Big_loader_ajax

Zpřísněné kontroly vlaků: Policie v Praze zadržela Syřany i Afghánce

19.06.2015

"Závazné kvóty nejsou dobrým řešením a vytvořily by celou řadu problémů, není ale možné tento návrh jen odmítat," říká k uprchlické krizi europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

Česko má od čtvrtka zesílené kontroly na hranicích a v mezinárodních vlacích a autobusech. Jde o první opatření přijaté v reakci na uprchlickou krizi. Policie na pražském hlavním nádraží od rána zadržela 13 lidí. Šlo třeba o občany Sýrie či Afghánistánu. Cizinecká policie pak zadržela v mezinárodním vlaku v Ústeckém kraji dva Iráčany. S padělanými doklady se chtěli dostat do Německa a Švédska. Prezident Miloš Zeman v souvislosti s migranty odmítl kvóty, které chce zavést Evropská unie. Česko má podle něj pomáhat na území, odkud uprchlíci odcházejí.

Policie od rána kontroluje na hlavním nádraží vytipované vlaky. Zatím bylo zadrženo 13 lidí. Šlo například o občany Afghánistánu, Sýrie, Somálska, Pákistánu či Gambie. Všichni skončili na cizinecké policii, která bude zjišťovat, jak se do Česka dostali. "Následně skončí v záchytném zařízení pro cizince," doplnil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Jedna z kontrol proběhla před 17:00. Několik desítek policistů zkontrolovalo cestující v mezinárodním vlaku z Budapešti, který měl v Praze zastávku a pokračoval dál do Německa. Policisté v něm zadrželi jednoho občana Afghánistánu, který neměl v pořádku doklady.

Kontroly potrvají minimálně měsíc, potom je vnitro i policie vyhodnotí

Už ve středu zadržela policie dva Iráčany v mezinárodním vlaku. V cele si vyslechli podezření z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny. Policie na muže ve věku 34 a 31 let narazila, když mezi stanicemi Ústí nad Labem a Děčín prováděla pobytovou kontrolu. Muži předložili ke kontrole totožnosti portugalské občanské průkazy. "Policistům bylo již při prvním pohledu zřejmé, že se jedná o padělky, což potvrdilo i následné odborné vyjádření, podle kterého dokladům chyběla většina ochranných prvků," uvedla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková. Doklady si muži podle mluvčí zakoupili od neznámého Súdánce v Řecku. "Přestože věděli, že se jedná o padělky, rozhodli se s nimi cestovat. Jejich cílem bylo Německo a Švédsko," doplnila. 

Počet lidí, kteří se přes Ústecký kraj snaží dostat ilegálně do Německa, v letošním roce výrazně stoupá. V souvislosti s nelegální migrací proto policisté zvýšili počet kontrol. Zaměřují se zejména na kontrolu mezinárodních vlaků, autobusů a aut, která míří po dálnici D8 do Drážďan. Bezpečnostní složky jsou kvůli migrační krizi v kontaktu i s úřady sousedních zemí - především v Rakousku. Podle informací České televize už se první uprchlíci i méně početné skupinky pohybují právě v blízkosti společné hranice s Rakouskem. Na české území ale dosud nezamířili. 

Zeman zajedno s vládou: Kvóty nechceme

K migrantům se ve svém projevu před poslanci vyjádřil i Miloš Zeman. Prezident má podle něj právo mluvit kdykoliv o čemkoliv, proto se rozhodl vyslovit svůj nesouhlas se zavedením uprchlických kvót na území Evropy. "Jsem pro, aby Česká republika v rámci svých možností pomáhala uprchlíkům buď na jejich území, nebo na území sousedním. Domnívám se, že konkrétní formou této pomoci může být vyslání u nás nevyužité šesté polní nemocnice do Jordánska, kde je 600 tisíc uprchlíků ze Sýrie. To je návrh, který jsem před několika málo měsíci předložil na poradě nejvyšších ústavních činitelů," zahájil prezident svůj projev ve sněmovně. 

Proti vyslání nemocnice se ale vyslovil bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel. Upozornil na to, že o nemocnici Jordánsko české úřady nepožádalo. V minulosti tam podle něj působily britská a francouzská nemocnice a jejich činnost v muslimském prostředí budila protichůdné názory. To potvrdil i ministr obrany Martin Stropnický (ANO): "Nedávno z toho tábora, na který (prezident) myslel, odešli Francouzi a Britové s nepořízenou." Ani on proto nepovažuje vyslání polní nemocnice do Jordánska za ideální řešení. Lepší by podle něj bylo, aby zraněným uprchlíkům pomáhali civilní lékaři. O tématu se chce se Zemanem bavit v úterý, kdy se mají sejít společně s dalšími ústavními činiteli kvůli zahraniční politice. 

Ve čtvrtek odpoledne se na žádost opozičních TOP 09, ODS a Úsvitu konala mimořádná sněmovní schůzce právě k migrační krizi v EU. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na ní prohlásil, že Česko nabídne Evropské radě posílení svých solidárních aktivit, důrazně ale odmítá kvóty na relokaci migrantů mezi členské země EU.

"Závazné kvóty nejsou dobrým řešením a vytvořily by celou řadu problémů, není ale možné tento návrh jen odmítat," uvádí k uprchlické krizi europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer. "Je potřeba přijít s návrhem, který nebude jen teoretický, ale začne brát v úvahu, že země, do kterých přišly desítky tisíc emigrantů, si s tímto objemem imigrantů nemohou samy pomoci. Je třeba, aby si ostatní země část imigrantů na své území vzaly, ideálně na základě dohody těchto členských zemí a ne systémem rozdělování podle abstraktního klíče."

Česko je pro uprchlíky hlavně tranzitní zemí. Cizinecká policie za prvních pět měsíců letošního roku odhalila 2418 nelegálně pobývajících cizinců, což je meziroční nárůst o 712. Zaznamenala nárůst občanů Kosova, Sýrie či Afghánistánu, kteří byli zachyceni při pokusech o nelegální přechod země do Německa.

Původní článek: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domac...ie-v-praze-zadrzela-syrany-i-afghance/

Autor článku : ČT24
Zdroj : ct24.cz