Big_loader_ajax

Brexit ve Štrasburku

05.04.2017

Dnes jsme schválili první postoj Parlamentu k jednání o vystoupení UK z Unie. Předseda Komise Juncker zmínil, že toto je začátek, a konec tohoto procesu nás potká do dvou let právě zde, v Evropském parlamentu, protože jeho schválení musí dokument mít.

Od rána do hlasování probíhající debata bolí. Dozvěděli jsme se od pana Farage a jeho kolegů, že Unie je vězení, ze kterého konečně uprchnou. Poslanec konzervativců zase prohlásil, že touží po blízkém partnerství s Unií, “neviditelných hranicích” a spolupráci. Bizarní. To zní jako touha do Unie vstoupit, nikoliv z ní odejít... Bolí to, Brexit je špatné rozhodnutí, ke kterému došlo nešťastnou cestou a jehož negativní dopad chce dnešní londýnský kabinet prohloubit. A Evropa dneška, stojící na víře v to, že společně jsme silnější a lépe na výzvy dnešního světa odpovíme, je našim společným úspěchem, aktivem a nadějí do budoucna. Třeba tato nešťasná epizoda pomůže, aby to vice lidí pochopilo.

Co se týče samotného usnesení, schválili jsme ho nakonec většinou (516 hlasů pro, 133 proti, 50 se zdrželo). Stanovují se v něm zásady a podmínky Evropského parlamentu pro svůj souhlas s budoucí dohodou o vystoupení UK z EU. Dohoda, která vzejde z jednání mezi EU a UK, bude muset získat také souhlas Evropského parlamentu. 

Autor článku : Luděk Niedermayer