Big_loader_ajax

Brexit pod drobnohledem I. - Jak Britové hlasovali

25.06.2016

Díky Lordu Ascroftovi víme mnohem více o tom, jak se dostalo Spojené království na cestu, která ho změní, a změní i zbytek našeho kontinentu.

Je to materiál hodný studia, dovolím si z něj upozornit na 2 body:

1. Mezigenerační solidarita jinak

Mladší generace je často obviňována, že nevěnuje dost pozornosti životům svých rodičů či prarodičů. Tentokrát se podivně zachovali ti starší ke svým potomkům. Zatím co ti až neobykle silně projevili přání "býti nejen Brity, Skoty, Iry či Welšany, ale i Evropany" (podpora 73 a 62%) jejich rodiče či prarodiče se na jejich názor "vykašlali". ( 57 a 60% pro Leave).

How people in UK voted by demographic

 

2. Nerozhodní voliči 

O nejdůležitějším rozhodnutím pro Spojené království za poslední dekády rozhodli voliči, kteří vlastně na to, zda zůstat či odejít "neměli názor". Téměř čtvrtina hlasujících na obou stranách se rozhodla, co zaškrtnou až v posledním týdnu před hlasováním (u skoro desetiny až v den hlasování). Jen něco přes 60% hlasujících s tom měla jasno s velkým předstihem...

When UK voters decided how to vote

 

3. Voliči, co se nezajímají

Velký nezájem Evropanů o veřejné dění je smutným faktem současnosti, který potvrzují statistiky volební účasti skoro v každých volbách. V tomto je voličská účast (72%) v UK velkým úspěchem. Je zde ale otázka, kolik z voličů (hlavně z Leave kempu) vůbec vědělo, o čem hlasuje a jaké to bude mít na Spojené království dopady.

How much attention do you pay to politics_graf_Brexit  

4. Lídři, kteří nechtějí vést

Boris Johnson byl mnohými považován mezi voliči z Leave kempu za automatického nového lídra Konzervativní strany . Jsem si jistý, že kdyby se Lord Ashcroft zeptal voličů UKIPu, kdo by měl dál vést tuto stranu byla by podpora pana Farage ještě úplně v jiných číslech než podpora pana Johnsona. Ale co se stalo? Oba už prý "svou práci" odvedli a budou jen z povzdáli radit a komentovat. Voličům se, ale za sliby "růžové budoucnosti" mimo EU prohlášené během kampaně, zodpovídat nebudou.  

Next conservative party leader by referendum voters

 

Byl bych moc rád pokud bychom se z celé této události dokázali poučit. 

A díky moc Lordovi Ascroftovi. Myslím, že svou prací dělá Evropu, a do budoucna snad i UK, pro nás všechny lepší...

Další ikonografy a komentář Lorda Ashcrofta naleznete na How the United Kingdom voted on Thursday… and why
Autor článku : Luděk Niedermayer, Tereza Hager
Zdroj : Lord Ashcroft