Big_loader_ajax

Evropská unie chce důsledněji bojovat s propagandou Ruska i Daeše: Poslanci ve Štrasburku proto přijali speciální zprávu

09.12.2016

Nejen propaganda samozvaného Islámského státu (Daeše), ale i ruské dezinformace jsou významnou hrozbu pro Evropskou unii. Poslanci Evropského parlamentu o tom rozhodli přijetím zprávy O strategické komunikaci EU s cílem bojovat proti propagandě, kterou vedou třetí strany.

O rozsáhlé zprávě jednali europoslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku na konci listopadu. Následným hlasováním potvrdili, že dezinformační kampaně jsou reálnou hrozbou pro demokratický chod evropských států a lze je považovat za součást tzv. hybridní války vedené proti Evropské unii.

Právě EU však podle zprávy nereaguje na tuto hrozbu dostatečně aktivně, a proto by měla Unie jako celek a členské státy podniknout adekvátní kroky v obraně proti těmto hybridním hrozbám:

„Obrana proti informační válce je slabá a neefektivní a nejen to, myslím si, že je také trestuhodně podfinancovaná. Vzpamatujme se, dámy a pánové, prohrát tuto informační válku znamená začátek konce EU,” řekl na plenárním zasedání europoslanec zvolený za TOP 09/STAN a člen Evropské lidové strany Jaromír Štětina.

V rámci debat se však objevily i nesouhlasné názory: „Paralela mezi Ruskem a Daešem je hloupá provokace. Je to fraška v oblasti demokracie i práva,” řekl například francouzský europoslanec Jean-Luc Schaffhauser.

Zpráva přitom upozorňuje na množství podob a nástrojů, kterými jak dezinformace Islámského státu, tak Ruska na občany v členských státech působí – právě proto by proti této propagandě měly členské státy postupovat společně a své kroky by měly do budoucna sladit.

V současné době už přitom funguje ve struktuře Evropské služby pro vnější činnost (EEAS) skromný devítičlenný tým East StratCom Task Force s cílem bojovat proti proklemlské desinformační kampani, jehož členem je i bývalý český novinář Jakub Kalenský jako jediný Čech. Právě fungování tohoto týmu, by se mělo podle zprávy do budoucna posílit a měl by výrazněji spolupracovat jak s Evropským parlamentem, tak Komisí.

Evropská unie chce také informovat širokou veřejnost o nebezpečí dezinformací pomocí nové internetové stránky, která by měla vzniknout v návaznosti na twitterový účet task force @EUvsDisInfo a měla by ses stát jedním z důležitých nástrojů, který se zaslouží o zlepšení informovanosti občanů o pluralitě a objektivitě médií. Samotná spolupráce s novináři a dalšími nestátními subjekty by se rovněž měla stát důležitou součástí strategie EU v boji proti desinformacím.

Autor článku : Eliška Dokulilová, stážistka v kanceláři Luďka Niedermayera