Big_loader_ajax

Krátké zprávy ze Štrasburku

16.03.2015

Co se v Evropském parlamentu odehrálo minulý týden? Vybrali jsme pro Vás čtyři zásadní události.

Poslanci vybízí k rovnosti mezi muži a ženami

Všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější. V duchu slavného Orwellova citátu se nesla rozprava europoslanců o rovnosti mužů a žen. Poslanci doporučují změny pro lepší dosažení rovnosti, jako jsou stejné platové podmínky nebo právo na vlastní rozhodování o svém zdraví. Europoslanci také vyzvali Komisi, aby schválila desetidenní placenou otcovskou dovolenou.

Vražda Borise Němcova otřásla Evropským parlamentem

Europoslanci ve svém usnesení odsoudili stav demokracie v Rusku a vraždu opozičního vůdce Borise Němcova. Součástí rezoluce je i výzva prezidentu Putinovi, aby se zasadil o dopadení skutečných vrahů Borise Němcova.

Regulace poplatků za platbu kartami? Pro Niedermayera krok do neznáma.

Mezibankovní poplatky za platby kartou budou levnější, odsouhlasili europoslanci. Legislativu musí ještě schválit Rada EU. Luděk Niedermayer však upozorňuje, že tato regulace je i krokem do neznáma: „Může se naplnit scénář, že banky si výpadek v příjmech z  plateb kartami budou kompenzovat zdražením bankovních produktů, zatímco ke snížení cen u obchodníků nedojde. Může také dojít ke zpomalení rozvoje bezhotovostních plateb, což bych považoval za velmi nešťastné. Hlavní šance ale je, že trend růstu využití karet zajistí, že častější používání platebních karet vykompenzuje pokles ceny za jednotku transakce a rozvoj bezhotovostních plateb se nezastaví.“ 

Oblast západního Balkánu je z hlediska EU mimořádně strategicky důležitá

Vysoká nezaměstnanost, korupce a nesvoboda médií. To považují europoslanci za největší nedostatky u zemí bývalé Jugoslávie, které by mohly rozšířit Evropskou unii. Zatímco Srbsko a Černá Hora už o členství v EU jednají, Makedonie má status kandidátského státu a Kosovo dostalo příslib perspektivy členství v EU. 

Autor článku : Jana Frolcová, Lenka Chlubnová
Zdroj : www.top09.cz