Big_loader_ajax

Dohoda EU-Turecko a závazky Česka v přerozdělování uprchlíků

21.03.2016

EU se s Tureckem nakonec domluvila. Dohodu o vrácení migrantů posvětili lídři členských zemí EU a turecký premiír Ahmet Davutoglu na zasedání Evropské rady 18.3. Přestože se jedná pouze o část strategie v řešení migrační krize, lídři se shodují, že jde o významný krok kupředu.

Připomeňme si hlavní body dohody EU-Turecko:

  • Jeden za jednoho: Od neděle by měli být všichni uprchlíci připlouvající na řecké ostrovy neregulérním způsobem vraceni do Turecka. Za každého Syřana mezi nimi by EU měla z Turecka vyzvednout jednoho syrského občana.
  • Dojde k urychlení vyplácení 3mld. Eur na pomoc uprchlíkům, které již EU Turecku a poté, co tato částka bude vyčerpána, poskytne EU další 3 mld. Eur, které opět půjdou na projekty pomoci uprchlíkům v Turecku
  • Bude otevřena nová kapitola v rámci přístupových jednání Turecka EU (kapitola 33 – rozpočtová politika a finanční řízení), otevření dalších čtyř kapitol zablokoval Kypr
  • Zavedení bezvízového styku pro občany Turecka do června 2016 – hlavní cíl Turecka - bude záviset na splnění všech 72 podmínek (zatím splněno 35)

Minulý pátek se probíraly také závazky členských zemí ohledně přerozdělování uprchlíků.

Jak je na tom Česká republika?

  • Na základě rozhodnutí z června minulého roku se má na dobrovolném základě přemístit 40 000 uprchlíků z Itálie a Řecka. Na ČR má připadnout 1328 osob.
  • Přesídlení 22 500 osob s nárokem na mezinárodní ochranu na dobrovolném základě, jež se nyní nacházejí mimo evropská území. K dnešnímu datu již bylo přesídleno cca 4 500 osob, na ČR by připadalo 525 osob
  • Přemístění 66 000 uprchlíků (Syřanů, Iráčanů a Eritrejců) z Itálie a Řecka na povinném základě (závazné kvóty) podle rozhodnutí ze září minulého roku. Na ČR připadá 1215 uprchlíků z Řecka a 376 z Itálie
  • Přemístění 54 000 uprchlíků (Syřanů, Iráčanů a Eritrejců) z Maďarska na povinném základě (závazné kvóty) podle rozhodnutí ze září minulého roku. Maďarsko se rozhodlo nevyužít, takže tato kvóta byla „zmrazena“ jako rezerva pro případ potřeby v budoucnu. Nyní by tato rezerva mohla být aktivována pro přesídlení Syřanů z tureckých táborů do EU v souvislosti se schválenou migrační dohodou EU-Turecko. Na ČR by připadlo 1409 uprchlíků.

Dle stávajících závazků tedy na Česko k 18. březnu připadá celkem 4328 osob v rámci relokace (přerozdělování uprchlíků nacházejících se v EU) a 525 osob v rámci přesídlování (přerozdělování uprchlíků přímo z Turecka). 

Autor článku : Jan Tlamycha, Jana Frolcová