Big_loader_ajax

AKTUÁLNÍ: Plenární zasedání ve Štrasburku 6. až 9. června

06.06.2016

Jaké jsou hlavní události tohoto týdne ve Štrasburku?

Hlasování o zřízení vyšetřovacího výboru ke kauze Panama Papers

Evropský parlament bude hlasovat o návrhu předloženém jeho vedením ke zřízení vyšetřovacího výboru, který by se zabýval úniky v kauze Panama Papers týkající se finančního zabezpečení offshorových společností a jejich koncových příjemců. Výbor složený z 65 členů by se zabýval údajným porušením a chybami v uplatňování právních předpisů EU týkajících se praní špinavých peněz a daňových úniků. Výbor má dvanáct měsíců na to, aby předložil svou závěrečnou zprávu. Mandát výboru byl schválen dne 2. června Konferencí předsedů (předseda EP a předsedové politických skupin)

Debata o pokroku investičního plánu EU

Ve středu bude projednávána realizace investičního záměru Evropské komise pomocí tzv. Junckerova plánu - investičního balíčku obsahujícího 315 miliard €. Nástroj představený koncem roku 2014 si klade za cíl během tří let mobilizovat soukromé a veřejné prostředky k nastartování růstu po globální finanční krizi V debatě bude představeno fungování činnosti Evropského fondu pro strategické investice (EFSI) v jeho polovičním období. Cílem EFSI je nastartovat investice do projektů jako jsou dopravní spoje, super-rychlé přípojky širokopásmových elektrických sítí nebo zlepšení škol a nemocničních zařízení.

Parlament bude diskutovat a hlasovat o balíčku proti daňovým únikům

Evropský parlament bude ve středu diskutovat svůj postoj k návrhu Komise na směrnici o zamezení daňových úniků a ve čtvrtek bude hlasovat o usnesení. Návrh, který si klade za cíl uzavřít mezery pro vyhýbání se zdanění právnických osob, byl příznivě přijat Hospodářským a měnovým výborem Evropského parlamentu v usnesení, o kterém se hlasovalo dne 24. května 2016. Poslanci nicméně prosazují přísnější limity odpočtu úroků a efektivní daňové sazby ve výši 15% pro zahraniční příjmy. 

Směrnice vychází z principu, že daň by měla být placena v místě, kde vznikly zisky a obsahuje právně závazná opatření s cílem blokovat nejčastěji používané metody, jak se vyhnout odvodu daní. Směrnice dále navrhuje také společnou definici pojmů, kterými jsou například "stálé provozovny", "daňové ráje", "minimální ekonomická podstata", "převodní ceny" a další doposud nejednotné výrazy.

Konečný program jednání si přečtěte zde

Původní článek zde

Autor článku : Iva Lanova
Zdroj : http://www.europarl.europa.eu/