Big_loader_ajax

Žijeme na dotek závažných nebezpečí. Rusko neváhá použít sílu, rozjel se europoslanec

Dnešní svět není podle europoslance TOP 09 Luďka Niedermayera stabilní a určitě není ani bezpečný. Přesto se Česko podle toho nechová. Přitom na nás podle něj číhají opravdové hrozby.

Niedermayer se domnívá, že na rozdíl od minulých dekád, dnes žijeme v nestabilním světě, dokonce jsme na "dotek závažných nebezpečí". „Naší 'politickou bezpečnost' zajišťuje členství v Unii, kterou ovšem díky úmyslné či neúmyslné snaze našich elit tak trochu nemáme rádi. Naše 'bezpečí' garantuje NATO, ve kterém jsme tak trochu černý pasažér (třeba proto, že neplníme naše závazky na investice do obrany). V době, kdy Rusko neváhá použít vojenskou sílu, aby obnovilo svůj ztracený vliv, má oboje nemalou hodnotu. Nevím, zda si toho vážíme," rozjel se na Facebooku politik.

Připomíná, že se za několik dní sejdou v Bukurešti zástupci NATO z našeho regionu, kde se bude řešit otázka bezpečnosti a to, jak ji posílit. „Je to dobře, Rusko dneška rozumí zřejmě jen jasné akci, a ne zmatečným proklamacím. Nevím, kdo za nás do Bukurešti pojede a jakou pozici tam bude zastávat, třeba k možnosti vzniku základen NATO v našem regionu," uvedl europoslanec.

„Pokud dáte do googlu dotaz na toto téma (s uvedením jména presidenta, kterého bych na summitu očekával), dostanete překvapivé odpovědi: historku o tom, jak president pochyboval o účasti ruských vojáků na Ukrajině (o tom, jak poslal své vojáky na Krym, se president Putin dokonce rozpovídal v televizi) a novinku o jeho poněkud nákladném lásce k cigaretě... Nic více google 'nahoře' neodhalí," připomíná Niedermayer kauzu, kdy si Zeman zapálil v hotelu jehož vyčištění stálo 60 tisíc korun.

„Je to smutný a nebezpečný pohled. Měli bychom si lépe uvědomit, na čem může naše příznivá budoucnost stát. A na čem či na kom ne," dodal politik.