Big_loader_ajax

Happy end? Ten z brexitu udělat neumím

04.02.2019

Je jen malou nadsázkou říct, že brexit je tragédie. Způsobí jak velké škody v UK, tak poškozuje společnou Evropu. Je ukázkou toho, jak důležitá je odpovědnost politiků a co může způsobit populismus a neodpovědnost. A ukazuje to, že instituty, jako je referendum, jsou pro takovéto oblasti často silně nevhodné.

keyboard with brexit keyCo bude dál?

Právě dnes je asi nejlepší říct, že čas se velmi krátí a všechny možnosti jsou otevřené, prakticky úplně všechny. Ale snižuje se možnost těch řešení, které škody spojené s brexitem mohou snížit, tedy odchod na základě dobré, funkční a široké dohody.

Pokud se dnešní dokument intenzivně a složitě vyjednával rok, za pár týdnů nevznikne dokument lepší. Navíc, klíčová věc, kde je spor, tedy pojistka pro Irsko, nemá dobré řešení. Je dobré zmínit, že irská pojistka není vůbec snahou udržet UK v celní unii, je to jen obrana proti tomu, aby jednostranné rozhodnutí UK nezpůsobilo vznik nebezpečné hranice na irském ostrově. Myslím, že je povinnost Unie chránit oprávněný zájem Irska, na kterém, mimochodem, byla na počátku dohoda mezi UK a EU.

Asi existuje možnost vyjednat některé kroky, které sníží riziko neřízeného brexitu, ale dopady na životy lidí i ekonomiku by i tak byly velké. Pořád ale doufám, že rozum zvítězí a dopady budou malé.

V dnešním světě je logické, aby země geograficky a ekonomicky si blízké co nejvíce spolupracovaly a co nejméně bránily spolupráci lidí a firem. Ale nemůže být těsnější vztah mezi EU –  a tedy i ČR – a UK, než je členství v naší společné Unii. Vše ostatní je horší buďto tím, že budou existovat překážky (ne nutně celní, ale třeba odlišnost pravidel), anebo že bude panovat nejistota, že se podmínky změní.

Happy end z brexitu udělat neumím. Doufám ale, ze škody nebudou vetší, než bude nezbytné nutné.

Autor článku : Luděk Niedermayer