Big_loader_ajax

AKTUÁLNÍ: Plenární zasedání ve Štrasburku 9. až 12. května

09.05.2016

Jaké jsou hlavní události tohoto týdne ve Štrasburku?

Reforma azylového systému: Poslanci budou projednávat navrhované změny dublinských pravidel

Poslanci Evropského parlamentu se setkají se zástupci Evropské komise. A téma je jasné – reforma azylového systému. Europoslanci v dubnu hlasovali pro zavedení společného azylového systému, a tedy i určení jiné země než té, která uprchlíky přijala, aby došlo k zajištění spravedlivějšího přijímání podílu azylantů mezi členskými státy.

Plenární rozprava: Jak obnovit Schengen?

Následně bude probíhat rozprava europoslanců se zástupci Rady EU a Komise o tom, jak nejlépe obnovit fungování schengenské oblasti volného pohybu osob. Diskuze proběhne v návaznosti na situaci, kdy většina schengenských zemí chce znovuzavést hraniční kontroly nebo dočasně uzavřít své hranice v reakci na rostoucí počty přistěhovalců a žadatelů o azyl. Skupina členských států (Rakousko, Německo, Francie, Belgie, Dánsko a Švédsko) nedávno informovala Komisi o svém úmyslu prodloužit dočasné kontroly na vnitřních hranicích po dobu dalších šesti měsíců. Očekává se, že Komise této žádosti vyhoví 4. května.

Pokrok Turecka při plnění požadavků stanovených v plánu pro uvolnění vízového režimu

A na pořad týdne přijde i rozprava o pokroku Turecka při plnění podmínek nutných pro uvolnění vízového režimu.

Policejní spolupráce: Poslanci chtějí posílit Europol jako štít proti terorismu

V případě, že poslanci EP dají ve středečním hlasování zelenou novým pravidlům, Evropský policejní úřad Europol již brzy bude moci zvýšit úsilí v boji proti terorismu, počítačové trestné činnosti a jiným trestným činů, a rychleji tak reagovat na případné hrozby. Tyto nové pravomoci by garantovaly ochranu osobních údajů a demokratické nástroje dohledu.

Navržená pravidla, která vzešla z loňské listopadové dohody mezi zástupci Parlamentu a Rady, posílí mandát Europolu v boji proti nárůstu přeshraniční trestné činnosti a teroristických hrozeb, a to zejména tím, že usnadní Europolu zřídit specializované jednotky, jež budou schopné okamžitě reagovat na nové hrozby.

Autor článku : Tiskové oddělení Evropského parlamentu, Jana Frolcová
Zdroj : http://www.europarl.europa.eu/