Big_loader_ajax

V institucích panuje evropský spirit

20.05.2015

Rozhovor s poslancem Evropského parlamentu Luďkem Niedermayerem.

Lubor LACINA, ekonom z Mendelova evropského centra

--------------------

Dobrý den, vítejte u pořadu Alter Eko. Od mikrofonu vás zdraví Lubor Lacina. Mým dnešním milým hostem je Luděk Niedermayer, poslanec Evropského parlamentu za Českou republiku a bývalý viceguvernér České národní banky. Dnes se budeme věnovat působišti současnému Luďka Niedermayera, protože při rozhovorech s kamarády se mi zdá, že pro mnohé Brusel je takový tajemný hrad v Karpatech. I ti, kteří pro evropské instituce pracují, přiznávají, že jim někdy trvá měsíce, než se zorientují. Takže se nabízí otázka: Jaké byly vaše první pocity při pohledu pod pokličku Evropské unie, nebo stále zažíváte nějaké překvapení?

 

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu za Českou republiku, bývalý viceguvernér České národní banky

--------------------

Tak ty první pocity začly v momentu, kdy jsme tam poprvé přišli a zaregistrovali jsme se do toho Evropského parlamentu a vlastně jsme se stali poslanci. Začíná to tím, že ta budova je vskutku obrovská a doteďka mám potíže najít zavčas tu správnou zasedačku. Je to ještě okořeněné tím, že zasedáme v Bruselu a ve Štrasburku, čili člověk si musí to orientaci zvládnout dvakrát a ten druhý pocit, který byl pro mě velmi povznášející, je, že v těch institucích panuje něco jako, bych to nazval, jako evropský spirit. Najdete tam spoustu lidí, kteří opravdu Evropskou unii, a to, co se děje v Evropě v posledních desetiletích, považují za strašně, strašně důležité a chtějí bojovat za to, aby tady tahle věc fungovala a k překvapení mnohých Čechů to nejsou lidi, kteří by za tím viděli nějaké peníze, které dostávají oni, nebo dostává jejich země, ale myslí si opravdu, že toto zajišťuje tu nejlepší budoucnost Evropě a to je něco, co mě strašně potěšilo. Těžko se to vysvětluje, ale je to prostě tak. A jinak, je to opravdu hrozně složité, hrozně složité fungování parlamentu, ty parlamentní procedury a zvyklosti a samozřejmě pro ty nové poslance není úplně jednoduché se v tom zorientovat a myslím si, že to bude trvat dost dlouho, než člověk by prohlásil, že je takový zkušený harcovník, že ví, co, kdy, kde a jak.

 

Lubor LACINA, ekonom z Mendelova evropského centra

--------------------

A když bych se zeptal, co vás zatím překvapilo nejvíc pozitivně, a co je naopak nejhorší zkušenost?

 

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu za Českou republiku, bývalý viceguvernér České národní banky

--------------------

Tak já už jsem zmiňoval ten evropský spirit, což je opravdu pro mě úžasná věc. Já jsem v to vždycky věřil a ..., ale v Čechách to není úplně, úplně rozšířené. Druhá věc, která by možná lidi, kteří se dívají na českou politiku, překvapilo, že v tom parlamentu je opravdu spoustu lidí s velmi vysokou odbornou úrovní. A to nejen třeba, že jsou to akademici, ale jsou to taky opravdu prvoligoví domácí politici, kteří vstupují do té evropské politiky a ti lidi se velmi často vyznají velmi dobře i v komplikovaných technických tématech, což je věc, kterou by člověk asi úplně neočekával, když se třeba dívá na český parlament. Co mě nepotěšilo, možná první překvapení bylo, i když to zní divně, je tam strašně moc práce, mnohem víc práce, než jsem si dovedl představit, a to ne proto, že jsem ... byl líný, ale prostě ta agenda je hrozně široká, a to znamená, že člověk se musí naučit hospodařit s těmi svými silami, a to znamená určit si ty své oblasti, ve kterých se bude orientovat, do kterých bude pouštět to své úsilí a v těch ostatních holt musí spolehnout na to, že jeho kolegové v politické skupině nebo v delegaci tam tu agendu budou, budou sledovat. Druhá věc, která mě překvapila, je, kolik velmi obtížných témat má nyní Evropa před sebou. Když jsme tam přišli, tak to vypadalo pro mě, že hodně práce bude v té ekonomické agendě. Čekali jsme, jak to bude dál pokračovat s tím Řeckem, pak se ještě objevily mnohem komplikovanější věci, ještě do té původní agendy bylo jasné, že bude zajímavé, jak dopadnou volby v Anglii, pak se ukázalo, že s tím Řeckem je to mnohem komplikovanější, začal podle mého názoru nesmírně závažný konflikt na Ukrajině, v poslední době se ukazuje, že z toho problému imigrace se stává evropské téma číslo jedna, čili vždycky, když už nějak si člověk ošahá ten problém, který bychom jako Evropa měli řešit a Evropský parlament by se na tom měl podílet, tak ten problém je jaksi překonán, přehlušen větším, větší komplikací, která se objevuje na horizontu. Doufám, že za čas dojde k tomu, že ty jednotlivé problémy začneme ořezávat a začnem se dostávat k těm, které se dřív zdály být na té, na té agendě a ty nejurgentnější, nejproblematičtější, že se v nich dostaneme o kousek dál.

 

Lubor LACINA, ekonom z Mendelova evropského centra

--------------------

A vy jste působil v centrální bance. Našel jste si zatím po dobu toho vašeho působení, přestože se skáče z toho tématu na téma, někde místo, kde byste využil ty zkušenosti centrálního bankéře v té agendě Evropského parlamentu?

 

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu za Českou republiku, bývalý viceguvernér České národní banky

--------------------

Více, než byste čekal. Já jsem se dostal do ekonomického výboru, který je můj hlavní ekonomický výbor a právě diskuse třeba o měnové politice Evropské centrální banky, jakkoli si myslím, úplně do toho parlamentu nepatří, tak tam zabírá spoustu času. Velmi významná je tam debata o nových fiskálních pravidlech, které byly v krizi schváleny a je to vlastně takové politicky nejkontroverznější téma, které, nad kterým trávíme spoustu času a pak je tam agenda, která je mi důvěrně známá, to znamená debata nastavení nových regulací, změn regulací, úprav regulací, rušení regulací finančního sektoru, což je zase téma, které jsem v centrální bance dělal. Možná rozdíl proti centrální bance je, že jakkoli se zdá, že v tom parlamentu je spoustu lidí, tak nakonec ta aktuální práce nad těmi zprávami, nad tou regulací, vlastně končí na práci jednotlivých poslanců, kteří jsou takzvaní zpravodajové těch zpráv a tam pak ta odpovědnost toho jednoho konkrétního poslance, který tu zprávu za skupinu vytváří, je podstatně vyšší než ta kolektivní zodpovědnost bankovní rady, ke které se vlastně dostane většinou docela dobře odladěný materiál, na kterém pracují desítky odborníků po mnoho měsíců. Tady je to všechno mnohem rychlejší, toho času je málo, dělá na tom relativně málo lidí, a přitom ten dopad je samozřejmě obrovský. Čili ta práce je, jak už jsem zmiňoval, časově velmi náročná, pokud chcete pracovat, odborně, odborně náročná a dá to tedy celkem docela zabrat.

 

Lubor LACINA, ekonom z Mendelova evropského centra

--------------------

Já musím říct, že když jsem byl naposledy v Bruselu, tak jsem se šel podívat právě na zasedání vašeho výboru, kde jste projednávali regulace a tam mi přišlo, že ta debata i, která byla vedena, byla poměrně odborná, že to nebylo takové to, jak člověk má představu, že každý hájí primárně své domácí zájmy nebo zájmy nějakých lobbistických skupin. A to mě zajímalo. Hodně lidí má právě spojen Brusel s lobbingem. Setkal jste se třeba už s lobbingem, ať už v tom dobrém smyslu, nebo v tom špatném smyslu?

 

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu za Českou republiku, bývalý viceguvernér České národní banky

--------------------

To hodně záleží na tom, co označujeme tím termínem "lobbing". Já, když jsem dělal svoji první zprávu jako takzvaný šedý zpravodaj, to znamená ne ten, který píše tu zprávu, ale za politickou skupinu k ní vytváří stanovisko, jedná se o regulaci, vytváření finančních indexů, což byla věc, která v Evropě přinesla spoustu problémů, je to ty skandály kolem úrokové sazby LIBOR, tak samozřejmě jste kontaktováni, respektive dostáváte podklady od řady institucí a myslím si, že dává docela dobrý smysl si některé ty věci pročíst. Čili já jsem pročítal například velmi podrobně připomínky, které k té regulaci poslala Evropská centrální banka a dalo by se říct, že třeba ta Evropská centrální banka ve vztahu k tomuhle postu vystupuje jako nějaký lobbista, který prostě předkládá nějaké své připomínky k té regulaci, stejně tak jsem se díval na, na připomínky, které vytvořila Evropská bankovní federace či, či jakási instituce, která zastřešuje například ty velké světové burzy. A dalo by se svým způsobem říct, že toto jsou lobbisti, ale zároveň jsou to lidi, kteří mají o tom velmi dobré informace, upozorní vás třeba na nějaké problémy, ale je to koneckonců nakonec rozhodnutí toho poslance, jaké pozměňovací návrhy do toho textu za sebe předloží a je nepochybně to jeho právo, ale také jeho zodpovědnost, že ty návrhy dávají smysl. A myslím si, že bez toho, aniž bych si přečetl třeba stanoviska od Evropské centrální banky, bych asi nebyl schopný ty své připomínky dobře zformulovat. Na druhé straně takoví ti lobbisti, jak si je v Čechách představíme, že přijde někdo v nějakém fialovém saku a špičatých botech s velkým kufříkem a řekne: "Pane poslanče, dejte tam tady tohle, nebudete toho litovat," tak s něčím takovým jsem se nesetkal a těžko si dovedu představit, že by se do mé kanceláře dostal.

 

Lubor LACINA, ekonom z Mendelova evropského centra

--------------------

Když bysme pokročili dál v tom rozhovoru, mě možná zajímalo, jak spolupracujete s českými kolegy, respektive, jestli ta práce v Evropském parlamentu je spíše o národních barvách, nebo o nějakých stranických preferencích, osobních sympatiích? Co převládá v té spolupráci?

 

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu za Českou republiku, bývalý viceguvernér České národní banky

--------------------

Ta základní jednotka v Evropském parlamentu není národní delegace, ale je to politická skupina. My jsme spolu s lidovci součástí politické skupiny Evropské lidové strany a právě ty politické skupiny jaksi vytvářejí ty názory na jednotlivé části projednávané problematiky. Z toho už vychází, že není tak úplně pravděpodobné, že bych projednával ty naše stanoviska s ostatními českými poslanci, jakkoli já velice často před hlasováním konzultuji s panem Teličkou, který je součástí liberální skupiny, protože vím, že názorově jsme si blízko, tak mě jeho názory zajímají, ale opravdu ta základní jednotka je politická skupina, kde ti čeští poslanci jsou rozděleni do, do různých skupin, počínaje od komunistů, po poněkud extrémní frakci pana Farage, kde je zástupce Svobodných. Nicméně my se pravidelně setkáváme jednou za měsíc na jednání ve Štrasburku a semo tamo si o něčem povídáme, ale mám pocit, že zatím jsme nenarazili na mnoho témat, ve kterých by, které by se daly označit jako nějaký náš specifický národní zájem a ve kterých bych si dovedl představit, že ti poslanci řeknou: Tak a budem táhnout za jeden provaz. Prostě ten pohled na svět od někoho, kdo je, řekněme, liberálně konzervativní a někoho, kdo je například příznivcem komunistických stran, je opravdu dramaticky odlišný a holt ho nesmaže ani to, že jsme, že pocházíme ze stejné země.

 

Lubor LACINA, ekonom z Mendelova evropského centra

--------------------

Náš rozhovor se blíží ke konci. Takže možná by byla ještě jedna zajímavá otázka, ačkoli se to nezdá, tak poslanec Evropského parlamentu se svým zvolením stává politikem. Takže je možné, že vás časem uvidíme jako politika na národní úrovni, případně máte nějaké ambice stoupat v té struktuře evropských institucí?

 

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu za Českou republiku, bývalý viceguvernér České národní banky

--------------------

Má ambice je být dobrým poslancem parlamentu a zatím to vyžaduje hodně energie a zdaleka nejsem tam, kde bych chtěl být a dál opravdu nepřemýšlím. Já jsem to tady možná nezmínil a měl jsem zmínit, že to, co je také zvláštní na Evropském parlamentu, že tam panuje velmi příjemná gentlemanská atmosféra, aspoň mezi drtivou většinou lidí, což je strašně příjemné prostředí. Já, když se dívám na tu českou národní politiku, tak mám pocit, že bych na to neměl žaludek a lokty, ale uvidíme, co bude dál.

 

Lubor LACINA, ekonom z Mendelova evropského centra

--------------------

Tak já děkuji a budu se těšit zase někdy na setkání v pořadu Alter Eko.

 

Luděk NIEDERMAYER, poslanec Evropského parlamentu za Českou republiku, bývalý viceguvernér České národní banky

--------------------

Na shledanou.

 

Lubor LACINA, ekonom z Mendelova evropského centra

--------------------

Na shledanou.

Zdroj : Radio BBC, pořad Alter Eko