Big_loader_ajax

Ve hře je mnohem víc než nějaké tržby

26.08.2014

Bankéř z europarlamentu Niedermayer o sankcích: Ve hře je mnohem víc než nějaké tržby. Jde o budoucnost naší části světa.

Sankce proti režimu Vladimira Putina mají rozhodně smysl, neboť Rusko musí poznat, že jeho postup je nepřijatelný a nikdo jiný než Západ mu to jasně dát najevo neumí, myslí si europoslanec Luděk Niedermayer. Uvedl to v odpovědi na dotaz jednoho ze čtenářů ParlamentníchListů.cz.

Čtenáře ParlamentníchListů.cz zaujal požadavek společnosti Hamé, která bude zřejmě požadovat po české vládě či Evropské unii kompenzaci ušlých zisků kvůli zákazu dovozu potravin do Ruska. “Mají podle vás šanci uspět? A co když tak budou uvažovat všichni podnikatelé a firmy?“ otázal se europoslanec. “Vy se sankcí zastáváte, já stále nechápu význam,“ dále uvedl.

“Opakovaně se snažím uvést důvody, které mne k mému postoji vedou. Jednoduše řešeno, myslím, že dnes je ve hře mnohem více než desítky milionů tržeb jednotlivých firem. Jde o budoucnost naší části světa. Domnívám se, že Rusko musí poznat, že jeho postup je prostě nepřijatelný a nikdo jiný než Západ mu to jasně dát najevo neumí,“ odpověděl Niedermayer.

Zpoplatnění německých dálnic pro cizince se mu nelíbí

Europoslanec se na svém profilu vyjádřil i k chystanému zpoplatnění německých dálnic pro cizince. “Osobně se mi žádná politika, která je v praxi takovýmto způsobem zaměřená na cizince, nelíbí, a doufám, že v této formě Němci zpoplatnění dálnic nepřijmou,“ vyjádřil své přesvědčení.

Způsobů, kterým se země snaží “vytáhnout“ peníze z kapes turistů, je prý více a používá je řada zemí. Jedná se například o prodej pouze sedmidenních známek, což nutí většinu turistů kupovat známky nejméně dvě.

“Navíc, způsob zpoplatnění dálnic v Evropě je podle mne poměrně nešťastný, a navíc v různých zemích podstatně rozdílný. Z hlediska poměru ceny a využití dálnic je většina systémů pochopitelně jen málo spravedlivá,“ konstatoval Niedermayer.

Turecko v nejbližší době do EU nevstoupí

Odpovídání na dotazy ze zahraničního soudku zakončil europoslanec vyjádřením ke vstupu Turecka do EU. “Je jasné, že Unie má dnes dost problémů a další rozšiřování je může vyhrotit. Na druhou stranu, princip, že pokud země jako je Turecko nebo Ukrajina splní beze zbytku požadovaná kritéria, je podle mne podstatný a nesmí se měnit. V případě Turecka jde ale jen o teoretickou otázku. Podle mne jde tamní vývoj politiky spíše ve směru od vstupu do EU než směrem sbližování s hodnotami, které Unie vyznává,“ napsal Niedermayer.

Původní článek: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1401&clanek=332196

Autor článku : luš
Zdroj : www.parlamentnilisty.cz