Big_loader_ajax

Brexit aneb 750+1 nových smluv...

21.02.2018

Brexit znamená, že Spojené království bude muset znovu vyjednat zhruba 750 mezinárodních smluv, které se na UK vztahují dnes prostřednictvím smluv uzavřených ve prospěch svých členů Unií. Jsou to třeba smlouvy o letecké dopravě nebo využití atomové energie.

UK si stanovila svá pravidla (red lines) ohledně budoucích vztahů s Unií. Jim samozřejmě nevyhovuje členství v Unii (proto Brexit). Neprojde ale ani členství v EFTA, režim Švýcarska (který by ale EU ani nenabídla), asociační smlouva s Ukrajinou či celní unie ala Turecko. Zbývá pak obchodní a investiční dohoda jako s Jižní Koreou či Kanadou. A nebo vztah upravený pravidly dle WTO (který dnes nelze spustit, neb podmínky režimu WTO s dalšími zeměmi jsou vyjednané pro EU jako celek).

Oboje bude stát spoustu energie, peněz a času. A na konci bude režim pro tamní občany méně výhodný než dnes. O hodně, nebo ještě o dost horší.

A má to jednu "nevítanou novinku". Když EU vyjednává obchodní dohody, je jejím hlavním cílem "konvergence regulace". Neb to je hlavní cesta k efektivní spolupráci a férovému obchodu.

Tentokrát budeme vyjednávat dohodu, která bude vést k větším rozdílům pravidel. Neb dnes je máme stejné. 

Doufám, že to bude výjimka.

Autor článku : Luděk Niedermayer