záležitosti EP, bude připraven podat komentář.

Nástroje ke snížení kolísavosti cen na zemědělských trzích

O nástrojích Společné zemědělské politiky zaměřených na snížení rizik, jimž čelí evropští zemědělci, budou europoslanci hlasovat ve středu. Zpráva vyzývá k rozvíjení nástrojů pro řízení rizik (nástroje v oblasti klimatu, zdraví a řízení ekonomických rizik, zejména různých druhů pojištění proti rizikům v zemědělské výrobě, nástrojů pro stabilizaci příjmů, mechanismů pro jednotlivě poskytované služby a podílové fondy, a to s cílem omezit dopady kolísavosti cen). Vzhledem k tomu, že tradiční nástroje v rámci SZP určené k řešení krizí (veřejné intervence a soukromé skladování zemědělských produktů) již nejsou v globalizované ekonomice dostatečně účinné, navrhuje se ustavení krizové rezervy mimo rozpočet EU, aby sloužila jako zdroj financování nástrojů pro řešení krizí. Zprávu bude komentovat poslanec Stanislav Polčák.

Práva žen ve státech Východního partnerství

Europoslanci budou diskutovat překážky rovnoprávnosti a plného zapojení žen do společnosti ve státech Východního partnerství. Parlament v navrhovaném usnesení uvádí příklady, kdy zapojení žen do politiky, ekonomiky a řešení konfliktů v těchto zemích bylo jasným přínosem a vyzývá v pokračování projektů na podporu postavení žen. Parlament bude o zprávě hlasovat v úterý v poledne. K tématu vystoupí Michaela Šojdrová, členka Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví.

Mustafa Džemilev ve Štrasburku

Legendární vůdce Krymských Tatarů Mustafa Džemilev navštíví jednání poslaneckého klubu ELS v úterý v 19:30. Mustafa Džemilev zasvětil celý život obhajobě lidských a národních práv a odmítání násilí. Veřejně odsoudil i sovětskou okupaci Československa v roce 1968, za což byl poslán do vězení. Ve svých 73 letech nadále riskuje vlastní život v boji za práva Krymských Tatarů na rodném Krymu okupovaném putinovským Ruskem.

Původní článek si přečtěte zde
Autor článku : Marek Hannibal, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS
Zdroj : http://www.eppgroup.eu/