Big_loader_ajax

Brexit pod drobnohledem VII. - Budoucnost Gibraltaru

11.05.2017

Pro pochopení sledované problematiky je nutné připomenout, že Gibraltar je zámořské území Spojeného království. Nachází se na Pyrenejském poloostrově a je tedy přímým sousedem Španělska, které se již několik let snaží získat toto území zpět pod "svou nadvládu". Po oficiálním zahájení vystoupení Velké Británie z Evropské unie vyvstává otázka, jakým směrem se bude Gibraltar nadále ubírat.

V referendu o brexitu se občané Gibraltaru jednoznačně vyslovili pro setrvání Velké Británie v EU. Pro tuto variantu hlasovalo 96% lidí (což mělo samozřejmě jen minimální vliv na konečný výsledek). Evropská unie je pro Gibraltar zárukou jeho suverenity a ochranou proti neutichajícímu nátlaku ze strany Španělska. Budoucí směřování země bude tedy v následujících letech předmětem mnoha diskuzí a komplikovaných jednání.

Vidím zde tři možné scénáře. Prvním z nich je zachování současného statutu Gibraltaru jako součásti Spojeného království jakožto nečlena EU. To by však mělo na zemi dalekosáhlé důsledky. Případné omezení volného pohybu lidí a zboží přes španělské hranice, na kterém jsou obyvatelé Gibraltaru závislí, představuje nyní asi nejpalčivější téma. Tyto hranice překročí denně tisíce lidí vyjíždějících za prací. Oblasti podnikání, finančních služeb, letecké dopravy či turismu by byly taktéž negativně ovlivněny a dlouho budované vzájemné vztahy Gibraltaru se Španělskem značně narušeny. Představitelé Gibraltaru tak hledají veškeré možné cesty, jak udržet zemi v Evropské unii. „Gibraltar bude mnohem silnější, pokud zůstane součástí velkého evropského společenství“ uvedl předseda gibraltarské vlády Fabian Picardo. Důležité je však také zmínit, že si občané Gibraltaru velmi zakládají na historické příslušnosti k Velké Británii. „Gibraltar je a bude britský“ řekl Picardo.

V současné době velmi diskutovaná varianta, která by zachovala dobré vztahy země s EU, je opětovné sblížení Gibraltaru se Španělskem. Španělský postoj je jasný. Jen pár hodin po referendu španělský premiér Mariano Rajoy prohlásil, že bude usilovat o prohloubení vztahů s Gibraltarem. Cílem je, dle jeho vyjádření, převzít v následujících letech plnou kontrolu nad poloostrovem. Prvním krokem však bude určitá forma spoluvlády. Španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo se dokonce nechal slyšet, že „vyvěšení španělské vlajky Gibraltaru je blíže než kdy předtím.“  Zástupci španělských stran již o tomto tématu intenzivně hovoří taktéž na půdě Evropského parlamentu.

Gibraltar

Je to sice jistá vidina udržení vřelých vztahů s Evropskou unií, Gibraltar se však tohoto vývoje zároveň obává. Občané Gibraltaru v minulosti již několikrát odmítli připojení země ke Španělsku. Postoj Gibraltaru se nemění ani dnes. Fabian Picardo prohlásil, že striktně nesouhlasí s případnou sdílenou nadvládou Velké Británie a Španělska. Důvodem jsou především dva aspekty – historický a ekonomický. V minulosti spadal Gibraltar pod Španělsko, avšak v rámci utrechtské smlouvy uzavřené roku 1713 se tohoto území museli Španělé vzdát ve prospěch Spojeného království. Následná snaha Španělska o navrácení území přinesla v posledních desetiletích mnoho sporů mezi zúčastněnými stranami. Sbližování Gibraltaru se Španělskem by nebylo výhodné ani po ekonomické stránce. Panují obavy, že by tento postup zabrzdil dosavadní dynamický ekonomický růst celé země. Gibraltar patří se svým HDP na obyvatele na úrovni 63 000 eur mezi nejbohatší území světa. Je zde takřka nulová nezaměstnanost a relativně nízké daně lákají mnoho bankovních a finančních společností. Naopak krizí sužované Španělsko vykazuje pouze čtvrtinové HDP na hlavu a 37% nezaměstnanost. Je proto pochopitelné, že Gibraltar hledá jiná řešení této situace než dohodu s Madridem.

V poslední době se spíše, než o jakémsi převzetí kontroly Španělska nad Gibraltarem mluví o budoucím režimu mezi těmito zeměmi. Španělsko jednoznačně usiluje o zachování současného systému, tedy otevřené hranice a úzkou ekonomickou spolupráci. Pokud by však Gibraltar opustil společně s UK Evropskou unii, ponechání tohoto režimu by bylo značně ohroženo, respektive by byly obnoveny vnější hranice EU mezi Španělskem a Gibraltarem.

Je tedy možné, aby Gibraltar zůstal zámořským územím Velké Británie a zároveň mohl využívat výhod plynoucích z členství v Evropské Unii? Odpověď zní ano. Inspirace tzv. grónským modelem by toto do jisté míry umožňovala. O tomto postupu ostatně Fabian Picardo hovořil se skotskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou. Grónsko se stalo členem evropských struktur coby součást Dánska. Obyvatelé Grónska v referendu odmítli vstup do Evropských společenství, ale byli přehlasováni. Touha po autonomii vyvrcholila v její získání a následnému vystoupení Grónska z EU. Díky vzájemně dojednané smlouvě o rybolovu má Grónsko možnost čerpat příspěvky od EU. Tento model tedy představuje cestu, kterou by se Gibraltar mohl vydat. Při spolupráci Velké Británie na tomto modelu by mohl v rámci EU fungovat poměrně nezávisle. Picardo uvedl, že by v tomto případě Gibraltar nemusel znovu jednat o přístupu na jednotný trh EU, ale mohl by stavět na tom, co má k dispozici nyní.

Dění týkající se budoucího vývoje Gibraltaru se neustále mění a vyvíjí. Madrid ve svém úsilí získat zpět toto území nepolevuje a zastává názor, že Evropská unie je povinna postavit se na stranu Španělska. EU připustila, že by Španělsko mohlo mít v otázce budoucího vztahu Gibraltaru k EU právo veta. Dle deníku The Guardian již Brusel přislíbil podporu Španělska ve sporu o Gibraltar během jednání o brexitu. V současném vyjádření britské premiéry Mayové však jasně zaznělo, že bude při vyjednávání s Evropskou unií hájit zájmy Gibraltaru. Ujistila, že nepřipustí, aby Gibraltar přešel pod vládu jiného státu, aniž by lidé vyjádřili svou svobodnou vůli k tomuto aktu.„Spojené království zůstává neúprosné a skálopevné v podpoře Gibraltaru“, řekl britský ministr zahraničí Boris Johnson. Stále je nutné mít na paměti, že občané Gibraltaru považují Velkou Británii za součást své identity, a i přes veškeré těžkosti a nejistoty, které jim brexit přináší, zůstávají vůči této zemi velice loajální. 

Zajímavé odkazy:

Brexit and Gibraltar

Gibraltar sovereignty 'must not be a bargaining tool in Brexit talks'

Gibraltar voted 96% Remain – but now Brexit makes it vulnerable to Spanish aggression

Brexit: Outrage as Spain and EU accused of taking back Gibraltar

Autor článku : Alžběta Baráková - stážistka v bruselské kanceláři Luďka Niedermayera