Big_loader_ajax

EP pokračuje v boji proti daňovým únikům

01.03.2018

Evropský parlament dnes zřídil Výbor pro finanční trestné činy, vyhýbání se daňovým povinnostem a daňové úniky (TAXE III).

O členství ve výboru se bude ucházet Luděk Niedermayer (TOP 09), který se daňovou problematikou dlouhodobě zabývá. „Evropská unie se aktivně zasazuje o spravedlivý systém, v rámci kterého budou všechny firmy platit daně v souladu s pravidly, a ve státě, kde firma své aktivity vykonává. Je naším úkolem chránit poctivé poplatníky před náklady, které vznikají jako důsledek obcházení daňových povinností některými nadnárodními firmami. To je však úkol jdoucí jasně nad možnosti jednoho státu. Proto je iniciativa na úrovni Unie potřebná," říká Luděk Niedermayer.

„EU podpořila vznik globálně dohodnutých pravidel proti erozi základu daně a přesouvání zdanitelných zisků (BEPS), které postupně přejímá do své legislativy. Zasazuje se i o další iniciativy v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Zavedla také oznamovací povinnost velkých nadnárodních firem, aktualizovala legislativu proti praní špinavých peněz a startuje i reformu režimu DPH. Obcházení daňové povinnosti, či dokonce finanční trestné činy jsou bohužel nadále častým fenoménem. Je proto dobře, že nový výbor poskytne platformu pro výměnu názorů s členskými státy i experty na témata, jako jsou podvody s DPH, poskytování daňových úlev nebo seznam daňových rájů. Vytvoří tak tlak na kvalitní implementaci přijatých rozhodnutí, odbourávání problému v této oblasti či podněty pro zlepšení pravidel,“ uvádí Luděk Niedermayer, který je spoluautorem jednoho z prvních doporučení Evropského parlamentu v této oblasti a řady dalších daňových usnesení.

Výbor TAXE III navazuje na činnost zvláštních výborů pro daňová rozhodnutí, které byly v EP zřízeny v roce 2015 a vyšetřovacího výboru k Panama Papers. Jeho úkolem bude pokračovat v aktivitě parlamentu v této ekonomicky i společensky důležité oblasti, vyhodnocovat pokrok, kterého členské státy a EU dosahují v oblasti boje s daňovými podvody a agresivním daňovým plánováním, a navrhovat další kroky, které pomohou efektivnímu a spravedlivému výběru daní, zejména od velkých nadnárodních firem. „Ve výboru budeme diskutovat i aktuální témata spojená s vývojem ekonomiky, jako je například zdanění společnost&iac ute; podnikajících online, kde je hledání fungujících a férových pravidel teprve na začátku,“ dodává Luděk Niedermayer.

Původní článek si můžete přečíst zde

Autor článku : Luděk Niedermayer
Zdroj : http://www.eppgroup.eu/