Big_loader_ajax

Vztahy EU se Spojeným královstvím: Poslanci stojí pevně za EU

23.06.2020

„Vzhledem k tomu, že politické prohlášení je základem jednání a stanoví parametry ambiciózního, rozsáhlého, hlubokého a flexibilního partnerství v oblasti obchodu a hospodářské spolupráce, s komplexní a vyváženou dohodou o volném obchodu jakožto ústřední složkou, a dále v oblasti vymáhání práva a trestního soudnictví, zahraniční politiky, bezpečnosti a obrany a v širších oblastech spolupráce...“ Úvodní část z Doporučení pro jednání o novém partnerství se Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska

Nelegislativní usnesení

Budoucí partnerství mezi Evropskou unií (dále jen „EU“) a Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska (dále jen „Velká Británie“) by se mělo opírat o pevné a jasné závazky s cílem zajistit rovné podmínky pro spravedlivou a otevřenou hospodářskou soutěž, s ohledem k zeměpisné blízkosti EU a Velké Británie vzájemné hospodářské a historické provázanosti. Mezi stěžejní cíle bude patřit v následujících měsících uzavření „vyvážené a ambiciózní obchodní dohody se širokým dosahem“, která by podle představ EU mohla překročit rámec (v minulosti dojednaných) bilaterárních smluv s jinými třetími zeměmi. Obě strany se v současné době pokouší vyjednávat o budoucím vzájemném partnerství, to by mělo začít platit po skončení přechodného období, po 31. prosinci 2020.

Dne 17. a 18.06.2020 se na půdě Evropského parlamentu uskutečnilo plenární zasedání – rozprava a následné hlasování ohledně dohody, respektive „Doporučení pro jednání o novém partnerství se Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska“ (dále také „doporučení“)Účastnila se také Komise, mimo jiné předsedkyně Komise Ursula von der Leyen, zástupci politických skupin a též europoslanci. Parlamentní zpráva (Doporučení), předložena k hlasování, byla přijata 572 hlasy (jedná se o nelegislativní usnesení hodnotící dosavadní vývoj a formulující představy EP o podobě budoucí dohody). Společné stanovisko Evropského parlamentu navazuje na pondělní EU-UK videokonferenci na vysoké úrovni, předsedy Parlamentu Davida Sassoliho s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen a britským premiérem Borisem Johnsonem, a předchází páteční Videokonferenci členů Evropské rady (dne 19.06.2020).

Tato doporučení pro jednání o novém partnerství mezi EU a Velkou Británií podle článku 114 jednacího řádu Parlamentu, která byla vypracována dvěma spoluzpravodaji z výborů AFET (Výbor pro zahraniční věci) a INTA (výbor pro mezinárodní obchod), jež jsou věcně příslušnými výbory k této věci. Zpravodajkyně, Kati Piri (S&D, Nizozemsko), a zpravodaj, Christophe Hansen (EPP, Lucembursko), uvedli ve svých vystoupeních, že zbývá už jen 204 dní na uzavření dohody, že již proběhla 4 kola vyjednávání a nyní se dle nich nacházíme na mrtvém bodě. V tomto ohledu je nutná nová energie, a především dynamika vyjednávání. je nutné nalézt shodu na řešení problematiky hospodářské soutěže, ochrany životního prostředí, finančních služeb, rybolovu a a dalších. EU se snaží UK přesvědčit o výhodnosti ambiciózního a komplexního partnerství pro obě strany.

Parlament je nakloněn blízkému spojenectví s Velkou Británií, ovšem ještě před konečným hlasováním a v rámci předchozích debat bylo europoslanci několikrát zmíněno, že zmíněné Doporučení nepodpoří za každou cenu.

Parlament vyjádřil lítost nad tím, že mezi oběma stranami panují nadále značné neshody. Ovšem čas na dosažení dohody o budoucím partnerství EU a Spojeného království se bohužel krátí. Podle poslanců je však pro EU nepřijatelné, že se britská strana účelově soustředí pouze na vybrané oblasti jejího zájmu a přitom  usiluje o zachování přístupu na unijní trh.   . Poslanci v usnesení vyjádřili plnou podporu hlavnímu vyjednavači za EU Michelu Barnierovi, který vede jednání s britskou stranou, a připomněli, že Barnier získal politický mandát od členských států i Parlamentu.

Několik řečníků znovu připomnělo Politické prohlášení, v němž se stanoví rámec budoucích vztahů mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím (2019/C 384 I/02), podepsaného Evropskou unií a Velkou Británií v roce 2019. Také byla europoslanci hojně skloňována Dohoda o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, která je právně závazná a jejíž plná implementace je pro Evropský parlament velmi důležitá. Základem budoucích vztahů by měly být pevné závazky, které zaručí rovné podmínky a spravedlivou soutěž občanům a podnikům EU i Velké Británie, na čemž se také europoslanci shodli na plénu již 12.02.2020.

Zásadní rozpory jsou v současné době především v otázkách jako jsou pravidla hospodářské soutěže či rybolovná práva. EP nezmění svůj postoj v tom, že ve všech oblastech jednání musí být souběžně dosahováno hmatatelného pokroku, včetně oblasti rovných podmínek, rybolovu, vnitřní bezpečnosti a správy věcí veřejných, jak je uvedeno ve zmíněném Politickém prohlášení. EP zdůrazňuje, že veškerá jednání jsou nedělitelná a že nebude souhlasit s dohodou za jakoukoli cenu, zejména pokud jde o dohodu o volném obchodu, aniž by měla pevné záruky rovných podmínek a uspokojivé řešení ohledně rybolovu.

Plně proto podporuje Komisi v tom, aby obhajovala nezbytnost komplexního návrhu smlouvy o budoucích vztazích, jak o to usiluje již od počátku jednání, a odmítala uzavírání dílčích samostatných dohod, jak to navrhuje Spojené království.

Vzhledem k vysoké míře složitosti těchto jednání jsou nanejvýš důležité a vysoce ceněné odborné znalosti specializovaných parlamentních výborů. Proto doporučení pro vyjednávání rovněž zajišťují plné zapojení výborů poskytujících stanovisko v souladu s parlamentními postupy, na kterých se podílejí politické skupiny, z nichž je EP tvořen. Odborné znalosti těchto výborů byly absolutně klíčové při posuzování ekonomického partnerství, kdy se pozornost soustředila na obchod a s ním související rovné podmínky, ale i při posuzování budoucího partnerství v těchto oblastech: rybolov, ochrana údajů, změna klimatu a životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, práva občanů, finanční aspekty, doprava a energetika, včetně civilních jaderných, bezpečnostních a zahraničních záležitostí a účasti Spojeného království na unijních programech.

V současné době běží přechodné období, které vyprší 31.12.2020. Pokud má tedy nová komplexní dohoda začít platit od 01.01. 2021, musely by ji obě strany podepsat nejpozději v říjnu tohoto roku. Dohoda bude poté podléhat ratifikaci Evropského parlamentu a parlamentu Spojeného království, a pokud půjde o tzv. smíšenou dohodu (v případě komplexní dohody by o smíšenou dohodu šlo), pak také parlamentů všech členských států EU.

Zdroj:

Autor článku : Nikol Panoš, asistentka europoslance Luďka Niedermayera