Big_loader_ajax

Brexit pod drobnohledem IV. - Možnosti po Brexitu

09.08.2016

Spojené království zvolilo v nacházejícím referendu „leave“, a to bez jasné vize alternativy. Tento článek porovnává různé možnosti. Hlavním tématem je, že pokud chce VB mít přístup k jednotnému trhu po odchodu z EU, bude muset akceptovat tři věci: pokračující příspěvky do evropské pokladny, volný pohyb pracovní síly a nadřazenost práva EU v jednotném trhu.

"Norská možnost"

Po volbě „leave“, VB musí aktivovat čl. 50 Smlouvy o Evropské unii, což by mohlo vést k alternativním možnostem. Jedna z jednodušších možností by bylo vstoupit do EEA – „Norská“ možnost. Británie by pak měla volnou ruku u politiky rybolovu a agrikultury. Ale její ekonomický vztah z EU by se výrazně nezměnil: Spojené království by platilo téměř stejnou částku do rozpočtu jako dnes, volný pohyb pracovní síly by zůstal, a VB by musela přijmout pravidla a regulace bez možnosti o nich hlasovat.

Většina ostatních možností by zahrnovala vyjednání smlouvy o odstupu mezi VB a EU. Jednou možností by bylo i speciální členství. Nejlepší možný výsledek pro Británii, by bylo něco na způsob norské možnosti bez členství v EEA.

"Švýcarská možnost"

Švýcarská možnost je nepravděpodobná nabídka ze strany EU. Švýcarsko si vyjednalo sérii bilaterálních dohod s EU. Země je součástí jednotného trhu u produktů, ne však u služeb. Podobný statut by byl pro město Londýn velmi nákladný. Ale EU se tento vztah příliš nelíbí, protože musí neustále zajišťovat, aby pravidla odpovídala rozvíjející se acquis communautaire. A protože Švýcarsko rozhodlo o kvótách imigrantů z EU v roce 2014, EU požaduje nový systém, který by se automaticky aktualizoval a shodoval se s tím z EU, včetně akceptace jurisdikce Evropského soudu.

"Turecká možnost"

Británie by se mohla připojit k celní unii jako Turecko – akceptovala by tím externí tarify bez možnosti se k nim vyjádřit. VB by neměla tarify při exportu do EU (kromě Turecka, Švýcarska a Norska), a měla by přístup k jednotnému trhu u produktů; ovšem za výměnu podepsání všech relevantních pravidel EU.

"Dohoda o volném obchodu" 

Dohoda o volném obchodu je jedna z pravděpodobnějších možností, ale hlavním benefitem většiny takových dohod je pouze nižší cena tarifů.

Shrnutí 

Shrnutí je jasné. Žádná z možností pro Spojené království (pokud by se rozhodlo odstoupit) není atraktivní. Jakákoli možnost by VB postavila před dvě možnosti.

- Spojené království by se stalo jakýmsi satelitem pro EU, s obligacemi přidávat regulace a směrnice EU pro jeden trh.

- Spojené království by mělo větší bariéry mezi vlastní ekonomikou a trhem, což by zavazovalo vládu vyjednat nové obchodní dohody jak s EU, tak se zbytkem světa, a to bez smlouvací síly většiny.

Autor článku : Jean-Claude Piris (přeloženo z angličtiny)
Zdroj : https://www.cer.org.uk/sites/default/files/pb_piris_brexit_12jan16.pdf