Big_loader_ajax

Někdo někde něco asi nedomyslel....

25.06.2016

První hodiny po hlasování o Brexitu opravdu nevypadají, jako oslava "dne nezávislosti" a "tryzna za Unii", ale trochu jako fraška

1. Premiér Cameron hodlá ještě pár měsíců v Londýně vládnout, ale zřejmě nehodlá do té doby zahájit proces výstupu z Unie. Naopak Unie by ráda s Brity jednala, neb období, kdy bude UK z Unie vystupovat, ale bude jejím členem, zjevně akceschopnost Unie nepodpoří (a budoucím vztahům opravdu nepomůže).

 

2. Skoro 2 miliony podpisů sebrala za pár desítek hodin existence výzva k opakování referenda. Poslanci ve Wesministeru se jí dle svých zákonů budou muset zabývat. A čeká je další oříšek, ačkoliv většina z nich je proti Brexitu, měli by rozhodnutí z referenda přeměnit v právní normu. (přes 3,7 milionu v pondělí 27.6.)

 

Petice pro opakovani refenda o Brexitu

3. To koresponduje s údajnou skutečností, že po ukončení referenda občané Spojeného království horečně hledají, z jakého že spolku se rozhodli vystoupit.

 

4. Mezitím, jeden z nejagresivnějších proponentů Brexitu, bývalý starosta Johnson ujišťuje, že "nehodlá pálit mosty". V kampani to tak nevypadalo, ale třeba již začíná uvažovat, jaký že model pro budoucí fungování UK zvolit. Myslím, že pro nás to znamená, že rychle musíme podpořit shodu v "Bruselu" - volný přístup pro UK na trh = volný pohyb osob, a další pravidla, která platí pro země EFTA.

 

5. V médiích u nás lze vyčíst leccos. Třeba, že Brexit je výsledkem strachu z migrace. Asi to zaslouží doplnění: za migranty považují Britové občany Unie (tedy i nás), kteří k nim v rámci svobody pohybu jdou pracovat. Ty na rozdíl od migrantů ze 3. zemí nemohou odmítat a činit jim překážky. To je jedna z hlavních zásad EU.

 

6 Zaznívá také, že život Unie se blíží ke konci (neb Britové po porážce Napoleona a Hitlera to teď natřeli i "Bruselu"). Co bude s EU dál, to nevím, ale vím, že se stane to, co budou lidé, jako jsme my, chtít. Pokud projevíme jasný zájem v projektu pokračovat, stane se to, pokud ne, Unie začne odumírat či rozpadne se. Musíme se rozhodnout, jakou budoucnost chceme.

 

7. Skoro se mi zdá, že britský premiér tak úplně nevěděl, co referendem činí. Jeho výrok: „Britští občané rozhodli o opuštění Evropské unie a jejich vůli musíme respektovat. Měli bychom být hrdí, že na těchto ostrovech v tak důležitých rozhodnutích věříme lidem“ poněkud kontrastuje jak s statistikou toho, jak se lidé rozhodovali, tak i se zjevným chaosem, který v Downing street zavládl... Radost z toho ale vůbec nemám....

 

Bohužel, se mi nezdá, že by existovala pro UK cesta zpět, i když bych byl moc rád, kdyby tomu tak bylo... Zpochybnění výsledku referenda by vyžadovalo obrovskou odvahu tamních politiků. A značnou míru tolerance na straně druhé, i když těch, co Brexit přivítali, myslím v Unii opravdu moc není...

 

zdroj obrázku: https://petition.parliament.uk/petitions/131215

Autor článku : Luděk Niedermayer