Big_loader_ajax

Zasedání europoslanců

12.09.2017

"Přirozeně tu nemluvíme o obří částce a obřím dopadu, ale o dobrých věcech, důležitém vzkazu jít příkladem," říká k projektu zavedení bezdrátového internetového připojení zvláště do malých obcí na venkově v rámci celé Evropské unii Luděk Niedermayer.
Tereza KRUČINSKÁ, moderátorka
--------------------
Europoslanci ve Štrasburku budou na plenárním zasedání hlasovat o novém výboru proti terorismu. Jednak mají taky o migraci a vztazích s Tureckem. V souvislosti s kauzou toxických vajec pak budou europoslanci požadovat od Evropské komise vysvětlení ohledně systému, který má v Unii varovat před nebezpečnými potravinami. A já po telefonu zdravím našeho zpravodaje ve Štrasburku Bohumila Vostala. Bohumile, pěkné poledne. K čemu konkrétně má sloužit zmíněný výbor proti terorismu a jak má fungovat?

Bohumil VOSTAL, redaktor
--------------------
Ano, europoslanci dnes rozhodnou, kdo na příštích 12 měsíců usedne ve zvláštním výboru pro boj s terorismem. Ten začne fungovat od čtvrtka, jeho zřízení je reakcí na vlnu islamistických teroristických útoků od Paříže a Bruselu přes Londýn, Nice, Barcelonu až po Stockholm. Výbor má pomoci při hledání legislativních a praktických nedostatků, které zabraňují efektivnímu boji s teroristy a přinést doporučení do budoucna.

Tereza KRUČINSKÁ, moderátorka
--------------------
O jakých dalších tématech budou europoslanci jednat?

Bohumil VOSTAL, redaktor
--------------------
Europoslanci dnes budou mluvit s šéfkou unijní diplomacie Mogheriniovou o nelegální migraci z Libye přes Středozemní moře do Itálie. Na programu mají i debatu o výzvě ke zpřísnění vývozu zbraní z Evropské unie. Chtějí vznik sankčního mechanismu pro státy, které neplní společný postoj k exportu zbraní. Větší důraz chtějí europoslanci i na boj proti korupci v obchodě se zbraněmi. Hlasovat tak mají o zvýšení bezpečnosti dodávek plynu do Evropy, a to v reakci na ukrajinsko-ruské plynové krize v nedávných letech. Odhlasovat by taky měli vznik projektu, který má zavést bezdrátové internetové připojení zvláště do malých obcí na venkově do tří let, a to na 6 až 8 tisících veřejných místech v celé Evropské unii. Jde například o nemocnice nebo knihovny, které wi-fi nemají. Projekt má přijít v přepočtu na víc než 3 miliardy korun. V debatě ve Štrasburku vystoupili čeští europoslanci. Tady jsou názory na tento projekt.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/
--------------------
Přirozeně tu nemluvíme o obří částce a obřím dopadu, ale o dobrých věcech, důležitém vzkazu jít příkladem.

Miroslav POCHE, europoslanec /ČSSD/
--------------------
Z mého pohledu je to vedle roamingu v oblasti digitální jeden z nejhmatatelnějších výsledků v tomto volebním období, který bude zcela zřejmý pro naše občany.
Zdroj : ČT 1