Big_loader_ajax

Co schválil Evropský parlament v roce 2016

02.01.2017

Nařízení o ochraně osobních údajů v EU, směrnice upravující používání jmenné evidence cestujících v rámci EU za účelem předcházení, odhalování, vyšetřování a stíhání teroristických trestných činů, posílení pravomocí Europolu v oblasti boje proti terorismu nebo vytvoření Evropské pohraniční a pobřežní stráže. Přečtěte si, co schválil Evropský parlament v roce 2016.

- EP schválil novou podobu programů Mléko do škol a Ovoce a zelenina do škol spojenou s navýšením prostředků programu Mléko do škol o 20 mil. eur na celkových 100 mil. eur (program Ovoce a zelenina do škol zůstává na 150 mil. eur). Nová podoba programů má klást větší důraz na výchovu a vzdělávání dětí ke zdravému stravování.

- EP vetoval návrh Komise, podle kterého by potraviny určené dětem mohly obsahovat trojnásobek množství cukru doporučeného WHO. Tímto hlasováním se tak přihlásil k boji proti dětské obezitě.

- EP zamítl návrh vetovat plán na dočasné zvýšení emisních limitů oxidu dusíku (NOx) pro vozidla s naftovým motorem (v první fázi faktor shody 2,1 a v druhé fázi 1,5) poté, co Evropská komise slíbila doložku o přezkumu a předložila dlouhodobý legislativní návrh na vylepšení pravidel o schvalování motorových vozidel. Stalo se tak po nátlaku ze strany EP v reakci na skandál Volkswagen.

- EP schválil usnesení požadující sdílení údajů o registraci koček a psů v rámci celé EU za účelem postavit se nelegálnímu obchodování s domácími mazlíčky, kteří jsou často chováni ve špatných podmínkách a následkem hrozí šíření nákaz. Obchodování s domácími mazlíčky, k nimž patří i exotická zvířata, je stále více spojené s organizovaným zločinem a představuje riziko pro veřejné zdraví.

- EP schválil posílení práv mladistvých v trestním řízení včetně práva na ochranu soukromí v podobě např. konání soudního jednání s vyloučením veřejnosti.

- EP ve svém usnesení vyjádřil podporu zavedení povinného označování původu u mléka, mléčných výrobků a masa obsaženého ve zpracovaných potravinách. Usnesení se opírá o výsledku Eurobarometru z r. 2013, podle kterého si víc jak 80% Evropanů toto označování přeje.

- EP schválil pravidla pro určování referenčních hodnot používaných k sledování vývoje na trhu (tzv. benchmarky), na které se váže mnoho finančních transakcí a které mohou rozhodnout, kdo na těchto finančních transakcích získá a kdo tratí. Finanční skandály z posledních let ukázaly, že široce používané benchmarky jako sazby LIBOR a EURIBOR jsou náchylné k manipulaci a nová pravidla by právě měla těchto manipulacím předejít.

- EP schválil nové nařízení o ochraně osobních údajů v EU, které poskytuje občanům zpětnou kontrolu nad svými osobními údaji a vytvořit vysokou a jednotnou úroveň ochrany osobních údajů v celé EU. Reforma také stanoví minimální normy pro využívání údajů pro policejní a soudní účely. Nová pravidla zahrnují ustanovení o právu být zapomenut, jasném souhlasu dotyčné osoby se zpracováním osobních dat či právu vědět, že se data dotyčné osoby stala předmětem hackerství.

- EP schválil novou směrnici upravující používání jmenné evidence cestujících (PNR) v rámci EU za účelem předcházení, odhalování, vyšetřování a stíhání teroristických trestných činů a závažné trestné činnosti. Tato směrnice zavazuje letecké společnosti předávat vnitrostátním orgánům data cestujících u všech letů ze třetích zemí do EU a naopak.

- EP schválil otevření trhu osobní železniční přepravy pro soukromé dopravce od 1. 1. 2019 tak, aby se tato změna promítla do jízdních řádů od 14. 12. 2020. V případech, kdy se veřejný orgán rozhodne, že určitá železniční doprava bude zajištěna formou smlouvy o veřejné službě, bude muset vyhlásit výběrové řízení o tuto veřejnou zakázku s tím, že po dobu šestiletého přechodného období bude možné zadat takovou veřejnou zakázku přímo. EP také schválil technickou část 4. železničního balíčku zaměřenou na zvýšení bezpečnosti železniční dopravy.

- EP schválil pravidla zajišťující lepší přístup starších a postižených lidí (jedná se cca o 167 miliónů lidí v EU) k webovým stránkám a mobilním aplikacím veřejných orgánů, a tedy jejich plné zapojení do jednotného digitálního trhu EU. Jedná se vlastně o uzákonění celé řady technických řešení, která lidem s postižením pomáhají v přístupu na webové stránky. Mohou to být zvláštní lupy a čtečky pro nevidomé nebo nástroje umožňující ovládání stránek bez myši pro lidi s omezením pohybu. Pro 80 milionů Evropanů je potřeba převést text na audio nebo do speciální čtečky s Braillovým písmem a obrazy popsat slovy. K obrázkům tak musí být příslušná textová popiska, k videím zase titulky atd.

- EP se dohodl, že nepřekročitelnou podmínkou souhlasu s vízovou liberalizací do občany Turecka je bezpodmínečné splnění všech podmínek včetně takové podoby protiteroristické zákona, která nebude moci být zneužita pro potlačování základních lidských práv a svobod.

- EP se shodl na tom, že Čína nadále není tržním hospodářstvím. Aby však 12. 12. 2016 ve vztahu k WTO nevzniklo právní vakuum, měla by Evropská komise přijít s návrhem antidumpingových opatření, který nově vymezí obchodní vztahy mezi EU a Čínou po 11.12.2016, kdy končí přechodné období dávající EU značně volnou ruku při stanovení ochranářských opatření proti dumpingovým čínským dovozům.

- EP schválil posílení pravomocí Europolu v oblasti boje proti terorismu (usnadnění vytváření specializovaných jednotek pro boj proti nově vznikajícím hrozbám, vyjasnění postavení Evropského protiteroristického centra, které začalo fungovat letos v lednu, zavedení práva vyměňovat si informace se soukromými firmami a možnosti požádat Facebook o odstranění stránek vytvářených tzv. Islámským státem).

- EP schválil pravidla usnadňující vstup na území EU a pobyt v EU pro studenty a výzkumníky z třetích zemí.

- EP vyzval k zavedení označování rybích produktů, což by posílilo ochranu spotřebitele.

- EP vyzval k uzavření "nové energetické dohody pro spotřebitele energií", jejímž obsahem by byly kolektivní nákupy, lepší nástroje pro porovnávání dostupných cen a usnadnění změny poskytovatele energie a tarifů.

- V květnu 2016 vstoupila v účinnosti nová tabáková směrnice mající za cíl účinnější ochranu nekuřáků a odrazovat od kouření zejména mladé lidi.

- EP vyzval Komisi a členské státy k zásahu proti obchodním společnostem vyhýbajícím se daňovým povinnostem.

- EP schválil pravidla usnadňující uznávání důležitých osobních dokumentů v EU, jako jsou rodné listy či potvrzení o uzavření manželství, a tím podpořil volný pohyb osob v EU.

- EP schválil dohodu o vytvoření Evropské pohraniční a pobřežní stráže (1500 pohraničníků připravených kdykoliv k nasazení na vnější hranici EU; pokud stát na vnější hranici EU zasažený přílivem migrantů odmítne spolupracovat, budou moci ostatní členské státy zavést kontroly na vnitřních hranicích.).

- EP přijal nová pravidla pro určení země, jejíž soudy by měly urovnat majetkové spory v případě rozvodu nebo úmrtí u mezinárodních párů či registrovaných partnerství. Nová nařízení by měla určit, který soud bude mít pravomoc a které právo bude uplatňované v postupech týkajících se majetku mezinárodních párů. Oba předpisy rovněž v členských zemích usnadní uznávání a výkon rozhodnutí k majetkovým poměrům vydaných v jiném členském státě. Jedná se o posílenou spolupráci 18 členských států.

- EP schválili nová pravidla energetického štítkování, která ruší stupnici s vícero písmeny A, což může být pro spotřebitele zavádějící, a vrací se k jednoduché škále od A do G pro označování energetické účinnosti, která by měla být přehlednější, a usnadnit tak spotřebitelům nákup energeticky úsporných spotřebičů pro domácnost.

- EP schválil emisní limity pro nesilniční motorové stroje, jako jsou sekačky, lokomotivy, buldozery či motorové čluny, s účinností od r. 2018. Nová směrnice nezavádí žádné povinnosti, ani omezení pro spotřebitele a uživatele dotčených strojů.

- EP schválil směrnici o kybernetické bezpečnosti. Na jejím základě budou muset být firmy ze sektorů energetiky, dopravy nebo bankovnictví zabezpečené proti případnému kybernetickému útoku. Když k vážnému útoku dojde, budou o něm muset zpravit odpovědné národní orgány. Stejnou povinnost v případě velkého kyberútoku budou mít firmy poskytující digitální služby jako například Amazon nebo Google.

- EP schválil nařízení zavádějící harmonizovaný evropský cestovní doklad s cílem usnadnit navracení občanů třetích zemí bez platného cestovního dokladu pobývajících neoprávněně na území EU.

- EP vyjádřil souhlas s ratifikací Pařížské dohody o změně klimatu. Tento souhlas umožnil vstup dohody v platnost. EU jako celek představuje 12% globálních emisí CO2.

- EP schválil nařízení zakazující obchodování s výrobky užívanými ke krutému, nelidskému a ponižujícímu zacházení s lidmi ve třetích zemích.

- EP navrhl, aby každý mladý Evropan dostal ke svým osmnáctinám volnou síťovou jízdenku InterRail. V posledním desetiletí InterRail využily miliony mladých lidí, ale jízdenka může stát několik set eur. Motivem návrhu je podpořit jednak způsob dopravy, který je šetrný k životnímu prostředí díky nízkým emisím, a také motivovat mladé Evropany, aby poznávali evropské země. InterRail má platnost až jeden měsíc, během něhož lze uskutečnit libovolný počet jízd ve zvolených zemích. Na rozdíl od běžných jízdenek totiž InterRail není pevně vázán na nástupní a cílovou stanici, ale je možné s ním cestovat na vymezené síti tratí. Cena jízdenky se pohybuje mezi 600Kč  a 12 000Kč. Podle informací Komise užívá jízdenku InterRail každoročně asi 300 000 cestujících.

- Sacharovovu cenu udělovanou každoročně výjimečným osobnostem, které bojují proti nesnášenlivosti, fanatismu a potlačování svobod, získaly bojovnice proti útlaku jezídských žen Nadia Murad Básí a Lamjá Hadží Bašár.