Big_loader_ajax

Červená karta pro Rusko a korupci ve FIFA

15.06.2015

Evropský parlament hraje fair play. Kdo od něj dostal minulý týden červenou kartu?

Evropská unie versus putinovské Rusko

Válka je mír, svoboda je otroctví? Evropský parlament se postavil tváří v tvář úmyslnému porušování demokracie a mezinárodního práva v  Rusku. Europoslanci vyzvali Komisi k boji s ruskou propagandou, zákazu financování politických stran členských států Ruskem a šíření dezinformací, jako bylo překroucení sovětské okupace Československa v roce 1968. Ostrá zpráva zároveň odsuzuje černou listinu Ruska zakazující vstup na jeho území 89 politikům a úředníkům EU, mezi nimiž je i europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina, předseda strany Karel Schwarzenberg a její místopředseda Marek Ženíšek. 

Přijetí „smlouvy století“ se prodlužuje

Mluví se o ní jako o smlouvě století. Měla by odstranit překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Její přijetí se však prodlužuje. Hlasování o Transatlantické obchodní a investiční dohodě (TTIP) v Evropském parlamentu bylo z procedurálních důvodů odloženo. Předmět sporu se však týká především její podoby. „Ani já nechci jakoukoliv smlouvu, ale vidím, že Komise vyjednává smlouvu dobrou, jako to učinila v případě smlouvy s Jižní Korejí či Kanadou. Zároveň však vidím, jak zdaleka nejen u nás postupuje hysterie, která nás od smlouvy vzdaluje,“ komentuje přijetí TTIP Luděk Niedermayer.

FIFA dostala od europoslanců červenou kartu

Europoslanci diskutovali o fotbalu. Místo výkonu na hřišti však řešili skandál v Mezinárodní fotbalové federaci (FIFA). Ta podle nich nesmí dále tolerovat korupci a má odvolat osoby, které jsou za ni zodpovědné. Evropský parlament zároveň zdůraznil nutnost vnitřních reforem FIFA a prověření udělení budoucího pořadatelství mistrovství světa v Rusku a v Kataru.

Autor článku : Jana Frolcová, Lenka Chlubnová
Zdroj : www.top09.cz