Big_loader_ajax

Europoslanci požadují okamžité propuštění Savčenkové

09.03.2016

Čeští europoslanci v poslaneckém klubu Evropské lidové strany podpořili výzvu k okamžitému propuštění ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové.

Společně s poslanci z různých politických frakcí oslovili čeští europoslanci místopředsedkyni Evropské komise Federicu Mogheriniovou s výzvou, aby EU iniciovala sankce proti osobám, které se podílely na únosu Nadiji Savčenkové, na jejím uvěznění a obvinění, včetně soudního procesu. Sankce by měly obsahovat zamezení vstupu na území EU celkem 29 osobám, mezi kterými jsou i prezident Putin či šéf tajné služby FSB Bortnikov. Poslanci vyzvali i k obstavení kont a majetku těchto osob na území EU.

„Jsme svědky zmanipulovaného soudního procesu, který je určen především pro domácí ruské publikum a je využíván k propagandistickým důvodům. Savčenková symbolizuje Ukrajinu, kterou je třeba dle pohledu Kremlu zlomit. Právě Vladimír Putin má život či smrt Nadiji Savčenkové v rukou a my musíme udělat vše pro záchranu jejího života, neboť jde skutečně o hodiny,“ uvádí česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Šojdrová byla u zrodu řetězové protestní hladovky na podporu vězněné pilotky v loňském roce.

„Evropský parlament, stejně jako řada západních vlád, opakovaně žádá o propuštění Nadiji Savčenkové. Ve hře je život statečné ženy. A taky to, co by jeho zmaření mohlo vyvolat. Proto všichni doufáme, že to nakonec dobře dopadne,“ říká Luděk Niedermayer. Spolu s Jaromírem Štětinou (oba TOP 09/STAN) požádali předevčírem předsedu lidovců Manfreda Webera, aby se obrátil na Radu a žádal o její rychlý, vážnosti situace odpovídající diplomatický tlak na Moskvu. Manfred Weber takto bez váhání učinil.

„Požadujeme, aby Rada využila veškerou svoji autoritu a přispěla k zajištění toho, aby byla Nadija Savčenková okamžitě propuštěna i spolu s ostatními politickými vězni v Rusku,“ uvedl v prohlášení předseda největšího parlamentního klubu v Evropském parlamentu Manfred Weber.

Savčenková drží tzv. suchou hladovku a ocitá se v přímém ohrožení života. Vynesení verdiktu soudu, které bylo odloženo na 21. března, by se již nemusela dožít. Savčenková byla do Ruska násilím zavlečena z Ukrajiny a obviněna z údajné spoluviny za zabití dvou ruských novinářů. Důkazy obhajoby nejen, že nebyly ruským soudem náležitě a odpovědně zkoumány, ale byly a priori vyloučeny a nebylo k nim přihlíženo. Rusko rovněž nerespektuje diplomatickou imunitu Savčenkové, která je poslankyní Verchovny Rady (ukrajinského parlamentu) a členkou Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Původní článek: http://www.eppgroup.eu/cs/press-release/Europoslanci-po%C5%BEaduj%C3%AD-okam%C5%BEit%C3%A9-propu%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD-Sav%C4%8Denkov%C3%A9 

Autor článku : Marek Hannibal, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS
Zdroj : www.eppgroup.eu/cs